Jotain uutta ja jotain vanhaa: Viinilinnan valikoima vahvistuu viineillä ja oluilla

Viinilinnan portfolio vahvistuu jälleen. Valikoimamme laajenee keskieurooppalaisilla oluilla sekä eleganteilla viineillä Euroopasta. Mukana on muutamia Alkon erikoiseristä ponnistaneita, vakiovalikoimaan hypänneitä tuotteita, joiden on aika esittäytyä uudestaan entistä vahvemmalla askelluksella. Olemme varmoja, että nämä Viinilinnan katalogin uutuudet löytävät paikan teidänkin sydämistänne – meidät ne ovat jo valloittaneet!

Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken 12.5 %, 9.98 € / 75 cl

Saksalaiset osaavat tehdä monia asioita oikein. He ovat maailman kärkeä niin urheilussa, teollisuudessa kuin myös juoma-alalla. Fritz Walterin Grauer Burgunder Trocken vasta onkin viimeisen päälle hyvää tavaraa ja vieläpä kohtuuhintaan. Viinilehti antoi tälle kympin viinille juuri huikeat neljä tähteä saatesanoin “harmoninen, laadultaan erinomainen”. Tämä Saksan versio tunnetusta Pinot Gris -rypäleestä on Pfalzin alueen ylpeys. Pfalz on kenties tunnetumpi Rieslingeistään, mutta myös Grauer Burgunder on ehdottomasti maistamisen arvoinen. Se tulee varmasti valloittamaan suomalaiset viinien ystävät puolelleen.

Fritz Walterin laadukasta Grauer Burgunderia kuvastaa täydellisesti Alkon tuotekuvaus “pirteä ja hedelmäinen”. Viini on kuiva ja hapokas, mutta kypsän hedelmäiset maut tulevat loistavasti esille jo latvatuoksussa. Sama linja jatkuu makuvaiheessa. Maistamisen jälkeen vesi herahtaa kielelle ja saatat halajata jopa lisää tätä tasapainoista Pfalzin nektaria. Viini soveltuu monenlaisen ruoan seuraksi ja kestää myös pientä mausteisuutta. Kokeile viiniä klassinen lohen kaverina ja huomaa, miten viini ja ruoka menevät yhteen ilman suurempia venkoiluja. Viini on vegaaniystävällinen, joten kaikki uskaltavat tarttua tähän saksalaiseen herkkuun.

Fritz Walterin viinitalo on erityisen ylpeä heidän viineihinsä vaikuttavasta maaperästä. Maaperässä yhdistyvät lössi, kalkkikivi, liuskekivet sekä merkeli luoden yhdessä uniikin kokonaisuuden, jota ei pysty matkimaan Pfalzin alueen ulkopuolella. 50 hehtaarin viinitarhat ulottuvat aina Alsacen alueen rajalle asti.

Eggenberg Hopfenkönig Pils 5,1 %, 3.99 € / 50 cl 

Eggenberg Hopfenkönig Pils edustaa laadukasta saksalaistyylistä pilssiä Itävallasta. Itävalta jää valitettavan usein oluen arvostuksessa hieman isompien naapureidensa Saksan ja Tsekin varjoon. Eggenbergin Pils kuitenkin osoittaa, ettei kannata ylenkatsoa tuota schnitzeleiden valtakuntaa. Leikkeistä puheenollen, tämä Eggenburgin kellareissa 12 viikkoa käytetty humalainen lager on omiaan juurikin wieninleikkeen kanssa, mutta sopii siemailtavaksi toki myös sellaisenaan. Olut tarjoaa loistavan vaihtoehdon perinteisten tsekkipilssien rakastajille ja antaa oivan kuvan Keski-Euroopan panimoiden tasosta.

Vaikka kyseessä onkin pils, ei tämä olut ole kuitenkaan liian väkivaltaisesti humaloitu. Se on hillitty ja maltaisen klassinen pils. Pilssit ovat tunnetusti parhaimmillaan rasvaisten ruokien ja makkaroiden kanssa, mutta kannattaa kokeilla tätä olutta jopa sushin kaverina.

