Viinit jouluruokien kanssa – Mitä viiniä kinkun tai joulun kalojen kanssa?

Punaviini ja kinkku – siinä on perinteisesti ajateltuna suomalaisen joulupöydän sydän. Nykyään kinkun ja kalkkunan lisäksi useasta joulupöydästä löytyy myös kotimaista riistalihaa ja yhä useammin myös seitankinkkua tai muita kasvisvaihtoehtoja – joulun upeita kalaruokia unohtamatta! Virallinen viinisuositus perinteiselle joulukinkulle paistoliemikastikkeella on suomalaiseen makuun usein liian hento tai kevyt Pinot Noir. Olen itsekin yrittänyt jo vuosia perustella viininystäville Pinot Noirin pätevyyttä kinkun kylkeen. Suurin osa kyselijöistä ei kuitenkaan tyydy hentoiseen Pinot Noiriin, vaan moni kaipaa tuhdimpaa ja mehevämpää viiniä joulupöytään. Siksi Viinilinnan suositukset ovatkin tällä kertaa astetta harteikkaampia ja hiukan voimakkaampia hennon runolliseen Pinot Noiriin verrattuna. Jouluhan on mausteiden ja makujen kauneinta aikaa, joten nautitaan niistä myös punaviinilasissa kinkun kaverina!

 

Mikä viini joulukinkulle?

 

viini-joulukinkulle

 

Murviedro Colección Reserva 10,98€ 0,75l 

Espanja on rämpinyt viime vuosina mm. italialaisten suosikkiviinien vanavedessä. Onko syynä ollut pakkaukset vai sisältö, niin joka tapauksessa tilanteeseen on herätty ja reagoitu. Espanjan viinimaailma on tehnyt viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon uusia ja erilaisia viinejä verrattuna siihen mitä siellä on nautittu viimeisen 40 vuoden aikana. Ja nyt näyttääkin mukavasti siltä, että pullojen uudistetut ulkoasut ja moderni tyyli viinissä alkaa näkyä myynnin kasvuna ja pärjäämisenä viinikilpailuissa.

Tammitynnyrissä kypsytetty ryhdikäs viini hyvällä tanniinirakenteella. Suklaisia ja savuisia aromeja.
Väri on syvän rubiininpunainen, hieman kypsään ruskeaan taittuva. Tuoksu on kypsä ja runsas, siinä on tummaa marjakompottia, suklaata, tupakkaa ja vaniljaa.

Murviedro Colección Reserva on täyteläinen, kypsän hedelmäinen ja tumman marjainen. Viini on erinomainen heti nautittavaksi mutta ryhdikäs tanniinirakenne kestää hyvin kypsyttämistä pullossa.
Klassinen viini pihveille, lampaanviululle ja koville juustoille. Viinin mausteisuus tukee voimakkaita kastikkeita ja yrttisiä, valkosipulisia makuja lautasella. Joulukinkun tai kalkkunan on tulisi olla “sinappihunnutettu” tai sen seurana kannattaisi tarjota tukeva kastike, niin tämä espanjalainen antaa vähintäänkin riittävästi elämyksiä joulupöytääsi!

 

Escudo Rojo Rothschild Carmenere Reserva 2017 11,49€ 0,75l

Escudo Rojon takana on paljon viinillistä historiaa ja mielenkiintoisia tarinoita. Perinteikkään Rothschildin viinitalon jo edesmennyt patriarkka Baron Philippe oli koko 1900-luvun merkittävimpiä viinivaikuttajia. Bordeaux’n lisäksi Rothschild valmistaa viinejä myös Etelä-Ranskan Languedocissa ja Chilessä, missä yritys laajensi Almaviva joint venture -projektin innoittamana toimintaansa Chilen Maipo-laaksoon 1990-luvun lopulla.

