Grilli kuumaksi ja juoma kylmäksi – Mitkä juomat sopivat grilliruokien seuraksi?

Grilliruokaan yhdistettävältä viiniltä vaaditaan yleensä pientä makeutta, täyteläisyyttä ja pyöreyttä. Viinin on hyvä kestää grillauksen tuoma savuisuus ja jopa pieni hiilikin, joka on saattanut laiskemmalta grillaajalta tarttua antimiin. Nyt ei siis kannata kaivaa kaapista niitä lahjaksi saatuja Baroloita tai Barbarescoja, vaan lähteä liikkeelle hieman maanläheisemmillä viineillä. Muista, ettei sokeri ole viinissä pahaksi. Tulisempiin ja mausteisempiin ruokiin viiniä haettaessa kannattaa juomassa olla hieman sokeria, sillä se tasapainottaa tulisuutta ja luo yhdessä miellyttävän suutuntuman.

Ei ole synti viilentää punaviiniä. Kuumana kesäpäivänä se kuitenkin lämpenee auringossa, etenkin ulkona syödessä. Tämä Ritari suosittelee kurkkaamaan viinien viilennysniksit ja suositukset tarjoilulämpötiloihin Viinilinnan blogijulkaisusta.

Punti Ferrer Reserva Syrah Cabernet Sauvignon 

14 % | 9,49 € | 75 cl

Nyt on todellinen löytö! Tässä hintaluokassa ei löydy Punti Ferrerille kilpailijaa, sillä kyseessä on todella laadukas viini alle kympillä. Tässä on juustolautaselle ja tuhdeille liharuoille oiva chileläinen viini. Kaiken tämän lisäksi viini on vieläpä vegaaninen. Tuoksussa tulee upeasti esille kahvin ja kaakaon aromeja sekä tummia marjoja ja mausteita. Maku on pyöreä ja pehmeät tanniinit yhdessä mausteisuuden kanssa tekevät tästä viinistä erinomaisen lämmittävän herkun.

Limarí Valley, josta viini tulee, on arvostettu viinialue Chilessä. Se on yksi maan pohjoisimmista viinintuotantoalueista. Läheinen Atacaman autiomaa ja sijainti päiväntasaajan liepeillä luovat alueelle kuumat ja kuivat kesät. Punti Ferrer tuottaa viinejä myös Chilen Curicosta ja Rapelista.

Zensa Nero di Troia Organico 

13,5 % | 12,98 € | 75 cl

Zensan luomuviinisarja on varmasti monille tuttu jo entuudestaan. Italian kantapäästä tulee laaja valikoima viinejä meille suomalaisille, monet vieläpä luomuja ja vegaanisia. Senza tarkoittaa italiaksi “ilman” ja siitä johdettuna viinisarjan nimi Zensa viittaa viinin luonnonmukaisuuteen. Rypäleet on viljelty ilman lisäravinteita tai torjunta-aineita ja ne ovat myös toki vegaanille sopivia.

Nero di Troia -rypäle tuottaa täyteläistä ja mahtipontista viiniä, jossa voi aistia mausteisuutta, kypsää hedelmää sekä ehkäpä hivenen suklaata. Viini sopii loistavasti meheville lihapadoille ja pihveille. Tämä on myös mutkaton valinta mehukkaille hampurilaisille.

Nero di Troia on Apulian merkittävimpiä rypäleitä yhdessä paremmin tunnettujen Primitivon ja Negroamaron rinnalla. Nero di Troia tekee merkittävää nousua trendikkäänä laaturypäleenä, josta kyetään tekemään runsaita ja mehevän tasapainoisia viinejä. Rypälettä viljellään etenkin Foggian alueella sekä Barin pohjoispuolella, Castel del Monten kuululla alueella. Täällä siis viihtyy myös Nero di Troia, jolla on kaikki edellytykset kukoistukseen. Rypäleen nimestä on lukuisia teorioita ja tarinoita. Erään parhaimman mukaan kreikkalainen sankari Troijan sodan ajoilta, Diomedes, olisi ottanut viiniköynnöksiä mukaansa paetessaan Troijan kaupungin tuhoja. Tämän tarinan mukaan Nero di Troia olisi nimetty Troijan kaupungin mukaan.

Jam Shed Shiraz

13,5 % | 9,98 € | 75 cl

Leasinghamin viinitila sijaitsee Etelä-Australiassa 140 kilometriä Adelaidesta pohjoiseen. Nimi Leasingham on yhdistetty Australiassa premium-tasoiseen viiniin aina vuodesta 1893 alkaen. Jam Shed Shiraz -nimi viittaa alkuperäiseen Leasingham-viinitilaan. Se sijaitsee historiallisessa Claren kaupungissa, joka avattiin ensimmäisen kerran liiketoimintaa varten jo vuonna 1895. Paikalliset ovat aina puhuneet tilasta nimellä “Jam Shed”, koska siellä oli aiemmin toiminut Vanhan Claren hillotehdas. Jam Shedin hillotehtaalla oli yli vuosisadan ajan ratkaiseva merkitys alueen kehityksessä sekä hillojen että viinien tuotannon kautta. Viini onkin herkullinen muistutus vanhoista ajoista.

