Punaviinimatka Italiaan – barolo, barbaresco, amarone ja ripasso tutuiksi

Italia on yksi kolmesta isosta vanhan maailman viinimaasta ja äärimmäisen trendikäs vuodesta toiseen. Maalla on hyvin rikas ja monituhatvuotinen viinihistoria ja sen ansiosta eri alueilla on omaleimainen tyylinsä tehdä maistuvaa viiniä paikallisista rypäleistä. Ympäri maailmaa ihmisiä ihastuttaa italialaisen viinikulttuurin monimuotoisuus, mutta etenkin suomalaiseen makuun Italian aurinko ja vaihteleva maaperä tuottavat suosittuja punaviinejä.

Italia tunnetaan punaviinien laajasta kirjosta. Rennossa pizzaillassa hieman makeammat italiaanot yhdistyvät ruoan mausteisuuteen ja puulaatikoihin pakatut amaronet ovat suosituimpia lahjaviinejä. Metsästyskaudella mausteisen tanniiniset punaviinit ovat kuin kotonaan kotimaisen riistan kanssa ja lauantai-illan siemailuun löytyy Italian hyllystä monenlaista kevyttä ja mutkatonta nautittavaa.

Viinilinna on suorastaan erikoistunut italialaisiin viineihin ja siitä varmaan johtuvatkin Ritarin pitkät tummat hiukset ja hivenen ruskettunut iho. Lähdetään makumatkalle Italiaan Ritarin kutsuhuutoja seuraten!

Barolo ja barbaresco – italiaviinien kuninkaalliset

Piemonten alueelta tulevat kaksi italialaisen viinikulttuurin ehdotonta helmeä, Nebbiolo-rypäleestä valmistetut barolo ja barbaresco. Siinä missä suurimman huomion saa hieman tuhdimpi barolo, on elegantimpi barbaresco myös ehdottomasti tutustumisen arvoinen viini. Tällä viiniparilla on osuvat lempinimet, baroloa kutsutaan King of Wines ja barbarescoa Queen of Wines -nimikkeellä.

Barbaresco on tyyliltään hieman kevyempi kuin barolo. Molemmat viinit ovat mitä parhaimpia riistaviinejä sekä omiaan kovien juustojen kanssa. Viinit ovat kohtuullisen kepeitä, jotkut jopa keskitäyteläisiä ja väriltään yllättävänkin läpikuultavia. Tanniinisuus ja mausteisuus ovat molempien ydinpiirteitä.

Viineihin suuren eron tekee maaperä. Barbarescossa maaperä on hyvin hiekka- ja savipitoista, minkä ansiosta viini on hieman vähemmän maskuliinisempi kuin barolo. Koska maaperä on hieman ravinnerikkaampi kuin barolossa, rypäleet eivät kehitä itseensä niin voimakkaita tanniineja kuin baroloon. Voisi siis jopa sanoa, että barbaresco on näistä kahdesta hieman helpommin lähestyttävämpi.

Barololta ja barbarescolta vaaditaan tiettyä kypsytysaikaa, niin pullossa kuin tammitynnyrissäkin. Riserva-nimike kertoo pidemmästä kypsytysajasta. 

Barolo 3 vuotta (vähintään 18 kk tammessa)
Barolo Riserva 5 vuotta (vähintään 18 kk tammessa)
Barbaresco 2 vuotta (vähintään 9 kk tammessa)
Barbaresco Riserva 4 vuotta (vähintään 9 kk tammessa)

Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 2015

Täyteläinen ja vivahteikkaan tanniininen viini, joka on väriltään tumman viininpunainen. Makuprofiili on melko marjaisa, viinistä nimittäin löytyy kirsikkaa ja boysenmarjaisuutta. Loppumaku on sopivan tamminen. Mitä parhain viini riistalle ja pataruoille, sekä ihan klassiseksi pihviviiniksi. Kovat juustot ovat myös kuin kotonaan tämän viinin kanssa ja napakampien viinien ystävä nauttii siitä toki täysin sellaisenaan.

Roberto Sarotto Estates on piemontelainen perheyritys, joka omistaa yli 90 hehtaaria viinitarhoja Piemonten alueella mm. Barolossa ja Barbarescossa. Viini säilyy hyvin 10–15 vuotta vuosikerrasta ja se on korkitettu DIAM10-aidolla korkilla, joka antaa takuun korkkiviattomuudesta 10 vuoden ajalle pullottamisesta. Vuosikertaa 2015 on kehuttu barbarescoissa suorastaan idylliseksi. Vuoden viinit kisassa 2020 viini nappasi hopeamitalin.

Mikä on amarone?

Pohjoismaiseen makuhermoon uppoaa amaronen rusinaisen pyöreä makeus, joka on runsaalla jälkimaulla ryhditetty. Amaronet ovat löytäneet paikkansa etenkin lahjaviineinä ja puulaatikoihin kätkeytyneet laatuviinit ovatkin arvostettuja viemisiä.

Amarone tulee aina Italian Venettosta, tarkemmin sanottuna Valpolicellan alueelta Gardajärven kupeesta. Amarone on melko iso viini, joka vaatii ruoalta paljon makuja.

