Viinipäiväntasaus tulee – oletko valmis?

Näin raumalaisena on aika ajoin pakko tunnustaa, että kyllä vaan Porissakin saadaan aikaan paljon hienoja tempauksia ja tapahtumia. Kaikkihan tietävät Pori Jazzit, mutta entäpä viinipäiväntasauksen, tuon keväisin ja syksyisin vietettävän viininystävän juhlapäivän?

Viinipäiväntasausta ei (vielä) ole painettu virallisiin kalentereihin, mutta päivän suosio kasvaa koko ajan.

Mistä sitten on kyse?

Kahdesti vuodessa vietettävä päivä perustuu siihen, että keväällä sanotaan heipat tuhdeille ja talvisille punaviineille ja siirrytään kesää kohti juomaan kevyempiä ja raikkaita valkkareita. Syksyllä taas viinin väri vaihdetaan lasissa valkoisesta takaisin lämpöiseen punaiseen.

 

”Kohota punaisella malja menneelle,

puhdista aistit shamppanjalla ja

kohota valkoisella malja tulevalle”

 

Seuraavaa viinipäiväntasausta vietetään tulevana lauantaina 13.4.

 

viinipaivantasaus

 

Entä miten Pori liittyy tähän kaikkeen?

Viinipäiväntasaus on lähtenyt lentoon porilaisen Hellan ja viinilasin välissä -blogin ansiosta. Blogia kirjoittavan Johannan mies aikoinaan hurmasi ruuan ja viinin rakastajan kertomalla viettävänsä viinipäiväntasausta kahdesti vuodessa. Tämähän oli tuossa kohtaa vain löpinää ensivaikutelman tekemiseksi, mutta ajatus jäi kuitenkin yhteen päätyneen pariskunnan mieliin kaihertamaan. Tuosta hetkestä lähtien Johanna on viettänyt miehensä kanssa viinipäiväntasausta aina kahdesti vuodessa. Taustalla on jo kymmeniä viinille omistettuja juhlapäiviä.

Viinipäiväntasausta juhlistaa heidän kanssaan jo laajempikin joukko viinin ystäviä. Esimerkiksi Instagramista löytyy viitisensataa #viinipäiväntasaus -merkittyä kuvaa ympäri Suomen.

Päivän ideana on kerrankin valita ensin juhlintaan liittyvät viinit ja vasta sen jälkeen pohtia, millaiset ruokalajit niiden kylkeen valmistaa.

Viinilinnan valikoimista viinipäiväntasauksen viineiksi suosittelemme:

 

Punaviini: Murviedron Galeam Crianza

Upeaan tummaan pulloon säilötty viini on täyteläinen ja hienostunut tuulahdus välimerellisestä ilmastosta. Maku on marjainen, pehmeän täyteläinen ja hieman seetrinen, jälkimaku on pitkä ja elegantti.

Viini sopii perinteisille liharuoille, paahtopaistille, vahvoille juustoille ja myös riistaviiniksi. Viiniä suositellaan dekantoitavan tunnin ajan ja tarjoiltavan 16-18 asteen lämpöisenä.

Punaviini sai kunniamaininnan vuoden viinit 2019 -kilpailussa.

Viinipaivantasaus

Valkoviini: Vicarage Lane Canterbury Riesling

Viinissä on tuoreen nektariinin aromeja, mandariinia, sitruunan kuorta ja kesän kukkia, jotka ovat tyypillisiä Canterburyn Waiparan rypäleille. Elegantti viini on puolikuiva ja sen hapot ja mineraalisuus ovat hyvin tasapainossa keskenään.

Sopii nautittavaksi aperitiivina tai salaattien, kana- ja kalaruokien sekä porsaan seuraksi.

Hauska knoppitieto viinin taustoista on se, että tätä uusi-seelantilaista Vicarage Lane -viinitilaa isännöivät suomalainen Satu Lappalainen ja hänen uusiseelantilainen miehensä John Kennard.

 

Samppanja: Gremillet Cuvée Prestige Organic Champagne Brut

Erittäin kuiva, keskihapokas, aprikoosinen ja paahteinen samppanja. Soveltuu niin nautiskeluun, aperitiiviksi kuin myös kalan ja äyriäisten kaveriksi.

 

Kirjoittaja: Viinitollo 

IG: @Viinitollo 

 

viinipaivantasaus-viinitollo

Kirjoittaja: Viinilinnan Vierailija

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.