Runsaan hedelmäinen viini sisältää paljon mausteisuutta ja makeutta. Viinin voi helposti yhdistää mausteisten ruokien kanssa tai kokeilla jopa jälkiruokien kaverina. Korkeammasta sokeripitoisuudesta johtuen tämä viini kestää kesällä jääpaloja tai vaikkapa talvipakkasilla kuumennusta hehkuviiniksi. Leikittele rohkeasti suklaalla, leivonnaisilla tai sekoita vaikkapa sangria. Makeiden viinien ystävät tulevat rakastumaan tähän aussiin, sillä se on upea herkku myös sellaisenaan!

Königsmosel Riesling

8,5 % | 10,99 € | 75 cl(3 L hanapakkaus 34,48 €)

Königsmosel Riesling on oikea saksalainen klassikkotuote, joka on maistunut suomalaisille jo yli 30 vuoden ajan. Tämä laadukas Riesling on puolimakea ja sen tuoksusta voi aistia raikasta päärynää, makeaa omenaa ja hentoa kukkaisuutta. Maku on sitruksinen, kevyen persikkainen, kukkainen ja kypsän aprikoosinen. Eloisa hapokkuus kruunaa tyylikkään kokonaisuuden.

Viini on kuin kotonaan tulisten ja mausteisten ruokien äärellä. Itämainen curry pehmenee kummasti tämän puolimakean Moselin alueen herkun kanssa. Puolimakeille viineille on oma kuluttajakuntansa, joka nauttii viinin sellaisenaan. Mikäli olet tottumattomampi viinin nautiskelija ja esimerkiksi päärynäsiiderit ovat suurta herkkuasi, niin tartu rohkeasti Königsmoseliin – saatat ihastua saman tien! Königsmosel toimii myös toffeen ja muiden makeiden karamellien kumppanina. Ällömakea Creme Brulee yhdistettynä “Köönäriin” tuo esiin viinin hapokkaamman puolen. Kokeile tätäkin yhdistelmää rohkeasti.

Murviedro Cepas Viejas Bobal 

13 % | 12,99 € | 75 cl

Bobal-rypäle on tulevia trendejä Espanjasta ja jonain päivänä se saattaa olla yhtä arvostettu kuin Tempranillokin. Bobal kasvaa erittäin elinvoimaisena Valencian lähistöllä, missä on myös Murviedron päämaja. Utiel-Requenan alueella Bobal kattaa huimat 80 % alueen punaviinirypäleistä.

Murviedron Cepas Viejas Bobal valmistetaan vanhoista köynnöksistä poimituista Utiel-Requienan alueen paikallisista rypäleistä. Pitkä maseraatio lämpötilakontrolloidusti sekä käyminen amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä vähintään 8 kuukauden ajan takaavat tuotteen laadun ja maun.

Maku on sekä syvä että raikas, pehmeät tanniinit tuovat rakennetta ja tammitynnyrikypsytyksen ansiosta jälkimaussa maistuu vaniljaiset, tammiset aromit. Väriltään viini on intensiivisen punainen, jossa mukana on häivähdys ruskeaa. Tuoksu on syvä, moniulotteinen ja siinä on metsämarjan, toffeen ja vaniljan aromeja.

Täydellinen kumppani kesän grillihetkiin, jolloin mausteisuus ja espanjalaiset tanniinit ajavat makean viinin ohitse. Sopii luonnollisesti myös voimakkaampienkin juustolautasten kanssa!

Stone’s Ginger Joe Strong 

6,5 % | 3,98 € | 33 cl 

Juoma on saanut inspiraationsa Stone`s juomatalon perustajalta, lontoolaiselta Joseph ”Ginger” Stonelta, joka oli alkujaan vihanneskauppias ja intohimoinen inkiväärin ystävä. Legenda kertoo Joen keitelleen aikoinaan ensimmäisen inkivääriviininsä. Maistaessaan tuotostaan oli maku sen verran kipakka, että se poltti herran viiksien tupsut tiehensä. Legendan muistoksi Joen liekehtivät viikset on ikuistettu myös Ginger Joe -pullon etikettiin.

Ginger Joe Strong on inkiväärinen ja mausteinen juoma valmiina nautittavaksi. Se sopii loistavasti siiderin juojille, jotka haluavat hieman vaihtelua ja lisää potkua juomaltaan. Maultaan Ginger Joe Strong on makea, sitruksinen ja voimakkaan inkiväärinen. Tämä juoma uppoaa kesän grillauksen ääressä leikiten ja sointuu myös grilliruokien yhteyteen makoisasti. Juoman makeus tasapainottaa burgerien ja bbq-ribsien mausteisuutta ja Joen oma mausteisuus vain tuo ruokailuun uuden levelin mukaan. Tässä pullossa maistuu kesä!