Viinisuositukset kesäisille grilliherkuille

Vinkkejä kesäiseen grillailuun ei ole koskaan tarpeeksi. Nyt on Viinilinnan vuoro antaa oma näkemyksensä ja suosituksen kesän herkullisimpiin hetkiin. Suositukset grilliherkuille ovat suuntaa-antavia. Emme tarjoa jokaiselle vihannekselle, kalalle tai lihalle täsmällisiä tai pikkutarkkoja suosituksia, vaan olemme vinkeissämme rennosti leit kaulassa. Tarkoituksenamme on antaa suosituksia perinteisiin grilliherkkuihin, mutta haluamme myös haastaa kokeilemaan jotain uutta ja erilaista viinien seuraksi!

Ennen suosituksia, pieni mutta sitäkin tärkeämpi muistutus näin kesäaikana. Muistakaa viilentää kuohu-, rosé- ja valkoviinit ajoissa. Helteellä sääntö on, että mitä viileämpi – sen parempi. Huolehtikaa myös, että punaviinit eivät ole liian lämpimiä!

 

Kuohuviinit grilliruoalle

Suomalaiset ajattelevat usein että vain valko- ja punaviini sopivat grillatulle ruoalle. Mutta oikeantyyppinen kuohuviini hoitaa tehtävänsä siinä missä muutkin virkaveljensä. Rohkeasti kokeilemaan!

 

Zensa Organico Brut 13,99€ 0,75l

Suomalaisten suosima Zensa -kuohuviini on omenaisen raikas ja rento kuohuviini kesäiseen nautiskeluun! Zensa on maultaan kuiva ja hedelmäinen, mutta sen suutuntuma on mehevän lempeä ja viini kestää jopa grillatun ruoan “tummaa pintaa”. Tämän kanssa suosittelemme grillattua kanaa kesäisen raikkaan salaatin kanssa.

Zensa-luomu-ja-vegaani-kuohuviini

Dos Almas Sparkling Brut 14,49€ 0,75l 

Dos Almasta voi estoitta kehua yhdeksi parhaimmista hinta-laatusuhteeltaan olevista chileläisistä kuohuviineistä. Se on ollut 2019 suosituin kuohuviini Viinilinnan tapahtumissa. Tuoksu on raikas ja rikas. Siinä on juuri sopivasti sitruksisuutta, hiipivää omenaisuutta ja lempeää mausteisuutta. Dos Almas Sparklingin maku on raikas, suuntäyttävä ja erittäin tasapainoinen.

Dos Almas on todella monipuolinen ja kestävä seuralainen grilliherkkujen kanssa. Jos aloitamme tuhdista päästä rohkealla valinnalla, niin kokeile grillattua lohta tai loimulohta uusien perunoiden sekä coleslaw’n kanssa. Myös kaikki kesäisen juhlan pienet suupalat laidasta laitaan sopivat Dos Almasin seuraksi!

 

Giulietta Spumante Demi-Sec 8,30€ 0,75l

Kesän 2019 uutuuskuohuviini Giulietta on tehty meille, jotka nautimme puolimakeista viineistä. Siinä on 30g sokeria litrassa. Viini on raikkaan päärynäinen ja persikkainen elämys. Sitä voi surutta suositella helteisiin kesähetkiin – ruoan kanssa tai ilman!

Koska Giuliettassa on sokeria jonkun verran, se kestää hienosti mausteista, tulista ja jopa makeaa ruokaa. Eikä grillauksessakaan ilmaantunut tumma pinta pääse pilaamaan tätä elämystä. Mausteiset makkarat sekä tulisemmat marinadit niin lihoille kuin kasviksillekin sopivat Giuliettan kanssa kuin aurinko kesäiselle taivaalle. Giulliettan erikoissuositus on grillattu banaani suklaa täytteellä.

 

Valkoviinit grilliherkuille

 

“Viinilinnan Kymmenottelija” Pierre Sparr Rayon d’Alsace Edelzwicker 2017 11,68€ 0,75l

Alsace tunnetaan parhaiten upeista Riesling -viineistään, mutta samalta alueelta löytyy valkoviinityyppi, mikä on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. Kyseessä on “edelzwickerit”. Edelzwicker on vanha viinitermi, joka juontaa juurensa saksan kielestä: edel (jalo) ja zwicker (sekoite), sekoitus valkoisista rypäleistä. Alsacen jalot rypälelajikkeet ovat voimakasaromiset Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer ja Muscat. Sekoituksessa on myös Silvaner ja Pinot Blanc rypäleitä. Yleensä näissä viineissä on paljon kaikkea, mutta ei mitään liikaa. Edelzwickerit ovat tyylikkäästi rakennettuja ja monipuolisia viinimaailman moniosaajia.