Amaronen tuhdin ja täyteläisen maun sille antaa rypäleiden kuivatus. Puhutaan appassimento-tekniikasta, mikä on melko yleinen tapa tehdä viiniä Italiassa. Usean kuukauden ajan rypäleitä kuivataan, jotta niistä häviää vetisyys pois. Tämän takia rypäleistä tulee hieman rusinamaisemman näköisiä ja sokerin määrä kasvaa suhteessa nesteeseen. Kun viiniä aletaan käyttämään, kasvaa alkoholipitoisuus tämän korkeamman sokerin. Amaronet saattavat olla helposti yli 15 prosenttisia, mutta tuhdin makuprofiilinsa vuoksi ei alkoholi kuitenkaan maistu vallan älyttömästi läpi. Juurikin tuon korkean alkoholipitoisuuden vuoksi viinistä tehdään verrattaen kuiva, sillä suurin osa kuivatuksesta syntyneestä sokerista käytetään alkoholiksi, eikä suinkaan jää itse viiniin jäännössokeriksi. Lopuksi viini viimeistellään vielä tammitynnyrikypsytyksellä.

Arancione Originale Amarone della Valpolicella 2017

Arancione Originale Amarone on lempeän pehmeä punaviini maistuvilla tanniineilla höystettynä. Paikalliset kolme rypälettä, Corvina Veronese, Rondinella ja Cabernet Sauvignon, täydentävät toinen toisiaan tässä suomalaisten suosikissa. Viini on vivahteikkaan kehittynyt ja makupaletista löytyy viikunaa, kypsää karpaloa sekä rusinaista mausteisuutta. 18 kuukauden tammikypsytys maistuu viinissä oivallisesti. Täydellinen viini pippuripihville tai juustoiltamien tähdeksi. Viini säilyy oikeissa olosuhteissa vuosikerrastaan n. 10 vuotta.

Ripassoa kutsutaan amaronen pikkuserkuksi

Ripassosta puhuttaessa ei voi oikeastaan olla mainitsematta amaronea. Mitenkäs tämä ripasso siihen sitten liittyykään?

Ripasso tulee aina samalta alueelta kuin amarone, ja ripasso on ikään kuin amaronen sivutuotos. Lyhykäisyydessään konsepti on hyvinkin yksinkertainen. Kun amarone on maseroitunut riittävän pitkään, on aika siivilöidä kuorimassa pois. Sitä ei suinkaan hävitetä, vaan käytetään vielä kertaalleen paikallisen valpolicella-viinin kanssa, jolloin syntyy ripassoa. Tällä tavoin otetaan talteen viimeisetkin maut tuosta arvokkaasta amaronesta ja saadaan valpolicella-viiniin lisää syvyyttä.

Ripassot ovat mainioita ruokaviinejä, mutta loistavia myös sellaisenaan nautiskeltuina. Ripassojen skaala on laaja ja niistä löytyy todella kevyitä viinejä aina hyvin tuhteihinkin vaihtoehtoihin asti.

Armigero Valpolicella Ripasso 2017

13,5 % | 14,98 € | 0,75 l

Armigero Ripasso on mitä monipuolisin viini. Corvina Veronesen ja Rondinellan yhdistelmä on keskitäyteläinen, mutta tanniinen viini, joka sopii riistalinnuille, lampaalle ja maksalle. Ripassossa maistuvat kypsät karpalot, kirsikat sekä suklainen yrttisyys. Viini ei ole liian tuhti nautittavaksi pelkiltään, mutta ruoan kanssa mitä oivallisin valinta. Viini on vivahteikas ja monipuolinen osoitus italialaisen viinintekotaidon notkeudesta. Viini on myös viimeistelty tammessa.

Eteläisen Italian pizzaviinit

Yleensä mitä etelämmäksi Italiaa mennään, sitä useammin viineistä löytyy makeutta ja sokeria. Makeammat italiaanot ovat passeleita pizzaviinejä, jotka sointuvat myös grillilihan ja bbq-maustettujen burgereiden kanssa. Hieman makeammat viinit sopivat erinomaisesti seurusteluluontoisiin illanviettoihin.

Zensa Primitivo Organico

Suomen suosituimman luomuviinin sisarusviini, Zensa Primitivo, on maistuva Apulian punkku. Primitivo-rypäleestä valmistettu viini on täyteläinen ja pehmeän hedelmäinen pizzaviini. Makupaletti on melko marjaisa, sillä viinistä löytyy kirsikkaa, mustikkaa ja luumua. Lopputulos on vaniljaisen pehmeä ja makoisa.

Zensan viiniperhe on kuin tehty suomalaisten suuhun sopivaksi. Zensa Rosso on suomen myydyin italialainen punaviini ja tämä Primitivo on tuosta Rossosta hieman mausteisempi tapaus. Kaikki Zensan viinit ovat myös luomuja ja vegaanisia.

Montalto Rosso Passivento

13,5 % | 10,88 € | 0,75 l

Toinen eteläisen Italian viinimme tulee Sisiliasta. Tuo vulkaaninen saari Italian saappaan kärjessä on rentojen ja maistuvien viinien koti. Montalto Rosso Passivento on paikallista Nero d’Avolaa ja makuprofiililtaan hieman samankaltainen kuin Zensa Primitivo. Viinejä yhdistävat samankaltainen sokerin pehmeys sekä hedelmäisen marjaisa olemus. Montalto Rosso on kuitenkin hieman kevyempi viini, mutta juuri tämä keskitäyteläisyys antaa mukavasti tilaa mausteisuudelle. Tässä on myös loistava grilliviini sekä juustovalikoimalle oiva moniottelija. Ja aivan kuten Primitivokin, niin Montalton Rosso toimii myös suklaan ja lakritsin kaverina leffaillasta toiseen. Tämä viini on saatavilla myös puolikkaassa pullossa sekä hanapakkauksessa.