Iltojen pimetessä on aika avata pullo viiniä, kerätä läheiset kokoon ja viettää rennosti aikaa yhdessä. Kesä saa tunnelmallista jatkoa herkullisista ranskalaisista viineistä, joiden parissa vierähtää helposti tovi, jos toinenkin.
Lämminhenkiset Les Dauphins -viinit ovat vastuullisempi valinta
Les Dauphins -viinit ovat uuden sukupolven viinintekijöiden käsialaa. Rosé on persikkainen ja raikas, kun taas punaviinissä maistuu tummat marjat ja pehmeä mausteisuus. Vastuullisuus näkyy tekemisessä: paikallisuus, pullojen kierrätys, veden säännöstely tai esimerkiksi viljelyalueille pystytetyt linnunpöntöt ajavat kaikki luonnon monimuotoisuutta ja hyvinvointia. Les Dauphins Rouge on luomuviini ja rosélla on HEV-sertifikaatti (High Environmental Value).
Kokeile pataruokaa pehmeän punaviinin kanssa
Pataruoat sopivat illanistujaisiin lämpimän mehevän makunsa ja lyhyen valmisteluaikansa vuoksi. Bloggaajan ja ruokakirjailija Mika Rampan kantarelli-broileripata on täydellinen ruoka punaviinin kaveriksi. Heitä ainekset pataan hautumaan ja voit alkaa nauttimaan illasta kavereiden seurassa.

Kantarelli-broileripata
4 annosta | aktiivinen: 15 min | passiivinen: 30 min
Ainekset:
450 g broilerin paistileikettä
4 tl rypsiöljyä
50 g lehtikaalia
½ l kantarelleja
2–3 pientä sipulia
1–2 valkosipulinkynttä
1 rkl tomaattisosetta
2 dl punaviiniä
150 g punaisia viinirypäleitä
2 tl timjamia
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Valmistus:
- Leikkaa broilerin paistileikkeet kahteen osaan. Lisää pannulle puolet öljystä ja ruskista broilerit kauniin värisiksi. Nosta broilerit pataan tai kannelliseen uunivuokaan.
- Poista lehtikaalista kova varsi ja revi lehdet pataan broilerin päälle.
- Puhdista sienet ja paloittele ne. Nosta sienet paistinpannulle ja paista kunnes kaikki neste on haihtunut. Lisää pannulle loput öljystä sekä kuoritut ja lohkotut sipulit. Kaada sienet ja sipulit pataan.
- Viipaloi valkosipulin kynnet ohuiksi siivuiksi. Paista valkosipulia ja tomaattisosetta hetki pannulla. Lisää joukkoon punaviini ja viinirypäleet. Mausta timjamilla, sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua muutama minuutti ja kaada pataan muiden ainesten päälle.
- Peitä pata kannella ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30–45 minuuttia. Tarjoile pata esimerkiksi paistettujen perunoiden kanssa.
Raikasta kalaruokaa rosélle
Les Dauphins Roséen raikkaat hapot sopivat loistavasti kalaruoille. Ruokatoimittaja Mari Moilasen sitruksinen lohicarpaccio on täydellinen yhdistelmä loppukesän pirteyttä ja syksyn satokautta.

Sitrusmarinoitu lohicarpaccio ja karamellisoitua punajuurta
Annoksia: 4 alkuruokana | työaika aktiivinen: 30 minuuttia | työaika passiivinen: 60 minuuttia
Ainekset:
600 g tuoretta, nahallista lohifileetä
Karamellisoitu punajuuri:
2 (200 g) punajuurta
100 g sokeria
300 g vettä
Sitrusmarinadi:
3 rkl rypsiöljyä
3 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
1½ rkl pieniä kapriksia
1 tl sokeria
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun:
100 g ranskankermaa
mallasleipämurua
versoja tai minisalaatteja
Valmistus:
- Aloita punajuurien käsittelyllä. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, kiehauta. Kuori punajuuret ja viipaloi ohuiksi 1–2 mm kiekoiksi terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Laita punajuuret kuumaan sokeriliemeen ja anna kiehua kevyesti poreillen noin 15–20 minuuttia. Siivilöi punajuuret liemestä ja levitä yksitellen uunipellille leivinpaperin päälle. Kuumenna uuni 150 asteeseen, laita punajuurikiekot uuniin ja anna paahtua noin 20–30 minuuttia. Käännä kiekot kerran paahtamisen aikana.
- Sekoita sitrusmarinadin ainekset keskenään. Poista lohesta ruodot ja leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi siivuiksi neljälle lautaselle tai yhdelle isolle vadille. Kuumenna sitrusmarinadi kiehuvaksi, ja lusikoi lohen päälle. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja mustapippuria myllystä.
- Viimeistele annos mallasleipämurulla, versoilla ja punajuurikiekoilla. Tarjoa ranskankerman kera.
Löydät Les Dauphins -valikoiman Alkosta; tutustu punaviiniin täällä ja roséhen täällä.