Huomionarvoinen hanapakkaus – vahvuuksina säilyvyys ja ekologisuus

Hanapakkausviinit ovat olleet suomalaisessa viinikulttuurissa peruspilareita jo pitkään. Ne sopivat moniin tilanteisiin säilyvyyden ja helppokäyttöisyyden ansiosta – kaiken lisäksi hanapakkaus on myös ympäristötietoisen viininystävän valinta!

Hanapakkauksia on nykypäivänä monen kokoisia ja näköisiä ympäri maailmaa. Yleensä ne sisältävät joka suuhun sopivaa viiniä ja näin ollen kaikkein voimakkaimmat ja erikoisimmat viinivaihtoehdot löytyvät pulloista. Hanapakkauksella on myös lukuisia kutsumanimiä, kuten viinitonkka, bägäri, BIB (bag in box), pönttöviini, pönikkä ja humppakuutio.

Viinin ostaminen hanapakkauksessa on ekoteko. Hanapakkaus on viinilitraa kohden kaikkein ympäristöystävällisin hiilijalanjälkensä puolesta. Siinä on ainoastaan 70 g CO2e/l verrattuna klassiseen viinipulloon, jossa vastaava luku on 675 g CO2e/l. Ero on moninkertainen ja merkittävä. Ekologisuutta lisää myös tyhjän pakkauksen oikeanlainen lajittelu; pahvinen ulkokuori lajitellaan kartonkikeräykseen, muovinen sisäpussi, hana ja kahva kuuluvat energiajätteeseen ja alumiinia sisältävä sisäpussi sekatavarajätteeseen. Myös useimmissa Alkoissa on keräyspisteet hanapakkauksille kierrätystä helpottamaan.

Hanapakkausviinit mielletään usein suurten juhlien juomatarjoiltaviksi, mutta ne soveltuvat loistavasti myös kotikäyttöön pitkän säilyvyytensä ansiosta. Tämä on ilmatiiviin pakkauksen ansiota. Siinä missä tavallinen viinipullo säilyy jääkaapissa 1-2 päivää, on viinitonkka toimintakunnossa jopa kuukauden avaamisesta eteenpäin. Jos suosikkiviini sattuu löytymään pönikästä ja haluaa nauttia lasillisen silloin tällöin, on hanapakkaus loistovalinta. Usein viinipullon avattua on ikään kuin pakko juoda kaikki kerralla lyhyen säilyvyyden takia, mutta pönikän kanssa voi makunautintoja säästää seuraavaan viikonloppuun.

Tutustu Viinilinnan kesäiseen hanapakkausviinien kattaukseen ja löydä oma lempparisi!

Quomo Organic

11,5 % | 29,45 € | 3 L

quomo-organic-2018

Quomo Organic on puolimakea valkoviini, jossa lempeät hapot tasapainottavat makeutta ja pyöreyttä. Espanjalainen Quomo hurmaa niin kotioloissa kuin juhlissakin – se on moneen suuhun sopiva varma viini. Maku on lempeän hedelmäinen, hapokkuus on mukavassa balanssissa ja tuoksu on raikas. Päärypäleenä on käytetty ryhdikästä Verdejoa ja sen kyljessä hieman makeampaa Muscat-rypälettä.

Luomutarhat sijaitsevat Manchuelan alueella Albaceten maakunnassa Itä-Espanjassa. Global Wine Partners on perustettu vuonna 2006 ja Claudia Philippi kollegoineen tekee espanjalaisia viinejä pohjoismaisille markkinoille. Quomo sopii loistavasti sekä voimakkaiden ja mausteisten ruokien kanssa että sellaisenaan nautittavaksi.

Montalto Pinot Grigio

12 % | 25,98 € | 2,25 L

montalto-pinot-grigio-hanapakkaus

Barone Montalton viinit ovat ihastuttaneet jo pitkään meitä suomalaisia. Ne pitävät myös ansaitusti paikkaansa Alkon myydyimpien viinien joukossa vuodesta toiseen. Eikä ihme, sillä Italiasta löytyy aina trendikkäitä viinivaihtoehtoja. Nyt Montalto esittelee meille uudenmallisen pakkausmuodon, jota kehtaa kyllä pitää äkösällä!