Chileläiset viinit ovat olleet erittäin suosittuja Suomessa jo vuosikymmenien ajan. Suomalaiset ajattelevat usein, että varsinkin chileläiset punaviinit ovat mukavia ja helppoja viinejä. Ja sitähän ne usein ovat olleetkin. Mutta joukosta löytyy mukavia poikkeuksia ja Escudo Rojo Carmenere on yksi niistä. Escudo Rojo Carmenerestä voi sanoa, että se on chileläinen viini ranskalaisella twistillä

Rotevan makuisessa viiniissä aistii pippuria, nahkaa ja lakritsia. Runsaan kypsät tanniinit tuovat viiniin runkoa ja kantavat kokonaisuutta pitkään maistuvaan jälkivaikutelmaan.
Reserva -nimellä viinin nimessä halutaan kertoa, että Reserva-sarjan yhden rypäleen viinit on kypsytetty tammitynnyreissä. Maultaan Escudo Rojo Carmenere on täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karpaloinen, viherpaprikainen, kevyen pippurinen ja paahteinen. Sitä voi lyhyesti kutsua sanalla tuhti. Se on loistava joulupöydän viini sinulle, joka haluat jouluviiniltäsi paljon makua ja rakennetta. Escudo Rojo Carmenere sopii hienosti jouluisten lihapatojen seuraksi. Se on parhaimmillaan joulukinkun kanssa, kun tarjolla on tanakka kastike ja kinkku on mehevä ja lepäilee sinappihunnun alla! Maukasta joulua!

 

Helsingin Sanomien testissä 09/2016 ehdoton raadin suosikki!
Kunniamaininta Vuoden Viinit-kisassa 2017.

 

 

 punaviini-joulukinkulle

 

Mitä jos kokeilisit kinkun kanssa olutta?

 

Aldersbacher Kloster Dunkel 3,98€ 0,5l 

Nahkahousua jalkaan ja Saksaan! Tämä baijerilainen uutuus vie kielen mennessään. Aldersbacherin perinteikäs luostaripanimo sijaitsee Baijerin itäosissa ja sen juuret juontavat jo useiden satojen vuosien taakse. Kyseinen luostaripanimo on Baijerin alueen vanhimpia ja arvostetuimpia. Luostaripanimosta löytyy myös muu muassa oma humalatarha.

Tuote on väriltään tumma ja aavistuksen punertava. Reilusti vaahtoava ja tyypillinen saksalainen dunkel. Maussa löytyy maltaisuutta ja meikäläiset löytävät varmasti oluesta myös kotimaisen limppumaisen vivahteen. Tämä tumma herrasmies on malliesimerkki mitä Saksa parhaimmillaan tarjoaa maailmalle.

Suosittelemme olutta maistuvasti kotimaiseen ruokapöytään karjalanpaistin ja perunoiden kaveriksi. Vuoden lopulla myös mainio lisä joulupöytään kotikaljan tilalle.

 

olut-joulupöytään

 

Entä mitä viiniä juoda joulun kalojen kanssa?

 

Perinteinen suomalainen kalapöytä notkuu herkkuja laidasta laitaan: pelottavasta lipeäkalasta sillin eri variaatioihin, lohta ja siikaa graavattuna ja savustettuna. Kun nämä herkut vielä koristellaan tillillä, sitruunalla, limetillä tai modernisti wasabilla, niin erilaisten makujen ilotulitus saattaa jo sokaista kokeneemmankin viinivelhon. Millainen viini siis tukisi kalapöydän makusinfonioita parhaalla mahdollisella tavalla ja toisi kokonaisuuden kauniisti yhteen?

Vaikka juhlapöydän kalalajitelmamme onkin monipuolinen ja runsas, se ei tarkoita, että sinulla pitäisi olla yhtä monta erilaista viiniä kuin ruokalajiakin. Me Viinilinnassa olemme valinneet sinulle kaksi notkeaa ja maukasta viiniä kalapöytääsi. Lue suositukset, lompsi Alkoon ostoksille ja käy käsiksi Ahdin aarteisiin laatuviinien kera!