Jos olet pitämässä grillijuhlia ja ruokalistalla on lähes kaikkea ja jokaiselle ruokalajille pitäisi olla laadukas viini, niin tässä on sinulle kaikki yhdessä pullossa. Pierre Sparrin Edelzwicker on raikkaan hapokas, sitruksinen, mausteinen ja päärynäinen viini lähes kaikenkattavaan grilliruokalajitelmaan. Pihviviiniksi tästä ei välttämättä ole, mutta muuten sen suosituslista on pitkä: grillattu lohi, baby ribsit, yrttinen grillattu kana tai kalkkuna, sekä ruokaisat salaatit grillatuilla vege- tai kalaherkuilla!

mika-valkoviini-grilliruoalle

Bosman Adama White Fairtrade 0,75l 14,99€

Eteläafrikkalainen Bosman Adama White on tyylikkäästi ja taidolla tehty viini, jonka päärypäleenä on Chenin Blanc 55%.n osuudella. Tuhti viinillinen runko on maustettu Chardonnaylla, Grenache Blancilla, Pinot Grisillä ja Viognierillä. Huolimatta useasta rypälelajikkeesta viini on suoraviivaisen tasapainoinen herkku ja se on ehdottomasti parhaimmillaan grilliruoan kanssa.

Adama Bosman on juuri oikea viini sinulle, joka yhdistelet rohkeasti eri ruokakulttuurien helmiä estoitta ja näet vaivaa grillielämyksen eteen. Erikoisesimerkkinä Viinilinnan Ceasar -salaatti: marinoi herkulliset tiikeriravun pyrstöt tai kampasimpukat valkosipulilla, hunajalla ja chilillä. Grillaa ne vartaassa nopeasti ja aseta makupalat ceasar -salaattipedille. Se sopii myös grillattaville kaloille, kanavartaille, halloumille ja vaikka BBQ-kalkkunalle, sekä erilaisille raakamakkaroille voimakkaan sinapin kera.

 

Viinilinna Riesling Kabinett Trocken 2018 14,99€ 0,75l

Tästä on hyvä aloittaa: Viinilinna Riesling voitti kultaa Vuoden Viinit 2019 -kilpailussa sarjassa Euroopan valkoviinit, hinta 13-18 euroa. Eli kyseessä on erittäin korkealaatuinen saksalainen Riesling, joka suorastaan kutsuu itsensä kesäisiin grillijuhliin.

Viinilinna Riesling on kuiva, ryhdikäs, mineraalinen ja hapokas viini, josta voit aistia sitruksisuutta, hentoa hunajaa ja greippiä. Grillaa kevyesti suolalla ja yrteillä maustaen siikaa tai lohta, äyriäisiä tai kasviksia ja tarjoa ne raikkaan salaatin kera. Jos haluat päästää viinisi “lentoon”, purista vielä extrana sitruunalohkosta mehut kokonaisuuden päälle, niin Viinilinna Riesling aukeaa ihan uusiin sfääreihin! Se sopii myös ihastuttavasti yrttisen grillatun kanan tai kalkkunan kanssa! Eikä unohdeta trendikkäitä grillattuja fetanyyttejä. Jos edelliset suositukset eivät vielä tarjoa sinulle riittävästi ihmeteltävää, niin reippaille kokeilijoille Viinilinna Rieslingin kanssa suosittelemme grillattua bratwurstia!

 

Grillaa roseeviinien kanssa!

 

Montalto Passivento Rosato 2018 11,40€ 0,75l

Viinilinna taistelee väsymättä puolimakeiden viinien puolesta. Alkon myyntitilastot osoittavat, että puolimakeilla viineillä on paikka sydämessämme. Barone Montalton viinit ovat kasvaneet erittäin suosituiksi Suomessa ja Passivento Rosato tulee varmasti jatkamaan viinitalon voittokulkua.

Montalto Passivento Rosato on täydellinen aperitiivi ja kesäjuoma jäiden ja vaikka mansikoidenkin kera tarjoiltuna. Viinissä on 45g sokeria litrassa ja se onkin vahva suosituksemme niille nautiskelijoille, jotka rakastavat tulista grilliruokaa. Tulinen grillattu ruoka riippumatta, onko se valkoinen, rosé vai punainen vaatii viiniltä jonkin verran sokeria. Esim. erittäin kuiva valkoviini yhdistettynä tuliseen ruokaan saa hammaspaikat irtoamaan ja kampauksen uusiksi.

