Vuoden Viinit 2019 mitalisadetta!

Parhaillaan on käynnissä viinillisesti erittäin kutkuttava aika vuodesta, kun Vuoden Viinit 2019 -kilpailun tuloksia on julkaistu pala kerrallaan. Kilpailu lähenee loppusuoraa, ja nyt saammekin jännittää Vuoden Viinien finaalia. Viinilinna kasvatti mitalisaalistaan edelliseen vuoteen verrattuna, ja valikoimastamme löytyy tänä vuonna huikeat kuusi kultamitalistia, yksi hopeamitali, yksi pronssimitalisti sekä yksi kunniamaininnalla palkittu viini. Finaalin tulokset julkaistaan 2.4.2019 Vuoden Viinien nettisivuilla. 

Vuoden-viinit-2019

Lue alta lisää voittajaviineistä ja valitse oma suosikkisi!

Vuoden-Viinit.hope-Hattingley-Valley

Hattingley Valley Classic Reserve Brut 

Hopeamitali Vuoden Viinit 2019 kisan sarjassa “Kuohuviinit 13 € tai yli”. Alkon numero 547087. Hinta 33,90€ / 0,75l. 

Hattingley Valley on nuori englantilainen kuohuviinitalo, jonka ensimmäiset 10 ha tarhat istutettiin toukokuussa 2008. Ensimmäiset viinit vapautuivat myyntiin elokuussa 2013. Hattingley on englantilaisten viinien uranuurtaja, ja he käyttävätkin esim. aurinkoenergiaa tuotantolaitoksessaan ja ovat palkanneet vain englantilaisesta viinikoulusta valmistuneita viinintekijöitä. Hattingleyn pääviinintekijänä työskentelee Emma Rice.
Classic Reserve edustaa perinteisellä menetelmällä tehtyä klassista kuohuvaa. Erona samppanjaan on,että englantilaiset kuohuviinit ovat vieläkin hapokkaampia ja hieman hedelmäisempiä kuin ranskalaiset versionsa. Tämä viini on kaunis ja elegantti alkumalja tai äyriäisten kumppani. Käytä englantilaisia kuohuviinejä kuten samppanjaa.

Vuoden-viinit-kultaa-zensa-fiano

Zensa Fiano Organico 2017 

Kultamitali Vuoden Viinit 2019 kisan sarjassa “Luomuvalkoviinit alle 13€”. Alkon numero 949997. Hinta 9,98€ / 0,75l.  

Tätä hetkeä on odotettu! Zensa Fiano on Saanut kultaa Vuoden Viinit 2019-kilpailun sarjassa: Luomuvalkoviinit alle 13€. Italialaisten punaviinien sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon ei ole poikkeus vaan sääntö, ja muun muassa viimeisen kymmenen vuoden aikana prosecco on noussut mailman suosituimmaksi kuohuviiniksi. Mutta italialainen valkoviini ei ole tähän päivään mennessä aiheuttanut huokauksia suomalaisten viininystävien joukossa. Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta… Ja mitä Italian valkoisia rypäleitä tiedämmekään: Pinot Grigion ja… nyt Fianon!

Fianolla on pitkä historia aina muinaiseen Kreikkaan saakka. Se on yksi vanhimmista rypäleistä, mutta aikojen kuluessa Fiano jäi jostain syystä vähemmälle viljelylle ja meinasi hävitä kokonaan viljeltyjen viinien joukosta. Kunnes se “elvytettiin” ja huomattiin lajikkeen potentiaali ja monimuotoisuus. Siitä saadaan voimakkaita, hyvärakenteisia viinejä, joissa on moniulotteinen tuoksu ja makumaailma. Raikasta sitruksisuutta yhdistettynä esim. pähkinäisyyteen, mineraalisuuteen ja jopa savuisuuteen!

