Kesäiset kala-annokset kruunataan raikkailla viinivalinnoilla – katso reseptit

Annoimme mestarin loihtia kesän maistuvimmat annokset klassisista lähtökohdista, kalasta ja perunasta. Henri Heinonen suunnitteli pirskahtelevalle Pinot Noir -valkoviinille ruokaisan perunasalaatin kera savustetun siian. Miellyttävän kuiva ja raikas roseeviini sai parikseen paistettua lohta ja ruskistetulla voilla aateloitua pottumuusia.

Ota reseptit talteen ja hemmottele itseäsi tai yllätä kesävieraat!

Ruokaisa perunasalaatti & savustettua siikaa

pino-pino-vino-frizzante

1 kokonainen savustettu siika tai mitä vaan vaaleaa kalaa

500 g maa-artisokka
500 g pieniä perunoita
1 pieni prk pieniä kapriksia
1 puntti ruohosipulia
1 puntti tilliä
5-6 parsaa
5-6 retiisiä
1 sitruunaruoho
1 limen mehu
3 dl caesar-kastike (Hellmans/Saarioinen etc)
öljy
suola
pippuri

Pese hyvin maa-artisokat sekä perunat ja leikkaa niistä suurin piirtein samankokoisia suupaloja. Laita kulhoon ja lisää pari rkl öljyä, tl suolaa ja myllystä pippuria maun mukaan. Sekoita ja laita 175 asteiseen uuniin noin 45 min. ja kunnes ovat saaneet väriä. Varo, etteivät maa-artisokat mene ylikypsäksi mössöksi.

Tällä välin laita caesar-kastike kulhoon ja purista sekaan limen mehu. Kuori sitruunaruohosta uloin kuori, leikkaa kanta pois ja silppua pieneksi.

Silppua myös tilli ja ruohosipuli pieneksi, ota ruohosipulia hieman talteen koristelua varten. Sekoita yrtit kastikkeen sekaan ja anna maustua jääkaapissa sen aikaa kunnes perunat ja maa-artisokat kypsyvät.

Leikkaa retiisistä ohuita kiekkoja ja laita ne jääkylmään veteen rapeutumaan.

Leikkaa parsoista puiset kannat pois ja leikkaa myös niistä kiekkoja, säästä latvukset koristeluun. Valuta kaprikset siivilässä.

Kun perunat ja artisokat ovat kypsiä, lisää ne kuumina kastikkeen sekaan ja lisää valutetut kaprikset. Anna jäähtyä ja lisää parsat joukkoon.

Laita perunasalaatti tarjolle ja lisää päälle valutetut retiisit ja säästetty ruohosipulisilppu ja parsan latvukset. Nauti kalan kera!


Pino Pino Vino Frizzante Pinot Noir


Paistettua lohta & pottumuusia ruskistetulla voilla

4:lle

Perunamuusi & lohi

n. 1 kg lapin puikula -perunaa
250 g voita
2 dl maitoa
600 g lohta
muikunmätiä

Marinoitu raparperi

2-3 tankoa raparperia
1 dl etikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
1 tl suolaa

Valmista raparperi jo edellisenä päivänä. Pese raparperit ja leikkaa tangot siivuiksi. Lisää muut ainekset kattilaan ja keittele, kunnes sokeri on sulanut. Jos haluat raparpereista löysiä, lisää ne kuumaan liemeen. Jos taas tykkäät napakoista, lisää ne vasta jäähtyneeseen liemeen. Laita lopuksi jääkaappiin maustumaan.

Kuori perunat ja keitä suolatussa vedessä noin 20 min.

Tällä välin ruskista 250 g voita. Kiehauta voi, vatkaa voita sen kiehuessa, ettei se pala ja kun kiehunta alkaa loppumaan ja väri on muuttunut ruskeammaksi ota kattila pois levyltä.

Lämmitä maito.

Leikkaa kalasta ohkaisia siivuja, jotka kypsyvät muutamassa minuutissa.

Kun perunat ovat kypsiä, valuta vesi hyvin ja laita hetkesi takaisin kuumaan kattilaan ja paista tällä välin kalat. Paseeraa kuumat perunat. Lisää joukkoon vatkaten sula voi ja lopuksi maito. Mausta tarvittaessa suolalla.

Annostele lautaselle kalat ja muusia ja aateloi muusi muikun mädillä. Laita tarjolle myös marinoidut raparperit.


Zensa Rosé Organico

Säestä uudet perunat onnistuneilla juomavalinnoilla


Kesäisen ruokapöydän silmäterä, uudet perunat, ovat klassinen yhdistelmä kantarellien tai sillin kanssa.

Hardys VR Chardonnay

Uudet perunat ja kantarellikastike nostetaan seuraavalle tasolle puolikuivalla valkoviinillä. Hardys VR Chardonnay tarjoilee raikkaan makuelämyksen, josta voi aistia sitrusten, vaalean persikan ja keltaisen nektariinin mehukkaan hedelmäisyyden.

Wieninger Höglwörther Sommerbier

Uudet perunat ja sillit sopii erinomaisesti huuhdella oluella alas. Kesän raikkain lager, Wieninger Höglwörther Sommerbier, tulee Saksan Bavariasta. Tämä suodattamaton ja keskitäyteläinen olut on keskiasteisesti humaloitu.

Reseptit ja kuvat: Henri Heinonen