Viinit joulun kalapöytään

Suomi tunnetaan ulkomaita myöten upeista kalaruoistaan ja varsinkin joulupöydässä kalalajien monipuolinen valikoima korostuu. Lohta löytyy, graavattuna, savustettuna, kylmäsavustettuna, uunissa paistettuna, yms. Sitten on silliä useana eri versiona, siikaa ja hännän huippuna lipeäkala…

Eikä siinä vielä kaikki. 2000-luvun alun “keittiövallankumous”  internetin ja kokkisankarien vauhdittamana on tuonut mukanaan lukemattoman määrän uusia mausteita, kastikkeita ja syötäviä kalalajeja mukanaan. Internet ja ruokalehdet tuovat joka päivä uusia tapoja ja tyylejä valmistaa herkullisia kalalajeja, jopa perinteiseen joulupöytään. Yksi hyvä esimerkki on sushin myyntipiikki jouluna.

Uusista tuulista huolimatta Viinilinnan joulupöydän juomaehdotukset pysyvät turvallisilla, mutta sitäkin maukkaimmilla linjoilla. Lukuun ottamatta yhtä pirteää poikkeusta…

Pierre Sparr Riesling Grande Reserve 7,69€ 0,375l

Pienimmästä on hyvä aloittaa! “Puolikkaillakin” pulloilla on oma ottajakuntansa. Useat meistä ovat joskus haikailleet lasillisen viiniä perään joko yksin, tai kaksin. Ja silloin ei viitsi avata kokonaista viinipulloa parin lasillisen takia, koska todella usein loput pullosta on kaadettu viemäristä alas.

Pierre Sparren laadukas puolikas ajaa myös asiansa niille jotka esim. viettävät sinkkujoulua tai haluavat valkoviiniä vain sen lasillisen. Se on mitä parhain viini nautittavaksi monipuoliseen joulupöytään. Se juttelee mukavasti kalojen kanssa, mutta itse voisin nauttia sitä ihan joulukinkun kanssa, sinapilla tai ilman.

Perre Sparr Riesling Grande Reserve on kuiva, sitruksisen rapsakka, kevyen mineraalinen, tasapainoinen ja siinä on pitkä miellyttävä jälkimaku. Se edustaa nykypäiväistä alsacelaista laatuviiniä, joka taipuu moneen meininkiin mausteisesta thai-ruoasta, äyriäisiin ja kotimaiseen kalaruokaan.

pierre-sparr-riesling-grande-reserve

Viinilinna Riesling Kabinett Trocken 13,99€

Viinilinna Riesling tulee Rheingaun Oestrichin viinialueelta. Viinin on tuottanut Weingut Manfred Bickelmaier. Bickelmaier on alueen vanhin tuottaja ja perheen historia ulottuu dokumentoidusti vuoteen 1641. Eli, historiaa ja osaamista löytyy!

Jos minun pitäisi valita vain yksi viini joulupöytään ruokia ajatellen, se olisi ehdottomasti Viinilinna Riesling. Sen maku on puolikuiva, erittäin hapokas, viheromenainen, mineraalinen ja sitruksinen. Uhmakkaasti väitän, että Viinilinna Riesling sopii jouluruokailuun loistavasti. Sen kanssa maistuvat kalaruoat, kalkkuna ja kinkku. Lipeäkalalle uskalla edes tätä viiniä suositella, vaikka Viinilinna Riesling onkin melkoinen moniottelija.

Viinilinnan_riesling_joulun_kalapöytään

Ricossa Appassimento Bianco 13,49€

Joukkoon on hyvä mahtua yksi “vähemmän kuiva” valkoviini ja siinä kohtaa Ricossa Appassimento Bianco ajaa asiansa loistavasti. Siinä ei ole sokeria kuin 8g/l, mutta maistaessa Ricossaa voisi luulla, että sokeria on tuplasti enemmän. En halua normaalisti puuttua viinin valmistuksen yksityiskohtiin, mutta tässä kohtaa on hyvä kertoa viinistä hiukan enemmän.