Zensa –viinit on yksi Suomen suosituimpia italialaisia “viiniperheitä”. Siihen kuuluu kuusi eri viiniä ja niistä voidaan reilusti todeta, että ne ovat kuin tehty suomalaiseen makuun. Senza on italiaa, ja tarkoittaa suomeksi “ilman”. Kirjainleikillä viinisarjan nimeksi johdettuna “Zensa” viittaa viinin luonnonmukaisuuteen eli rypäleet on viljelty ilman lisäravinteita tai torjunta-aineita. Sen lisäksi viinit ovat vegaaniystävällisiä!

Zensa Fianon tuoksussa on reilusti raikasta sitruksisuutta, litsiluumua ja mehevää mangoa. Maku on kuiva, hapokas, sitruunainen, viheromenainen, kypsän keltaluumuinen, valkoherukkainen ja kevyen yrttinen. Zensa Fiano sopii hienosti vähärasvaisen kalan, äyriäisten, salaattien ja kanaruokien kanssa. Viinissä on niin paljon että sitä voi suositella Wienerschnitzel –viiniksi! Reilusti sitruunaan leikkeleen päälle ja ääntä kohti!

Käy noutamassa oma Zensa Fianosi Alkosta ja nauti kultamitalistin hurmiosta ystäviesi kanssa!

Hardys-Nottage-Hill-kultamitalisti

Hardys Nottage Hill Riesling 2016

Kultamitali Vuoden Viinit 2019 kisan sarjassa “Valkoviinit Uusi Maailma alle 13 €”. Alkon numero 909117. Hinta 12,48 € / 0,75l.

Hardys Nottage Hill Rieslingin loisto jatkuu sen vietettyä muutaman vuoden hiljaiseloa. Viimeksi se voitti pronssia Vuoden Viinit 2016 – kisassa sarjassaan “Uuden maailman valkoviinit, yli 11 euroa”. Ja vuoden 2019-kilpailusta tuli se kirkkain ja kaunein, kultamitali. Nottage Hill -viinisarja on saavuttanut menestystä kansainvälisissä viinikilpailuissa. Palkintoja on kerääntynyt yli 70!

Hardys Nottage Hill Riesling on aromaattinen ja herkullisen hedelmäinen, puolikuiva valkoviini, jonka tuoksusta voi aistia raikkaita sitruksen ja limen aromeja. Maussa on mehevää hedelmäisyyttä, hentoa kukkaisuutta sekä mineraalisuutta.

Viini on oivallinen valinta esimerkiksi rapujen, savukalan tai mausteisten aasialaistyyppisten ja etnisten ruokien seuraksi, mutta on hyvä valinta myös nautiskeluun sellaisenaan.

Escudo-Rojo-Chardonnay-kultamitalisti-vuoden-viinit-2019

Escudo Rojo Chardonnay 2017

Kultamitali Vuoden Viinit 2019 kisan sarjassa “Valkoviinit Uusi Maailma 13 – 18 €”. Alkon numero 909203. Hinta  15,99 € / 0,75l.

Tämä kultamitali ei tullut ihan sattumalta! Escudo Rojo Chardonnayn tuottajalla viinitalo Baron Philippe de Rothschildillä on pitkä ja näyttävä historia Eurooppalaisessa viiniosaamisessa. Heidän menestystarina on jatkunut tyylikkäästi Rothschildien hankittua viinitiloja Etelä-Amerikasta. Chileläistä huippuviiniä ranskalaisella twistillä suoraan suomalaisten sydämiin!

Rothschildien chileläinen “nimikkoviini” – Escudo Rojo tarkoittaa espanjaksi samaa kuin suvun nimi, punainen kilpi. Etiketissä esiintyy myös suvun vanha vaakuna. Rypäleet poimitaan käsin auringon laskettua, jotta ne säilyvät raikkaina ja aromaattisina. Puolet viinistä kypsytetään 9 kuukautta, vuoden vanhoissa tammitynnyreissä jolloin saavutetaan upea balanssi tammen aromien ja raikkauden välillä.

