Jouluviini mietinnässä? Tutustu valko- ja roseeviinisuosituksiin

Tiesitkö, että suuren suosion saavuttanut rosee on loistava viini joulukinkulle? Monipuolinen kalakattaus arvostaa puolestaan raikkaan ja hapokkaan rieslingin piirteitä. Onnistu jouluviinin valinnassa ja tutustu juhla-aterian maistuvimpiin suosituksiin.

Tutustu rosee- ja valkoviinisuosituksiin ja löydä onnistunut jouluviini omaan kattaukseesi!

Roseeviini on joulupöydän monitaituri

Roseeviini on ihanteellinen valinta monipuoliseen suomalaiseen joulupöytään. Se toimii niin kalaruokien, imellettyjen juureslaatikoiden kuin kinkunkin kanssa eli kantaa hienosti läpi perinteisen juhla-aterian.

Les Dauphins Rosé

Les Dauphins Roséen raikkaat hapot ryhdittävät rasvaisia kalaruokia, kuten lohta, mutta viini sopii myös kinkulle kevyiden tanniinien ansiosta. Se toimii erityisen hyvin myös graavattujen kalojen ja sillien seurana, sillä roseeviini kestää etikkaa puna- ja valkoviiniä paremmin. Suutuntumaltaan pehmeässä ja raikkaassa roseessa on aistittavissa punaisia marjoja, kuten vadelmaa ja karpaloa.

Tämä tasapainoinen rosee voitti kultaa Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa, ollen paras eurooppalainen rosee alle 13 euron hintaluokassa.

Zensa Rosé Organico

Italialaiset roseeviinit ovat tehneet vahvaa nousua viime vuosina. Saapasmaan Zensa Rosé on sopivan jämäkkä rosee, joten sitä nauttii mielellään ruokailun yhteydessä. Joulupöydässä viini raivaa itselleen sujuvasti tilaa niin kinkunystävien laseissa, kalatarjoiluiden lomassa kuin kasvisruokailijoiden keskuudessa. Miellyttävän kuivassa ja keskihapokkaassa Zensa Roséssa on riittävästi aksenttia, jotta se kestää mukavasti sinappihunnutetun kinkun ja seitanin.

Rapsakka riesling on varma jouluviini kalapöytään

Joulun ajan suurimpia herkkuja ovat juhlapöydän kalat – graavikalat, savustettu lohi, lipeäkala, sillit ja mädit saattavat olla jouluaterialla jopa pääosassa. Trendikäs riesling vastaa ominaisella hapokkuudellaan erinomaisesti tähän kutsuun ja luo raikkaan yhdistelmän kalakattauksen kanssa.

Blitz Riesling

Pirteä ja puolikuiva Blitz Riesling on maineikkaan saksalaisen tuottajan, Dr. Pauly-Bergweilerin, käsialaa. Puolikuiva, mutta ryhdikkään hapokas viini taittuu hienosti joulupöydän monille mauille – se ei myöskään säikähdä mausteisuutta, suolaisuutta tai rasvaisuutta. Kypsän sitruksiset ja viheromenaiset aromit puoltavat valintaa kalapöydän seuraan, mutta viiniä siemailee myös mielellään sellaisenaan.

Hinta-laatusuhteellaan vakuuttava Blitz Riesling on saatavilla myös kolmen litran hanapakkauksessa.

Frischer Morgentau Organic Riesling

Saksasta, tarkemmin ottaen Rheinhessenista, saapuu myös toinen upea riesling. Tänä vuonna lanseerattu Frischer Morgentau on lyhyessä ajassa saanut hienon vastaanoton ja valloittanut rieslinginystävät puolelleen. Tyypillisistä hintaluokkansa edustajista poiketen viinistä löytyy upeaa syvyyttä. Ryhdikkään kirpsakat hapot ja niitä tasapainottava hento makeus tekevät FM Rieslingistä oivallisen kumppanin joulun kalojen ja mätien seuraan. Kokeile viiniä myös veden kielelle nostattavana aperitiivina!

Domäne Wachau Amphora Riesling

Riesling on varma valinta, mutta mikäli haluaa sukeltaa syvemmälle niiden maailmaan, kannattaa tutustua oranssiviiniin – se on rohkean viiniharrastajan valinta. Kuorikontakti tekee Domäne Wachau Amphora Rieslingistä perinteisempää rieslingiä aromaattisemman ja tanniinit antavat mukavaa purupintaa. Tämä alkuviini niiaa kauniisti kalakattaukselle, mutta jaksaa kantaa jopa kinkkua.

Mikäli nautit joulun tunnelmasta vaikkapa kahden kesken tai haluat muuten vain tutustua uuteen viiniin, kannattaa tämä kotiuttaa näppärässä puolikkaassa 0,375 litran pullokoossa.

Omaan pöytään paras jouluviini voi löytyä myös punaviinien joukosta – tutustu sesongin suosituksiin tarkemmin!