Jos mietit tuliaisviiniä vietäväksi, on Montalton Pinot Grigio osuva valinta. Tässä tuotteessa yhdistyvät hieno viini, upea pakkaus ja hintaa vastaava laatu. Italialainen tuottaja Barone Montalto tuo ensimmäisenä Suomeen tämän kauniin ja uniikin tuubi-hanapakkauksen, jonka koko vastaa kolmea pulloa. Tämä Pinot Grigio tulee Sisiliasta Santa Ninfan kaupungin läheisyydestä. Pinot Grigio on tämän hetken trendirypäle ja se on noussut monen nautiskelijan suosikkirypäleeksi. Pinot Grigio on erittäin monikäyttöinen ja helppo yhdistellä erilaisiin ruokiin. Kokeile vaikkapa kasvisruokien, salaattien tai grilliherkkujen kaveriksi. Kepeissä ja kesäisissä hetkissä tämä on takuuvarma hitti!

Hardys Nottage Hill Cabernet Sauvignon Shiraz

14 % | 18,49 € | 1,5 L 

hardys-nottage-hill-cabernet-sauvignon-shiraz

Hardysin viinit ovat monien suomalaisten suosiossa. Hardys on jättimäinen australialainen viinitalo, joka tekee laadukkaita viinejä kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Hardysiin tarttuessa voi luottaa saavansa laadukasta viiniä, josta pitävät myös muutkin. Tämä sympaattisen kokoinen pikku hanapakkaus hurmaa juojansa. Kokonsa puolesta tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla vaikkapa kuukauden viininä kotioloissa.

Hardys Nottage Hill Cabernet Sauvignon Shiraz on täyteläinen, tumman marjaisa punaviini nautiskeluhetkiin joko sellaisenaan tai liharuokien kylkeen. Tuoksussa voi aistia tummia kypsiä marjoja sekä suklaisia tammen aromeja. Maku on täyteläinen ja siitä voi löytää mustaherukkaa, mausteisuutta ja mehevää hedelmäisyyttä. Kokonaisuuden kruunaavat herkulliset karhunvatukan ja minttusuklaan aromit. Tyylikkäät Cabernet Sauvignon ja Shiraz yhdistyvät pehmeästi toisiinsa ja ovatkin meidän suomalaisten kestosuosikkeja vuodesta toiseen.

Rypäleet on kerätty eri puolilta Kaakkois-Australiaa tasaisen laadun varmistamiseksi. Viini on ollut kosketuksissa ranskalaisen ja amerikkalaisen tammen kanssa, jotta makuun on saatu monipuolisuutta ja tasapainoinen rakenne.

Nimi Nottage Hill tulee Thomas Hardy Nottagesta, joka aloitti vuonna 1884 yli 60-vuotisen uransa Hardysin viinitarhojen parissa. Nottagen suku työskenteli intohimolla neljän sukupolven ajan Hardysin viinien kanssa. Tänä päivänä heidän nimeään kantavalla kukkulalla, Nottage Hillillä, kasvaa edelleen arvokkaita viiniköynnöksiä. Hardysin Nottage Hill -viinit puolestaan lanseerattiin kunnioittamaan Thomas Hardy Nottagen muistoa ja omistautumista Hardysin viineille.

Doppio Passo Primitivo

13 % | 33,89 € | 3 L 

doppio-passo-primitivo-2019

Doppio Passo on italialainen herrasmies, joka on vuosikausia ollut suomalaisten mieleen. Viini on juuri oikea yhdistelmä sekä grilliruoalle kesään että syksyiseen illanviettoon lämmittämään mieltä ja nautiskelijaa. Doppio Passo on myös helppo valinta noutopöydän tuhdimpien ruokien kaveriksi ja ruokailun jälkeen sitä ottaa mielellään vielä toisenkin lasillisen. Myös pizzat ja burgerit ovat kuin kotonaan tämän viinin seurassa.

Tämä luomuviini on valmistettu Apuliassa, Salenton alueen Primitivo rypäleistä. Valtaosa rypälesadosta puristetaan ja käytetään vähintään 15 vuorokauden ajan. Osa sadosta jätetään kuivumaan köynnöksiin kolmesta neljään viikkoa. Jälkimmäisestä käymisestä saatava kuorimassa pannaan uudelleen käymään (ripasso-menetelmä) sadon ensimmäisen viinin kanssa. Alkoholipitoisuus kasvaa, uutepitoisuus nousee ja viini saa lisää väriä sekä moniulotteisemman luonteen.

Menetelmä on perinteinen Valpolicellan alueella Venetossa, jossa Amarone-viinien mäski saa ripasso-käydä tavallisen Valpolicellan kanssa. Etelä-Italiassa, jossa tummien ja täyteläisten viinien valmistaminen on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, on tällainen menetelmä harvinainen. Lopputuloksena on pyöreän mehevä viini, joka sopii näppärästi monien eri ruokien pariksi.

Tutustu myös Viinilinnan ekologisiin piknikviineihin, jotka on pakattu muovipulloihin ja kartonkitetroihin!