Escudo Rojo Chardonnay on erittäin tyylikäs ja moniulotteinen viini jonka maussa voit aistia tammen luovuttamat pehmeät mausteet, juuri sopivasti trooppista hedelmää, paahdettua mantelia ja mausteisuutta joka kantaa erittäin pitkään jälkimakuun. Escudo Rojo Chardonnay on ilmiömäinen ruokaviini. Mausteinen thai -ruoka, rasvainen kala, kana, kalkkuna ovat sen parhaita kavereita!

Viinilinna-riesling

Viinilinna Riesling Kabinett Trocken 2016 

Kultamitali Vuoden Viinit 2019 -kisan sarjassa “Valkoviinit Eurooppa 13 – 18€”. Alkon tuotenumero 928207 (tilausvalikoima). Hinta 14,99 € / 75 cl. 

Saatavilla rajoitettu erä!

Viinilinna Rieslingin laatu on saanut paljon ylistäviä kommentteja messuilla ja varsinkin Viinilinnan järjestämissä “Rieslingin riemut” -tastingissä. Olemme ylpeästi kertoneet Viinilinna Rieslingiä maistaville sen edustavan huippulaadukasta Rheingaun alueelle tyypillistä viiniä. Se on kuin vastaus kysymykseen “miltä maistuu korkeatasoinen saksalainen Riesling“. Kultamitali Vuoden Viinit 2019 -kilpailussa todistaa sanomamme oikeaksi.

Viinilinna Riesling tulee Rheingaun Oestrichin viinialueelta. Viinin on tuottanut Weingut Manfred Bickelmaier. Bickelmaier on alueen vanhin tuottaja ja perheen historia ulottuu dokumentoidusti vuoteen 1641. Tällä kokemuksella on valmistettu myös Viinilinnan Riesling Kabinett Trocken, jonka voimakas hapokkuus ja vahva hedelmäisyys ovat Rheingauta parhaimmillaan.

Tuoksultaan viini on raikkaan mineraalinen ja viheromenainen. Voit aistia viinissä kevyttä mausteisuutta, sitruksisuutta, hunajaisuutta ja petrolin vivahteita. Puolikuiva Viinilinna Riesling seuraa tyylikkäästi tuoksumaailmaa. Maku on raikkaan roteva, hapokas, ryhdikäs, mineraalinen, omenainen ja viini maistuu suussa miellyttävän kauan. Ruokasuosituksissa korostamme Viinilinna Rieslingin sopivuutta skandinaavisille kala- ja äyriäisherkuille, sekä vaalealle lihalle.

Ricossa-barolo

Ricossa Barolo 2014

Kultamitali Vuoden Viinit 2019 -kisan sarjassa “Punaviinit Eurooppa yli 18€”. Alkon tuotenumero 934347 (vakiovalikoima). Hinta 28,98€ / 75 cl.

Barolo on eräs maailman tunnetuimmista viineistä. Se on järeä ja vakavasti otettava punaviini, joka ansaitsee arvostuksensa. Sitä valmistetaan ainoastaan Barolon seudulla Piemonten alueella. Viini tehdään pelkästään Nebbiolo-rypäleestä.

Ricossa Barolo valmistetaan Piemonten sydämessä Italiassa. Ricossa on viinintuottajaperheen sukunimi, ja Ricossan perhe on valmistanut viiniä menestyksekkäästi jo useiden sukupolvien ajan.

Ricossa Barolo on napakan tanniininen, hapankirsikkainen, viikunainen, kypsän karpaloinen ja kevyen nahkainen. Se on sopiva viini riistaruoille, ossobuccolle tai voimakkaille koville juustoille. Viini säilyttää nautittavuutensa oikein varastoituna jopa 15 vuotta.

Ricossa Barolo on niittäny mainetta myös ulkomailla järjestettävissä kilpailuissa: viini palkittiin hopeamitalilla saksalaisessa Mundus Vini 2018 -kilpailussa ja kultamitalilla japanilaisessa Sakura Women’s Wine Adwards 2018 -kilpailussa.

heitlinger-spätburgunder

Heitlinger Spätburgunder 2015

Kultamitali Vuoden Viinit 2019 -kisan sarjassa “Punaviinit Eurooppa 13 – 18€”. Alkon tuotenumero 437447. Hinta 14,09 € / 75 cl.