Ferdinand Speciální svetlé d’Este 6,5 %, 3.99 € / 50 cl

Tsekeistä uutuutena meille tulee Ferdinandin tuoteperheen vahvinta satoa. Kuuden ja puolen prosentin vahvuinen vaalea lager on pehmeä ja hedelmäinen, jossa alkoholi ei maistu kuitenkaan liialti läpi. Tämä perinteinen tsekkilager on oivallinen esimerkki vahvemmasta lagerista, jossa on myös hentoa viljaisuutta ja hedelmäisyyttä. Hieman korkeamman alkoholin ja runsauden takia tämä sopii erittäin hyvin liharuokien kanssa nautittavaksi tai seurusteluun. Niin perinteiset makkarat kuin grillikaslerkin ovat kuin kotonaan tämän maltaisen eliksiirin kanssa.

Ferdinandin panimon juuret menevät pitkälle Itävalta-Unkarin historiaan. Arkkiherttua Frans Ferdinand on ollut perustamassa ja rahoittamassa Konopištěn linnan panimoa jo vuonna 1887. Nykyinen moderni panimo sijaitsee parin kilometrin päässä Konopištěn linnasta, aivan Benešovin kaupungin ytimessä. Ferdinandin panimolla on värikäs historia läpi maailman sotien ja kommunismin aikakauden. Panimo tekee edelleen laadukasta olutta kunnioittaen historiaansa ja eri aikakausia. Tältä maistuu aito tsekkiolut!

Monte Ory Rose 13 %, 10.85 € / 75 cl

Monte Ory Rosé on yksi ensimmäisistä Navarrassa tuotetuista provence-tyylisistä eli kalpean vaaleanpunaisista roseeviineistä. Tämä Garnacha (Ranskassa Grenache) -rypäleestä valmistettu rosee on raikas ja marjainen kesäiltojen piristys. Viini ei ole äärimmäisen hapokas, joten marjaisuus pääsee paremmin esille. Tuoksussa löytyy jopa hentoa mansikkaa. Viini leikittelee kepeästi erilaisten salaattien sekä kanaruokien seurassa. Monte Ory Rosé soveltuu myös mainiosti nautiskeluviiniksi pikkusuolaisten kaverina. Rosee ei ole enää ainoastaan naisten juoma, vaan myös miehetkin uskaltavat nykyään rohkeasti tarttua pinkkiin pulloon. Roseeviinit ovat aavistuksen runsaampia vaihtoehtoja valkoviinille ja maistuvat hyvin viilennettynä useimmille valkoviinien ystäville.

Bodegas Monte Ory on Bodegas Manzanoksen omistama viinitalo Navarran alueella Espanjassa. Monte Ory on yhdistetty Navarran kuningaskuntaan sekä sen rajalla sijaitsevaan Ory-nimiseen vuoreen. Tämä vuori on ollut linkki Ranskan ja Espanjan välillä ja se kunnioittaa Navarran vanhan kuningaskunnan ja ranskalaisen Baskimaan välistä suhdetta. Näin tekevät myös Monte Oryn viinit.

Siglo Tempranillo 13,5 %, 12.80 € / 75 cl

Rioja on yksi Espanjan tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinialueita. Alueen Tempranillot ovat erityisesti arvossaan ja usein maistuvatkin leikiten meille suomalaisille viinin ystäville. Siglon Tempranillo on viettänyt vuoden tammitynnyrissä, puolet ranskalaisissa ja puolet jenkkitynnyreissä. Maultaan tämä Tempranillo on tanniininen ja mausteinen, muttei kuitenkaan älyttömän täyteläinen. Tammikypsytys tuo viiniin mukavaa rotevuutta ja ryhtiä.

Siglo Tempranillo on puettu säkkikankaaseen kunnioittaen vanhoja perinteitä. Säkkiin pakatun pullon perinne ulottuu ensimmäisiin Rioja-viinitarhojen viljelijöihin ja heidän pitkiin työpäiviinsä viinitarhoilla. Viljelijät käärivät pullot märkään kankaaseen ja näin viini säilyi viileänä usean tunnin ajan. Säkkikangasverhoilu tekee Siglon Tempranillosta uniikin näköisen ja antaa autenttisen muistutuksen menneisyydestä.

Siglo Tempranillo on täydellinen viinivalinta riistalle ja pataruoille. Tämä espanjalainen matadori sointuu ylpeästi monien liharuokien viereen ja miksei myös juustojenkin kylkeen.