Tuliset kana- ja rapuvartaat, thai-maustetut voimakkaat äyriäisruoat tai tuliset ribsit ovat kuin tehtyjä Montalton Passivento Rosatolle. Kokeile sitä myös hyvin viilennettynä salaattien, kermaisten juustojen tai pastan kanssa. Se toimii myös erinomaisesti marjaisten jälkiruokien ja kakkujen kanssa.

montalto-passivento-rosato

Punaviinit grillatulle lihalle

Zensa Nero di Troia Organico 2018 12,98€ 0,75l

Jos haluat että sinun punaviinisi on mehevä, pehmeä, eivätkä tanniinit potki, niin Zensan Nero di Troia on sinun valintasi. Nero di Troia -rypäleestä saadaan täyteläistä ja mahtipontista viiniä, jossa voi aistia mausteisuutta, kypsää hedelmää sekä ehkäpä hivenen suklaata. Nero di Troia on Apulian merkittävimpiä rypäleitä yhdessä paremmin tunnettujen Primitivon ja Negroamaron kanssa.

Zensan Nero di Troia sopii täydellisesti grillatulle lihalle. Sen mehevyys on omiaan grillatuille hampurilaisille, maukkaille ribseille, mehevällä possun niskalle tai vaikkapa kastikkeessa “lentäville” mausteisen tulisille wingseille. Jos tarjoat jälkiruaksi suussasulavaa mudcakea tai paistettua lakritsijuustokakkua, niin Zensa on kuin tehty tähän hetkeen!

 zensa-punaviini-grilliruoalle

The Wanted Ranger Syrah 2016 14,99€ 0,75l

The Wanted -viinien ensimmäinen menestyjä oli The Wanted Zin. Sen moni herkkusuu on nimennyt “viralliseksi burger -viiniksi” – eikä syyttä. Viinissä on kaikki elementit mitä parhaassa burger -viinissä tarvitaan. Sarjan toinen punainen tulokas jatkaa samoilla linjoilla.

The Wanted Ranger on täyteläinen, intensiivinen ja siinä voi aistia tummaa kypsää kirsikkaa, pehmeää mausteisuutta, sekä hieman savun tuoksua. Erikoisuutena on viiniin lisätty tilkkanen Viogner-valkoviiniä, joka tuo tietynlaista herkkyyttä ja tyylikästä kukkaisuutta.

The Wanted Ranger on kuin kotonaan grillijuhlissa. Sen kanssa voi suositella “kaikkea mikä on mehevää ja valmistetaan grillissä”. Jos viilennä viiniä hiukan, se on kuin kotonaan grillatun tai savustetun lohen seurana.

 

Carnaval Red Blend 12,99€ 0,75l

Tässä viinissä on karnevaalitunnelmaa! Espanjalaisten viinien nousu tuntuu jatkuvan; pakkaukset ovat uudistuneet ja perinteisten espanjalaisten viinien rinnalle ovat nousseet vahvasti näyttävästi pakatut “koko kansan” viinit. Espanja on nyt samassa nousukierteessä, minkä italialaiset aloittivat kymmenisen vuotta sitten.

Carnaval Red Blendissä on 50% Tempranilloa ja 50% Bobal -lajiketta. Usealle suomalaiselle Tempranillo tarkoittaa edelleen “espanjalaista viiniä”. Vaikka se onkin vain yksi käytetyimmistä rypäleistä, niin Espanjasta löytyy paljon perinteisiä lajikkeita, sekä uusia nousevia tähtiä kuten Bobal. Siitä on aikaisemmin tehty niin edullisia rosé- ja bulkkiviinejä kuin mehuakin, mutta nyt Bobal on kovassa nousussa ja siitä saadaan varsin tyylikkäitä ja maukkaita viinejä – joko sekoituksissa tai lajikeviininä.

Carnavad Red Blendin tuoksu on voimakas ja elegantti, siinä on kypsää hedelmää ja häivähdys hienostunutta paahdettua tammea. Maku on täyteläinen, karhunvatukkainen, aavistuksen nahkainen, siinä on paahteisia aromeja ja tanniinit ovat kypsät ja viiniin integroituneet. Se on juuri sellainen mitä meidän kannattaa yhdistää herkullisiin grilliruokiin.

Grillatut naudan vartaat, lisukkeena halloumia tai maukkaat fetanyytit, tuhdisti marinoitu ja maustettu porsaan kassler ovat sille kuin luotuja. Myös laadukkaat grillatut makkarat, olkoon sitten kysymys raakamakkarasta, bratwurstista, chorizomakkarasta tai perinteisestä grillimakkarasta ovat Carnavalin kanssa osa kesäistä unelmaa!

 

Hyviä grillihetkiä!

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.