Saksalaiset viinit ovat kiilanneet Vuoden Viinit-kilpailuissa italialaisten joukkoon. Vuonna 2019 kuudesta kärkiviinistä kaksi on Saksasta ja neljä Italiasta. Saapasmaassa on tuskin menetetty viininteon taitoa, mutta saksalaiset ovat siinä sivussa oivaltaneet viininteosta jotain uutta, millä pärjätään kovassakin seurassa.

Heitlinger Spätburgunder -punaviini tulee Baden alueelta, Weingut Heitlingerilta. Talo on erikoistunut tuottamaan oman alueensa tyypillisiä viinejä, kuten Spätburgunderia. Spätburgunder on saksankielinen nimitys Pinot Noir -rypäleelle. Weingut Heitlinger on VDP – Prädikatsweingüter -järjestön jäsen, joka on saksalaisten laatuviinien tae. Viini sopii kevyempien liharuokien sekä kasvisruokien pariksi. Sitä kannattaa kokeilla myös hieman viilennettynä vaikkapa savustetun lohen makupariksi. Viilennettynä tämä viini onkin parhaimmillaan.

chateau-de-riquewihr-riesling

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2014 

Pronssimitali Vuoden Viinit 2019 -kisan sarjassa “Valkoviinit Eurooppa 13 – 18 €”. Alkon tuotenumero 511427 (vakiovalikoima). Hinta 17,98€ / 75 cl.

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg voitti sarjassaan kultamitalin vuonna 2018. Tänä vuonna tuli pronssia, mutta vuoden aikana tämä lumoava viini on saavuttanut Suomessa suuren suosion, eikä tarinalle näy loppua.

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg on tasapainoinen Alsacen herkku. Tuoksu ja maku myötäilevät elegantisti toisiaan. Viini on lempeän hunajainen, kukkainen, sitruksinen ja voit löytää siitä hentoa kypsää keltaista omenaa. Se on mitä parhain kumppani äyriäisille ja mausteiselle etniselle ruoalle. Hyvin viilennettynä sitä kelpaa nauttia ihan vain sellaisenaan…

galeam-crianza

Galeam Crianza 2015 

Kunniamaininta Vuoden Viinit 2019 -kisan sarjassa “Punaviinit Eurooppa alle 13 €”. Alkon tuotenumero 937317. Hinta 10,68€ / 75 cl.

Espanja on sinnitellyt viime vuosina mm. italialaisten suosikkiviinien vanavedessä, ja joidenkin mielestä espanjalaiset viinit nähdään hieman “pölyttyneinä”. Espanjan viinimaailma on kuitenkin tehnyt käänteen modernimpaan suuntaan, ja viimeisen kymmenen vuoden aikana Espanjasta on tullut paljon uusia ja erilaisia viinejä. Nyt näyttääkin mukavasti siltä, että pullojen uudistetut ulkoasut ja moderni viiniteon tyyli alkaa näkyä myynnin kasvuna ja pärjäämisenä viinikilpailuissa. Hyvänä esimerkkinä tästä on kunniamaininnan Vuoden Viinit 2019 -kisassa saanut Galeam Crianza 2015.

Viini tulee välimerellisestä ilmastosta Alicanten viinialueelta Espanjan itärannikolta. Viini on valmistettu Monastrell-rypäleistä ja kypsytetty amerikkalaisessa tammessa kuusi kuukautta. Galeam Crianza on väriltään tummanpunainen tummanruskealla häivähdyksellä. Tuoksu on intensiivisen tumman hedelmäinen ja kehittynyt. Maku on marjainen, pehmeän täyteläinen ja hieman seetrinen, ja viinin jälkimaku on pitkä ja elegantti. Viini sopii perinteisille liharuoille, paahtopaistille, vahvoille juustoille ja myös syksyiseksi riistaviiniksi. Tästä viinistä voi hyvillä mielin todeta siinä olevan aivan verraton hinta-laatusuhde!

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.