Kevään juhlakausi on täällä – ranskalaiset kuohuvat ja roseet kruunaavat ikimuistoiset hetket

Ranska on viininteon aitoja ja alkuperäisiä jättiläisiä. Heille viini on paljon enemmän kuin pelkkä alkoholijuoma, se on suorastaan elämäntapa. Ranskalaiset viinit ovat jo jonkin aikaa nostaneet päätään, sillä niitä pidettiin vielä jokin aikaa sitten hieman vanhahtavina. Ranskalaisille laatu on aina ollut tärkeää ja heiltä löytyy muutamia maailman arvostetuimpia viinialueita. Esimerkiksi Champagnen alueella tuotetaan yhtä maailman arvostetuimmista kuohujuomista, samppanjaa. Mitä olisikaan laivan nimeäminen tai formulakilpailun voitto ilman kyseistä juhlajuomaa?
Tartu siis rohkeasti ranskalaiseen niin arjessa kuin juhlassa. Tässä oiva lista, josta poimia omat suosikit!

Veuve Du Vernay Édition N°2 Limitée Brut

11 % | 10,49 € | 75 cl

Veuve du Vernay Brut on monipuolinen ranskalainen kuohuviini, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Viini tulee Bourgognesta eli Champagnen eteläpuolelta. Maku on kuiva, raikas ja hedelmäinen eli juuri sitä, mitä hyvältä kuohuvalta haetaankin. Tämä kuohuviini huokuu 1920-luvun ranskalaista tyyliä ja se sopii monenlaisen kuohuviinin ystävälle. Viini on niin sanottu Blanc de Blancs, mikä tarkoittaa, että sen tuotannossa on käytetty vain valkoisia rypäleitä. Kyseinen viini ei ole kuitenkaan rutikuiva, joten se toimii varmasti monessa tilaisuudessa, vaikka paikalla olisi kuohuviineihin tottumattomampiakin juhlijoita.

Ranskan toiseksi suurin kuohuviininvalmistaja Patriarche Pére et Fils aloitti kuohuviinien valmistuksen vuonna 1955. Talon silloinen johtaja André Boisseaux päätti lähteä kilpailemaan samppanjaa vastaan tarjoamalla ihmisille edullisen, mutta elegantin kuohuviinivaihtoehdon.

Gremillet Cuvée Prestige Organic Champagne Brut

12 % | 43,99 € | 75 cl

Gremillet on pieni perheyritys, jonka ensimmäiset samppanjat tuotettiin vuonna 1979. Talolla ei ole pitkää historiaa, mutta siitä huolimatta samppanjat ovat saavuttaneet jatkuvasti menestystä kansainvälisissä viinikisoissa. Jean-Michel ja Arlette Gremillet’n unelma toteutui, kun heidän poikansa Jean-Christophe siirtyi talon kellarimestariksi ja tytär Anne otti haltuunsa myynti- ja markkinointivastuun. Lasten aviopuolisot ovat myös mukana täydellä sydämellä, joten kyseessä on todellakin perheyritys.

Gremillet-samppanjaa on myynnissä jo yli 50 maassa ja etenkin monet Ranskan suurlähetystöt ovat ottaneet juuri tämän samppanjan omakseen. Tila sijaitsee Balnot-sur-Laignesissa (45 km samppanjan historiallisesta Troyen kaupungista), Les Riceys’in läheisyydessä. Champagnen eteläinen osa onkin todella tunnettua Pinot Noir -seutua. Etelän Pinot Noirit eroavat pohjoisen vastaavista keveytensä ja marjaisuutensa vuoksi.

Talo käyttää pelkästään Pinot Noir ja Chardonnay -rypäleitä samppanjan valmistuksessa. Vaikka kyse on pienestä perheyrityksestä, he tuottavat noin 500 000 pulloa vuodessa. Luomusamppanjaa tila tuottaa noin 7000 pulloa vuodessa.

Raikkaus, eleganssi ja laatu ovat avainsanoja Gremillet-samppanjan valmistuksessa. Kyseinen tuote on lunastanut myös AOC-laatuluokituksen. Tarjoa samppanja hyvin viilennettynä aperitiivina, ruokaisten salaattien tai kala- ja äyriäisruokien kumppanina.

La Petite Gargotte Cinsault Rose

12 % | 9,48 € | 75 cl 

La Petite Gargotte on viehkeä roseeviini erityisesti kesän herkuille. Viini on kuiva ja hapokas eli täydellinen kalapöytään. Tämä ranskatar on oivallinen viinikumppani muun muassa ravuille, kalalle ja kesän salaateille. Rosee on raikas ja hentoinen, mutta pienen ryhdikkyytensä ansiosta se kulkee ruoan parina paremmin kuin hyvin.

