Kesän viiniuutuudet katetaan pöytään – tutustu tulokkaisiin viinimestarin johdolla

Sesongin uutuusviinit tarjoavat raikkaita elämyksiä valko- ja roseekuohuviinin ystävälle. Viinimestarimme Joni Lötjönen tutustuttaa uusiin viineihin ja jakaa omat ruokasuositukset kunkin juoman seuraksi. Näillä yhdistelmillä ilahdutat vaikkapa kesävieraita. Tutustu viiteen uutuusviiniin!

Viinilinnan monipuoliset viiniuutuudet tulevat Saksasta, Chilestä ja Itävallasta – käydään maistelemaan.

Frame Pinot Blanc & Riesling 2020

Palkittu ja suosittu Frame Riesling on saanut joukkoon Pinot Blanc -rypälettä ja sujahtanut kätevään hanapakkaukseen.

”Tässä on hyvän hinta-laatusuhteen valkoviini, jossa yhdistyvät Rieslingin miellyttävä hapokkuus ja Pinot Blancin pyöreys. Erinomainen viini vaikkapa juhannuksen juhliin, sillä maku on monen suuhun sopiva ja toimii yhteen kesäherkkujen kanssa”, kuvailee Joni.

Frame Pinot Blanc & Riesling on oiva kumppani esimerkiksi tomaatille ja burratalle. Joni kertoo tomaatin olevan yleisesti haastava pari viinille, sillä se kaipaa viiniltä happoa, samoin burrata. Salaatit, kanaruoat, merenelävät, grillatut kasvikset ja yrtit toimivat viinin parina myös muitta mutkitta.

Frischer Morgentau Organic Riesling 2020

Trendikkäälle rieslingille löytyy paikka kesän hetkissä ja etenkin alle kymmenen euron hintaluokkaan se on todella toivottu lisäys.

”Viini itsessään on hieman erilaisempi kuin tuon hintaluokan rieslingit yleisesti ottaen – tästä löytyy enemmän syvyyttä ja hyvät hapot valtaavat suun”, Joni kertoo ja vinkkaa kattamaan pöytään uusia perunoita ja paistettuja muikkuja. FM Riesling sopii siemailtavaksi myös sellaisenaan.

Braunewell Rose Brut 2016

Pinot Noir -rypäleestä valmistettu roseekuohuva on erittäin kuiva ja todellinen löytö omassa kategoriassaan.

”Usein saksalaiset sektit sisältävät astetta enemmän sokeria ja tämä onkin hyvä valinta kuivan kuohuviinin ystävälle. Kuten vuosikerta antaa viitteitä, on viiniä pullokypsytetty noin 30 kuukautta tyypillisen yhdeksän kuukauden sijaan. Kelpo kilpailija jopa samppanjalle!” hehkuttaa Joni.

Makupaletista löytyy vadelmaa, raparperia sekä ahomansikkaa, ja kyseinen viini sointuu hienosti savulohisalaatin ja tomaatin kylkeen. Kuohuviinin löydät Alkon valikoimasta 10.6. alkaen.

Anakena Sauvignon Blanc 2019

Ympäristöystävällinen ja kesän seikkailuihin kätevä litteä muovipullo kätkee sisäänsä chileläisen sauvignon blancin. Karviaista, omenaa, passionhedelmää ja yrttisyyttä täydentää runsaat hapot.

”Sauvignon Blanc on jostain kumman syystä hieman väsyneessä ja tunkkaisessa maineessa. Kyseessä on kuitenkin ikiklassikkolajike, jota ei kannata ollenkaan aliarvioida. Viini muodostaa äyriäisten kanssa erinomaisen kombon”, mainitsee Joni.

Äyriäisen lisäksi Joni suosittelee viinin kanssa yhdistettäväksi lammastartarin ja rucolaa. Anakena löytyy Alkon tilausvalikoimasta.

Domäne Wachau Riesling Amphora 2017

Viiniuutuudet täydentää itävaltalainen valkoviini. Domäne Wachau Amphora Riesling on tuotettu luonnonmukaisin keinoin ollen myös vegaaniystävällinen.

”Riesling Amphora on hyvin puhdaspiirteinen. Osa viinistä on käynyt ja kypsynyt perinteisissä Qvevreissä, jotka on päällystetty mehiläisvahalla. Tämän huomaa myös makupaletissa, jossa on aistittavissa mehiläisvahaa ja kukkeutta. Kuorikontakti tekee viinistä perinteisempää rieslingiä aromaattisemman ja tanniinit antavat mukavaa purupintaa viiniin”, kertoo Joni.

Kyseisenlaisen oranssiviinin aromit sopivat hyvin mantelin, pähkinöiden ja siementen kanssa. Hyvä yhdistelmä on romesco-kastike ja grillattu kukkakaali. Tuote on saatavilla Alkon tilausvalikoimassa.

Tutustu myös kesän hurmaaviin kausituotteisiin!