Brave New World ja juhlakauden herkut!

Pikkujoulukausi on parhaillaan käynnissä ja normaalisti tähän aikaan vuodesta tavataan paljon ystäviä ja perhettä. Tänä vuonna juhlanvietto on erilaista, mutta siitä voi ja kannattaakin silti ottaa ilo irti kotioloissa!

Mikä olisikaan parempi tapa odottaa joulua, kuin kokeilla uusia reseptejä ja nauttia hyvästä viinistä. Ravintoloitsija ja yrittäjä Iman Gharagozlu on ravintoloiden kuten Chalupa ja Sanghai Cowboy takana. Yhdessä Iman ja hänen puolisonsa Leena suunnittelivat herkullisia pikkusuolaisia jaettavaksi (tai vain nautittavaksi itselleen), jotka toimivat upeasti täyteläisen Hardys Brave New World -punaviinin kanssa.

Kokeile näitä herkullisia dippejä ja pikkusuolaisia joulupöydän moderneina alkupaloina tai hemmottele itseäsi uudenvuoden vaihtuessa.

Munakoisodippien kuningas (Kashke bademjan)

Munakoiso lohkoiksi leikattuna
2 pientä sipulia, ohuiksi renkaiksi leikattuna
Purkki tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
2-3 valkosipulinkynttä
Kourallinen minttua
Oliiviöljyä
Suolaa & pippuria
Heraa

Laita uuni lämpenemään 220-asteeseen. Lohko munakoiso, suolaa ja anna hikoilla vähintään 10 min. Pyyhi kuivaksi tai huuhdo ylimääräinen suola veden alla. Roiskuta munakoisojen molemmille puolille oliiviöljyä ja paahda uunissa 20-30 minuuttia tai kunnes munakoisot ovat ruskistuneet.

Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Murskaa tai pilko valkosipuli. Lisää 4rkl oliiviöljyä pannulle, paista toinen sipuli ja valkosipulit miedolla lämmöllä pehmeäksi (ei tarvitse ruskistua).

Frittaa sillä aikaa puhtaalla pannulla loput sipulit oliiviöljyn kanssa. Kerää ne lusikalla kulhoon. Lisää sitten vielä öljyä pannulle, kuumenna öljy ja ota pois pannulta. Lisää kuumaan öljyyn välittömästi tuore tai kuivattu minttu. Anna siristä hetken ja kaada sitten minttuöljy omaan kulhoon sivuun odottamaan.

Kun sipuli-valkosipuliseos on pehmennyt, lisää pannulle 1rkl tomaattipyreetä, sekoita. Lisää sitten tomaattimurska ja keitä kasaan n. 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Ota munakoisot nyt uunista ja kuori ne. Nosta kuoritut munakoisot pannulle tomaattimurskan päälle. Jatka kypsentämistä vielä 10 minuuttia. Lisää seokseen muutama lusikallinen heraa ja ala murskaamaan pehmentyneitä munakoisoja haarukalla tai paistinlastalla. Vähennä lämpöä ja jätä hautumaan 10 minuutiksi.

Nosta munakoiso-tomaattiseos tarjoiluastiaan. Koristele minttuöljyllä ja heralla (sekoita ruokalusikallinen heraa pieneen tilkkaan vettä, jotta siitä tulee juoksevampaa). Viimeistele fritatulla sipulilla. Annos tulee oikeuksiinsa lämpimänä tarjoiltuna, mutta se toimii myös kylmänä dippinä. Tarjoile pitaleivän tai riisin kanssa.

Salad shirazi

Kurkkua
Tomaattia
Kuivattua ja tuoretta minttua
Punasipulia pilkottuna pieniksi kuutioiksi
Tuoreen limen mehu tai 1&1 merkin limemehua pullosta
Suolaa & pippuria
Oliiviöljyä

Pilko kurkku, tomaatti ja punasipuli erittäin pieniksi kuutioiksi. Lisää minttu, mausta suolalla, pippurilla, limen mehulla (happoa saa olla runsaasti!) ja oliiviöljyllä.

Vinkki: 1&1 merkin limemehua saa etnisistä kaupoista, ainakin Alanya Marketista.

