Viisi vinkkiä loppuvuoden juhlien viinivalintoihin ja järjestelyihin – ”Nämä viinit eivät petä!”

Suunnitteletko pikkujouluja, juhlia itsenäisyyspäiväksi, joulupöydän menua tai uudenvuodenjuhlia? Nappaa tästä viinivinkit juhlapöytään ja tee juhlistasi unohtumattomat!

 

Loppuvuosi on juhlien aikaa: pikkujoulukausi käynnistyy marraskuussa, ja itsenäisyyspäivää voidaan juhlia Linnan juhlien sijaan loistavasti kotioloissakin. Lisäksi joulu ja uuden vuoden vaihtuminen ovat yhdet vuoden suurimmista juhlista.

Yksi kaikkien juhlien valmistelua yhdistävä asia on ruokien ja juomien valinta.

 

On hienoa, että suomalaiset ovat oppineet ottamaan viinit osaksi juhlia. Voisimme kuitenkin ottaa niiden kanssa rennommin. Meillä ajatellaan usein, että pöytään sopisi vain yksi tietty viini. Suuressa maailmassa ollaan suurpiirteisempiä, ja viinin valinta otetaan kevyemmin. Siellä ei olla niin tarkkoja.

Antti Valtanen Viinilinnasta kertoo.

 

Hardys-brave-new-world

 

Valtanen antaa viisi vinkkiä, jotka auttavat järjestämään loppuvuoden juhlat mahdollisimman rennosti.

 

1. Tarjoa jokaiselle jotakin

Suomalaisia pikkujouluja leimaa niiden monipuolisuus: pikkujouluja ja -tarjoiluja on yhtä paljon kuin on juhlijoitakin. Ruoat voivat olla toki tiettyä teemaa, mutta hyvä idea on kattaa pöytään jokaiselle jotakin.

”Jos pöydässä on kasvisruokaa, kanaa ja lihaa, on syytä valita monipuolinen viinipari. Noutopöytään sopivien viinien idea on, että ne sopivat yhteen monen erilaisen ruoan kanssa”, Valtanen vinkkaa.

 2. Esittele tarjottavat ja kannusta vieraita maistelemaan

Yksi hieno tapa kunnioittaa juhlavieraitaan, on opastaa heitä tarjoilujen kanssa. Valtasen mukaan ihmiset usein olettavat, että vieraat osaavat toimia juhlissa oikein ja löytävät kaiken tarjolla olevan. Asia ei yleensä kuitenkaan ole näin, vaan ihmiset saattavat olla aika hukassakin vieraassa ympäristössä ihmisten keskellä.

”Vieraansa huomioiva emäntä tai isäntä kertoo, mistä saa ruokaa, juomaa ja jälkiruokaa. Hän voi esimerkiksi esitellä tarjottavat, rohkaista kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä sekä kannustaa kepeään iloitteluun viinien ja ruoan kanssa”, Valtanen opastaa.

3. Varmat viinivalinnat noutopöytään

Vietettiinpä mitä loppuvuoden juhlaa tahansa, varmoja noutopöytäruokien viinivalintoja ovat Hardys BIN 141 Colombard Chardonnay -valkoviini ja Hardys BIN 343 Cabernet Shiraz -punaviini. Vaihtoehdot sopivat niin erilaisten pikkusuolaisten kuin pizzan ja pastankin kanssa.

”Hardys BIN 343 -punaviini on kevyt ja mukavan raikas, ja sen voi yhdistää hienosti niin savu- ja uunilohen kuin porsaan, pataruoan ja ruokaisan ceasar-salaatinkin kanssa”, Valtanen kuvailee.

Loppuvuoden juhlat ovat myös oiva tilaisuus testata mielenkiintoisia makuyhdistelmiä: yksi loistava kombo on sipsien ja viinien yhdistelmä. Ranch- ja barbecue-sipsit sopivat loistavasti Hardys Brave New World Shiraz Black Edition -punaviinin kera, ja maustamattomat, tzatziki- ja sourcream & onion -sipsit puolestaan Hardys Brave New World White -valkoviinin kanssa.

”Sipsien ja viinin yhdistelmä on oikea makujen simulaattori! Sipsien viereen kannattaa jättää viinipullo ja kyltti, jossa tätä makuyhdistelmää kannustetaan kokeilemaan”, Valtanen kannustaa.

 

hardys-brave-new-world-white

4. Luotettava viini joulupöytään

Valtasen mukaan perusvirhe viinivalinnoissa on ottaa joulupöytään liian tuhti punaviini, joka jättää jouluruokien maut alleen. Hän suosittelee valitsemaan pöytään punaviinin sijaan valkoviinin, esimerkiksi Hardys Brave New World White -valkoviinin.

”Tässä viinissä on uutta tyylikkyyttä ja monipuolisuutta, tukevuutta ja mausteisuutta. Se sopii aivan loistavasti joulupöytään niin seitankinkun, perinteisen kinkun kuin kalojenkin kanssa”, Valtanen suosittelee.

Jos valkoviinin rinnalle haluaa valita punaviinin, on Hardys BIN 343 Cabernet Shiraz -punaviini hyvä vaihtoehto. Se on kevyempi, raikkaampi ja marjaisampi vaihtoehto, joka ei jätä mitään alleen.

5. Paras viini jälkiruokapöytään

Joulupöydän jälkeen vatsa on täynnä, ja on aika siirtyä rentoutumaan jälkiruoan pariin. Loistava valinta jälkiruokapöytään on musta punaviini Hardys Brave New World Shiraz Black Edition.

”Tämä upea viini sopii täydellisesti yhteen maitosuklaan kanssa. Mieletön yhdistelmä on myös tämä viini Halvan Wanhan ajan lakun kanssa – yhdistelmä oikein sulaa suuhun! Hardysissä on luontaisesti lakritsaa, anista ja salmiakkia, joten tämä makujen sinfonia vie elämyksen aivan omalle tasolleen”, Valtanen kehuu.

Uudenvuoden juhlien herkkupöytään voi puolestaan laittaa tarjolle esimerkiksi fudge-tyylistä toffeeta Hardys Brave New World White -valkoviinin kanssa.

”Nämä ovat juuri sellaisia elämyksiä, joita juhlissa kaivataan. Kepeät ja nautinnolliset elämyspisteet ovat ohjelmanumeroita, jotka eivät jätä ketään kylmäksi. Kunhan vain muistaa vinkata vierailleen, millainen yhdistelmä on kokeilun arvoinen”, Valtanen muistuttaa.

+ Muista rentous!


Lähes koko uransa viinien parissa työskennellyt Viinilinnan Antti Valtanen kannustaa ihmisiä iloitsemaan viinien kanssa.

”Toivon, että ihmiset testaavat ja löytävät omia erikoisia makuyhdistelmiään viinien, ruokien ja makeisten joukosta. Se vaatii reilusti kokeiluja, mutta mikäpä siinä, sillä viini on iloinen asia. Pienellä vaivalla voi saada suuria elämyksiä juhlapöytään: tarjolle ei todellakaan aina vaadita erikoisuuksia, vaan yhdistelmäksi sopii mainiosti vaikka vain sipsipussi ja viinipullo. Kaikkein tärkeintä juhlissa on kuitenkin yhdessäolo ja hauskanpito. Huikeita loppuvuoden juhlia kaikille!”, Valtanen toivottaa.

 

 

 

 

 

 

Kirjoittaja: Viinilinnan Vierailija

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.