Karkki ja viini – voiko niitä yhdistää?

Karkin ja viinin yhdistäminen saattaa kuulostaa alkuun erikoiselta, mutta se on todellakin kokeilemisen arvoista. Mikä viini kannattaa yhdistää suklaalle, salmiakille, toffeelle, lakulle, hedelmä- tai vaahtokarkeille? Käyhän kuulolle, nyt herkutellaan!

Usein puhutaan, miten klassisesti viinit sopivat yhteen pääruokien tai esimerkiksi juustojen kanssa – raikkaat valkoviinit kalalle tai tuhdit punaviinit kunnon pihville, sekä tanniiniset punaiset koville juustoille. Entäpä makeat herkut ja karkit?

Ainakin meillä Viinilinnalla ollaan kovin persoja makean perään ja olemmekin tässä jo jonkin aikaa tehneet empiiristä tutkimusta viinien ja herkkujen yhteen liittämisestä. Ainakaan allekirjoittaneen kroppaa ei ole rakennettu pelkän salaatin varaan, joten voidaan sanoa, että nyt puhuukin herkuttelun asiantuntija. Ei muuta kuin kauppalista valmiiksi ja ostoksille, lenkille voidaan lähteä sitten jokin toinen kerta.

Suomalaiseen karkkikulttuuriin kuuluu olennaisena osana ikonisia peruspilareita, joiden varaan on tuhdimpikin naposteluhetki helppo rakentaa. Salmiakki, lakritsi, toffee, maitosuklaa sekä hedelmä- ja vaahtokarkit ovat jokaisen herkkusuun tiedossa, mutta mikä viini kullekin kannattaisi yhdistää?

Salmiakin kanssa sopii sauvignon blanc

Salmiakki on suomalaisuuden perikuva, oikea ylpeyden aihe eli pitäähän sille ehdottomasti viinimatchi olla!

Salmiakille suosittelemme Sauvignon Blancia Uudesta-Seelannista. Etenkin suomalaisuutta huokuva Vicarage Lane Bubbly Brut sopii tähän täydellisesti. Tämän kuohuviinin mustaherukkainen herkkyys sekoittuu salmiakin aromimaailmaan suussasulavasti.

Lakritsin kanssa sopiva viini

Aivan kuten salmiakkikin, niin myös lakritsi on meille suomalaisille tärkeä kansallisaarre. Hyvä laku on konstailematonta ja selkeää, etenkin sellainen lakritsi, joka sopii tällaiseen viinin maisteluun. Tässä kohtaa on myös tärkeä huomata, ettei lakritsi saa jäädä hampaisiin kiinni, eli se ei saa olla liian tahmeaa. Takahampaisiin jämähtänyt laku jyrää makumaailmallaan liikaa viiniä, koska se ei koskaan oikeastaan huuhtoudu pois suusta.

Lakritsin kanssa yhdistämme ehdottomasti australialaisen shirazin. Hardys Brave New World Shiraz Black Edition on suorastaan luotu lakritsin kaveriksi. Alkon makukuvauskin jo paljastaa täydellisen matchin, sillä siellä esiintyvät muun muassa sanat vadelmainen, herukkainen sekä salmiakkinen – kaikki siis lakun parhaita kavereita.

Toffee rakastaa makeampaa valkoviiniä

Hyvältä toffeelta odotamme samoja ominaisuuksia kuin lakultakin, eli se ei saa jäädä hampaisiin kiinni ja sen pitäisi sulaa suussa. Niin sanottu fudge-tyyppinen toffee on omiaan tällaiseen viinien kanssa naposteluun. Etenkin irtokarkkihyllyltä löytyy hyviä isoja kimpaleita fudgea viini-iltoihin. Fazerin Omar on myös oiva vaihtoehto valkoviinin kaveriksi!

Toffee on aina todella makeaa, joten viiniltäkin vaadimme hieman makeutta ja näin puolimakea riesling on valintamme tähän taistoon. Königsmosel Riesling on ollut suomalaisten tietoisuudessa jo pitkään. Mutta onko sitä ymmärretty yhdistää karamelleihin? Ainakin toffeen kanssa tämä saksalainen herkku toimii moitteetta.

Suklaa ja punaviini on klassikkokombo

Yleisesti tumma suklaa yhdistetään viinin maisteluun, mutta Viinilinnassa olemme huomanneet myös maitosuklaan toimivan loistavasti viinien kanssa. Muistakaa tarjoilla suklaa oikeassa lämpötilassa. Jääkaapissa säilytetty suklaa on turhan kylmää ja maut eivät pääse täyteen loistoon, joten huoneenlämpöisenä suklaa toimii parhaiten.

Maitosuklaan parhaaksi kaveriksi valitsemme Montalto Rosso Passiventon. Tämä Sisiliasta tuleva makean hedelmäinen punaviini on täydellinen maitosuklaan kaveri. Viini myös edustaa trendikästä tapaa tehdä punaviiniä kuivatuista rypäleistä. Tämä valmistustyyli antaa viinille syvyyttä makuun ja uusia aromimaailmoja nautittavaksi.


Hedelmäkarkki


Hedelmäkarkkien makeaa maailmaa korostaa upeasti hedelmäinen viini.

Makean pirskahtelevassa Borgo Maragliano La Calierassa on matalampi alkoholipitoisuus. Tästä kaverista on myös 5 % versio, joka onkin näppärä poimia mukaan ruokakaupasta karkkiostosten yhteydessä.

Vaahtokarkit ja valloittavat kuohuviinit

Makean pehmeät vaahtokarkit ja kupliva – tämä on ennen kaikkea todella romanttinen yhdistelmä, mutta myös maistuva sellainen.

Samppanja toimii tähän kategoriaan, mutta mihinpä samppanja ei sopisi? Alexandre Bonnet Perle Rosée Champagne Brut on mitä parhain herkuttelusamppis. Tämä Champagnen eteläisestä osasta tuleva Pinot Noir -samppanja on mukavan raikas täsmäosuma vaahtokarkkien kyytipojaksi. Tuote ei ole rutikuiva, joten pieni määrä sokeria tässä viinissä takaa maistuvan kombinaation makeiden vaahtokarkkien kanssa.

Erinomaisen liiton vaahtokarkin kanssa luo myös klassinen prosecco. Fiorissimo Prosecco Extra Dry on hedelmäisen päärynäinen, joten tässäkään kuohuvassa ei puhuta mistään liian kuivasta juomasta.

Ensi kerralla kun vietät viini-iltaa, niin ole rohkea ja kokeile mahdollisesti jotain uutta. Karkki ja viini on erinomainen yhdistelmä ja siitä riittää varmasti puhetta pitkin iltaa!