Oliiveja pähkinöillä & granaattiomenalla (Zeytoon parvadeh)

Vihreitä kivellisiä oliiveja (n. 200g)
Iso kourallinen saksanpähkinöitä
1 rkl granaattiomenasiirappia
Iso kourallinen granaattiomenan siemeniä
Tuoretta minttua
Valkosipulinkynsi
Oliiviöljyä
Pippuria

Blendaa puolet pähkinöistä, puolet oliiveista, valkosipuli ja minttu blenderissä tahnaksi.

Sekoita sitten granaattiomenasiirappia tahnan sekaan, lisää tarvittaessa loraus oliviiöljyä.

Murskaa loput saksanpähkinöistä hakkelukseksi käsin tai morttelissa. Sekoita kulhossa kokonaiset oliivit, tahna ja murskatut pähkinät. Rouhi halutessasi päälle hieman pippuria ja tarvittaessa lisää granaattiomenasiirappia. Suolaa et tarvinne, sillä oliivit ovat itsessään riittävän suolaisia. Kaada tarjoiluastiaan ja koristele tuoreilla granaattiomenansiemenillä sekä tuoreella mintulla.

Vinkki: granaattiomenasiirappia saa etnisistä kaupoista. Suosimme 1&1 merkkistä.

Pinaattijugurtti (borani-ye esfinaj)

500 g tuoretta pinaattia
500 g turkkilaista jugurttia
1/2-1 valkosipulinkynsi
Suolaa & pippuria
Oliiviöljyä

Kuumenna pinaattia pannulla miedolla lämmöllä, kunnes sen neste on haihtunut. Lisää sitten hieman oliiviöljyä ja valkosipuli ja paista nopeasti. Suolaa reilulla kädellä. Nosta pinaatti lävikköön jäähtymään ja purista pois ylimääräinen neste.

Kun pinaattipaistos on täysin jäähtynyt, sekoita se jugurtin kanssa. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna maustua vähintään 15 minuutin ajan ennen tarjoilua.

Punajuuri-fetajugurtti (borani-ye labooh)

500 g turkkilaista jugurttia
1/2-1 valkosipulinkynsi
Esikeitettyä punajuurta pilkottuna tai murskattuna
Tilliä tai minttua
Suolaa & pippuria
Ripaus sokeria
Koristeluun murustettua fetaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään reippain ottein, niin että punajuuren väriä irtoa runsaasti jugurttiin. Koristele murustetulla fetalla.

Vinkki: esikeitettyjä punajuuria löytyy useimpien kauppojen vihannesosastolta hapankaalien läheltä pakattuna vakuumiin.

Kuorrutetut labneh-pallot

Labneh-jugurttipalloja öljyyn säilöttynä
Haluamiasi aineksia kuorrutukseen, esim.
Jauhettua pistaasia tai muita pähkinöitä
Ruusunterälehtiä
Yrttejä
Raastettua sitruunan kuorta
Za’ataria
Paprikamaustetta
Syötäviä kukkia

Pyörittele pallot valitsemassasi kuorrutteessa. Saat näyttävän pöydän, kun valitset erilaisia värikkäitä kuorrutteita. Syö sellaisenaan cocktail-paloina tai levitteenä leivän päällä.

Vinkki: Labneh-jugurttipalloja (labneh=kiinteäksi valutettua jugurttia) löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista sekä etnisistä kaupoista. Netistä löytyy myös helppoja ohjeita sen itse tekemiseen.

Feta-yrtti-leipälautanen

Fetaa
Erilaisia tuoreita yrttejä
Pitaa tai naan-leipää

Nostele lautaselle iso kimpale laadukasta fetaa, lämmitettyä pitaa tai naan-leipää sekä reilusti yrttejä, vähintään kolmea eri sorttia. Tarjoile kastikkeiden kanssa.

P.s. Naan tarkoittaa leipää. Iman aina vitsailee, että suomalaiset syö leipä-leipää 😉

Kuvat & reseptit: Iman Gharagozlu & Leena Ahokas

Hardys Brave New World Shiraz Black Edition

14,5 % | 14,98 € | 0,75 l