Erikoisuutena tässä viinissä on, että osa rypäleistä on käynyt kuuluisan appassimento -menetelmän, jolloin rypäleiden kuivaamisen myötä viinistä on saatu erityisen hedelmäinen ja herkullinen. 60% rypäleistä on jätetty köynnökseen kuivumaan 6- 10 päiväksi, ravinnon saanti katkaistaan oksan vartta pihdeillä puristaen. Loput 40% rypäleistä on kuivattu pienissä koreissa perinteisen menetelmän mukaan hyvin ilmastoidussa tilassa 10-15 päivää. Appassimento -menetelmissä on eroavaisuuksia, mutta valkoisia appassimento -viinejä ei ole useita markkinoilla.

Ricossa Appassimento Bianco on puolikuiva, keskihapokas, mangoinen, hunajameloninen, viheromenainen, kukkainen ja paljon muuta. Viinin tuoksu ja maku on täynnä elämyksiä ja siitä on tullutkin suosikki Viinilinnan osastolla eri tapahtumissa. Sitä voi suositella seurusteluviiniksi, mutta joulun kalojen kanssa se tulee myös loistavasti toimeen. Oli sitten kyse sillistä, kylmäsavu- tai graavilohesta. Tähän viiniin on helppo luottaa!

ricossa-appassimento-bianco

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 15,48€

Domäne Wachau on satojen viljelijöiden muodostama osuuskunta, jonka maailman vaikutusvaltaisin viinikirjoittaja Robert Parker on nimennyt maailman laadukkaimmaksi viiniosuuskunnaksi. Kun puhutaan itävaltalaisista laatuviineistä, Domäne Wachau on aina keskusteluissa mukana.

Tällä kertaa joulun kalapöydän viiniksi ehdotan Grüner Veltliner -rypäleestä valmistettua viiniä. Se ei ole vielä lajikkeena vielä niin tunnettu kuin Riesling, mutta tekee nousua muiden suurten joukkoon. Maultaan viini on kuiva, erittäin hapokas, hedelmäinen, mineraalinen, omenainen, jopa hieman pippurinen. Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen on upea laatuviini viiniharrastajan kalapöytään. Se tarjoaa varmasti viinillisiä elämyksiä sellaisenaan tai monipuolisten kalaruokien seurana.

domäne-wachau-joulun-kalapöytään

Vallis Terra Grenache Syrah 9,48€

Ja lopuksi vielä alussa mainitsemani “poikkeus”. Kyseessä on supersuosittu “kiviviini” uudessa ulkoasussaan. Ja nyt ehdotankin rohkeasti punaviiniä joulun kalapöydän vauhdittajaksi! Ajatus saattaa aiheuttaa hermostunutta yskimistä perinteisessä viini- ja ruoka-ajattelumallissa, mutta ne jotka ovat valmiita kokeilemaan jotain uutta ja erilaista, kokevat varmasti uuden elämyksen.

“Kiviviinin”, Vallis Terran tuottaja Pierre Chavin on nykyaikainen viinintuottaja ja innovatiivinen viinitalo Ranskasta, joka tunnetaan kyvystään löytää oikeat viinit erilaisille ja vaativille markkinoille. Pierre Chavin on perustettu vuonna 2009, minkä jälkeen heidän viinit ovat levinneet maailmanlaajuisesti.

Vallis Terra -viinin rypäleet tulevat Vauclusen laatuviinialueelta Etelä-Rhônesta, Rhônen laakson itäpuolelta, Chateauneuf-du-Pape -alueen läheltä. Nimi on latinan ja paikallisen murteen occitanan kielestä ja tarkoittaa kivien laaksoa. Maultaan se on eskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, vadelmainen, mausteinen ja hennon vaniljainen. Se sopii monimuotoiseen naposteluun, grilliruoalle, kanalle, kalkkunalle ja joulukinkulle. Itse suosittelen viilentämään Vallis Terraa hiukan jääkaapissa ja kokeilemaan sitä esim. rasvaisemman kalan kera. Esim. Savu-, kylmäsavu- tai uunilohi toimii varmasti sen kanssa.

Rohkeasti kokeilemaan ja nauttimaan!

Vallis_Terra_joulun_kalapöytään

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.