Hanapakkausviini tuo helppoutta mökkikesään – viinitonkan viisi etua

Mökkikuume on kivunnut ennätyskorkealle ja kotimaan kesästä otetaan ilo irti. Mökkeilytrendiksi on tänä suvena povattu helppoutta – ja näppärät viinitonkat vastaavat erinomaisesti tähän kutsuun. Hanapakkausviinit ovatkin mutkattomuutta arvostavan mökkeilijän valinta monestakin syystä. Tutustu viinitonkan viiteen valttikorttiin ja sesongin suosikkeihin!

Lue, miksi hanaviini kannattaa pakata kesän reissuille mukaan.

1. Hanapakkaus on ympäristövastuullinen valinta

Viinin ostaminen hanapakkauksessa on ekoteko. Hanapakkausviini on litraa kohden kaikkein ympäristöystävällisin pakkausmuoto hiilijalanjälkensä puolesta. Siinä on ainoastaan 70 g CO2e/l verrattuna klassiseen viinipulloon, jossa vastaava luku on 675 g. Tarkemmin eri pakkausten vastuullisuuteen pääsee tutustumaan Alkon sivulla.

2. Avattu viini säilyy tonkassa pidempään

Hanapakkausviinit mielletään usein suurten juhlien juomatarjoiltaviksi, mutta ne soveltuvat loistavasti myös pienemmälle porukalle. Ilmatiiviin pakkauksen ansiota avattu viini on toimintakunnossa jopa kuukauden ajan, siinä missä tavallinen viinipullo säilyy jääkaapissa 1–3 päivää. Mahdollista ylijäämäviiniä ei tarvitse lorottaa hukkaan, vaan sen voi hyvillä mielin säästää vaikkapa seuraaviin viikonloppuihin.

3. Hanapakkausviini on edullisempi

Tyypillisesti sama viini tonkassa ostettuna on litrahinnaltaan edullisempaa kuin yksittäisessä pullossa. Jos ajatuksena on tarjoilla samaa viiniä useamman pullon verran, kannattaa tutkailla, olisiko hanapakkaus muiden etujen lisäksi myös kustannustehokkaampi valinta.

4. Hanaviinit mukautuvat moneen makuun

Hanapakkausviinit sopivat pääsääntöisesti useille ruokalajeille ja toimivat vaikkapa monenkirjavan grilliruoan kanssa. Yleensä ne sisältävät monen suuhun sopivaa viiniä, kun puolestaan kaikkein voimakkaimmat ja erikoisimmat viinivaihtoehdot löytyvät pulloista.

5. Hanapakkaus ei särjy

Viiniboksi on kaiken edellä mainitun lisäksi myös huoleton valinta, sillä sen särkymistä ei tarvitse varoa. Hanapakkauksessa viini kulkee myös lasipulloja kevyemmin paikasta toiseen.

Hanapakkausviinit ovat helppoutta arvostavan valinta

Tutustu sesongin hanapakkausviineihin ja löydä eri tilanteisiin sointuvat juomat!

Klostergarten Grüner Veltliner 2021 hanapakkaus

12,5 % | 26,98 € | 2 l

Itävallan suosituin valkoinen rypälelajike, Grüner Veltliner, on hurmannut suomalaiset raikkaudella ja hyvällä hapokkuudellaan. Hanapakkauksissa tämä laadukkuudesta tunnettu lajike on vielä melko harvinainen näky. Kesän 2022 uutena tulokkaana ilahduttaa kuitenkin kahden litran kokoiseen, tyylikkääseen bag in box -pakkaukseen tiensä löytänyt Klostergarten Grüner Veltliner.

Miellyttävän kuiva valkoviini tulee Itävallan vanhimmalta viinitalolta. Stift Klosterneuburgin luostaritila on saanut alkunsa jo vuonna 1114 ja viinin nimi Klostergarten viittaa tilan suureen puutarhaan. Hyvän hinta-laatusuhteen omaava grüner veltliner on loistava valinta rasvaisen kalan, kanan ja raikkaiden salaattien  sekä kasvisruokien seuraan.

Mikäli kesän viettoon toivoo makeampaa valkoviiniä, on JP. Chenet Medium Sweet hyvä valinta. Puolimakeaa valkoviiniä täydentää upean runsas hedelmäisyys.

Les Grands Chais de France on ranskalainen perheomisteinen yhtiö, jonka Joseph Helfrich perusti vuonna 1979. Yhtiö tekee yhteistyötä viininviljelijöiden kanssa ympäri Ranskan, muun muassa Alsacen, Juran, Diois’n, Languedocin, Bordeaux’n, Loiren laakson ja Burgundin alueilla. Lisäksi yhtiö omistaa yli 2000 hehtaaria viinitarhoja ympäri maata. Viime aikoina tunnettu tuottaja on panostanut vahvasti viinintekijätiimiinsä erinomaisen laadun varmistamiseksi sekä nostanut ympäristöasiat keskiöön lisäämällä esimerkiksi luomutuotantoa.

Filarino Rosé on kuiva, raikkaan marjainen, miellyttävän hapokas ja tasapainoinen kumppani kevyille kesäherkuille. Filarino saattaa kuulostaa fillarilta, mutta tarkoittaa flirttiä.

Kyseessä on keskihapokas rosee, joka sopii erinomaisesti rentoihin seurustelu- ja ruokailuhetkiin, missä pieni flirtti on aina paikallaan. Tuoksusta ja mausta löytyy klassinen metsämansikka ja tämä sopiikin herkkusuulle, joka arvostaa roseen marjaisuutta ja raikkautta.

Ihanan raikas punaviini on oiva valinta moneen tilanteeseen. Italialainen Ponte Villoni edustaa keskitäyteläistä- ja tanniinista luomupunaviiniä, joka on valmistettu kokonaan Montepulciano-lajikkeesta. DOC Abruzzon viinialue sijaitsee maan keskivaiheilla.

Marjaisassa punaviinissä esiin nousevat karhunvatukkaisuus, kirsikkaisuus sekä metsämarjaisuus. Yhdistä ruokajuomaksi grilliherkuille ja pikkusuolaisille tai nauti itsessään seurustelun lomassa.

Keskitäyteläinen Zinfandel-rypälelajikkeesta valmistettu The Wanted Zin lukeutuu Suomen myydyimpiin punaviineihin. Lajike tunnetaan Italiassa yleisemmin nimellä Primitivo.

Intensiivisen tummanpunainen viini edustaa Alkon mehevä & hilloinen -makutyyppiä ja on kesän grilliherkkujen sankari. Moniulotteinen viini ei pelkää mausteista ja vaativaakaan ruokakumppania, mutta miellyttävän pehmeän makunsa ansiosta se sopii erinomaisesti myös sellaisenaan nautittavaksi.