Eteläiselle Ranskalle tyypillinen Cinsault antaa viinille hempeyden lisäksi myös hyvän ryhdin. Kaunis kesäviini ja terassikauden suosikki. Gargotte tarkoittaa ranskaksi pientä perinteistä ravintolaa tai brasserieta. Nämä ovat yleensä korkean laadun ravintoloita, mutta edullisia, paikallisten suosimia perinteisiä paikkoja. Gargotte-ravintolat käyttävät paikallisia raaka-aineita, ja ruoka on aina pääosassa, kuten ranskalaisessa kulttuurissa yleisestikin. Tämä viini edustaa myös kyseisiä arvoja.

Les Dauphins Rosé 

13 % | 11,49 € | 75 cl 

Les Dauphins -viinisarja tulee Côtes du Rhônen alueelta ja viinien mieleen jäävät etiketit hehkuvat 1920-luvun Pariisin henkeä. Tämän viinisarjan tuottaa Cellier des Dauphins, jonka omistavat paikalliset viininviljelijät. Côtes du Rhônen alueen viinit ovat tyypillisesti punaisia, mutta myös roseet ovat ikonisia kyseiseltä alueelta. Ja sijaitseehan tämä alue lähellä Provencea, josta tulevat klassisen kauniit roseet, joita myös tämä viini muistuttaa niin maultaan kuin väriltään.

Les Dauphins Rosé on kuiva, raikas ja elegantti. Tuoksusta löytyy punaisia marjoja ja makumaailmasta pilkistää häivähdys roseelle tyypillistä mansikkaa. Viini on kuitenkin kuiva marjaisuudesta huolimatta ja suutuntuma on arvokkaan oloinen. Tyylikäs viini lohen, salaattien ja kanan pariksi. Täydellinen näyttäviin illanviettoihin sekä seurusteluun. Ranskalaisittain tällä viinillä hurmaa neidon kuin neidon.

Alexandre Bonnet Perle Rosée Champagne Brut 

12,5 % | 36,98 € | 75 cl 

Alexandre Bonnet sijaitsee Les Ricey’ssä, samppanja-alueen eteläisessä osassa Cote de Barin alueella, aivan kiven heiton päässä Bourgognen rajasta. Kyseinen alue Champagnessa on kuuluisa nimenomaan erinomaisista Pinot Noir -vetoisista samppanjoistaan. Tila omistaa 47 hehtaaria viinitarhoja, joiden keski-ikä on noin 20 vuotta. Verrattain nuori tila on perustettu vuonna 1973, mutta saavuttanut jo maineen laadukkaana viinitalona. Viinintekijä Alain Pailley on Champagnessa kuuluisa viinivelho, joka olemuksellaan viestii laadusta, mutta myös rentoudesta. Alexandre Bonnet on yksi pohjoismaiden myydyimmistä samppanjoista ja se kuuluu isoon Lanson-ryhmään, jolla on laaja valikoima eri samppanjataloja ja kiistattomasti vahva asema maailman suurimpien samppanjatalojen joukossa. Bonnetin Pinot Noir on niin laadukasta, että Lanson käyttää sitä omiinkin samppanjasekoituksiinsa pohjoisemmassa.

Tässä viinissä on aina käytetty vähintään kolmea eri vuosikertaa ja se on saanut kypsyä poikkeuksellisen kauan ennen uudelleenkorkitusta, säilyttäen silti raikkaan suutuntuman. Alexandre Bonnetin talolla on tyyli tehdä laatusamppanjoita perinteikkäästi ja nimenomaan viini edellä. Tämän talon väki arvostaa perinteitä ja pitkää sitoutumista. Siitä kertoo myös se, että viinintekijä Alain Pailley on työskennellyt talossa yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän tuntee viininsä ja kellarinsa kuin omat taskunsa ja ymmärtää erinomaisesti vuosikertojen vaihteluita. Täällä kaikki mahdollinen tehdään käsityönä ja tarvittaessa myös tilan toimitusjohtaja hyppää vaikka traktorin kyytiin auttamaan sadonkorjuussa.

Viini on ihanteellinen jälkiruokien kanssa, mutta parhaimmillaan aperitiivina tai merenelävien seurana. Samppanja ei ole rutikuiva ja täten miellyttääkin erittäin suurta joukkoa kuohujuomien ystävien keskuudessa. Tuotetta ei ole hinnalla pilattu, joten tässä on oivallinen viini aloittaa samppanjaharrastus.