 

valkoviini-kalan-kanssa

 

Hardys Brave New World White 14,99€ 0,75l 

Hardys Brave New World Shiraz tuli Suomen markkinoille muutama vuosi sitten ja se on ollut siitä lähtien yksi Viinilinnan suosituimpia viinejä. Nyt urhea viiniperhe on kasvanut jo merkittävään neljän viinin valikoimaan joista viimeisin on Hardys Brave New World White!

On hyvä avartaa tarina kyseisen viinin taustalla: Thomas Hardy perusti Hardysin viinitilan vuonna 1853, ja hänen periksiantamaton asenteensa on tuonut Hardysin viinit menestyksekkäästi myös tähän päivään asti. Historia on tosin vasta alku tälle tarinalle. Hardys jatkaa edelleen työtään tutkien ja kokeillen, kuinka pitkälle viinin rajat voidaan viedä, ja mitä uutta siltä matkalta voikaan löytyä. Tämä viinisarja on osoitus siitä: “Brave New World -viineillä haluamme saada teidät miettimään, kuinka uudenlaisia viinejä pystymmekään tekemään, silti klassikkoalueita ja -rypäleitä kunnioittaen”.

Brave New World valkoviini on valmistettu Pinot Beurot-, Chardonnay- ja Sauvignon Blanc -rypäleistä. Se on yhdistelmä mehukkaan herkullista hedelmää ja monimutkaisempia elementtejä, jotka ovat peräisin Bâttonage menetelmästä ja tammikypsytyksestä. Viinissä on käytetty useita eri vuosikertoja, jotka mahdollistavat tämän viinin monimutkaisten elementtien yhdistämisen.

Hardys Brave New World Whiten tuoksusta voit löytää limeä, kirsikankukkaa, vihreää omenaa ja inkivääristä mausteisuutta. Maku on monimuotoinen. Voit aistia siitä tammitynnyrikypsytyksestä tullutta samettista mausteisuutta, kukkaisuutta, sitrusta, inkivääriä ja rentoa hedelmäisyyttä. Viini sopii hienosti kalapöydän seuralaiseksi. Silliviiniksi siitä ei välttämättä ole, mutta muuta kotimaiset kalat taipuvat sen kanssa loistavasti!

 

Ricossa Appassimento Bianco 13,99€ 0,75l 

Kalapöydän viinivalikoimassa olisi hyvä olla yksi “vähemmän kuiva” valkoviini ja siinä kohtaa Ricossa Appassimento Bianco ajaa asiansa loistavasti. Siinä ei ole sokeria kuin 8g/l, mutta maistaessa Ricossaa voisi luulla, että sokeria on tuplasti enemmän. En halua normaalisti puuttua viinin valmistuksen yksityiskohtiin, mutta tässä kohtaa on hyvä kertoa viinistä hiukan enemmän.

Erikoisuutena tässä viinissä on, että osa rypäleistä on käynyt kuuluisan appassimento -menetelmän, jolloin rypäleiden kuivaamisen myötä viinistä on saatu erityisen hedelmäinen ja herkullinen. 60% rypäleistä on jätetty köynnökseen kuivumaan 6-10 päiväksi, ravinnon saanti katkaistaan oksan vartta pihdeillä puristaen. Loput 40% rypäleistä on kuivattu pienissä koreissa perinteisen menetelmän mukaan hyvin ilmastoidussa tilassa 10-15 päivää. Appassimento -menetelmissä on eroavaisuuksia, mutta valkoisia appassimento -viinejä ei ole useita markkinoilla.

Ricossa Appassimento Bianco on puolikuiva, keskihapokas, mangoinen, hunajameloninen, viheromenainen, kukkainen ja paljon muuta. Viinin tuoksu ja maku on täynnä elämyksiä ja siitä on tullutkin suosikki Viinilinnan osastolla eri tapahtumissa. Sitä voi suositella seurusteluviiniksi, mutta joulun kalojen kanssa se tulee myös loistavasti toimeen. Oli sitten kyse sillistä, kylmäsavu- tai graavilohesta. Tähän viiniin on helppo luottaa!

 

Tunnelmallista joulun odotusta!

 

valkoviini-kalan-kanssa

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.