Viinilinnan helmet Vuoden Viinit 2018 -kilpailusta

Suomen seuratuin ja arvostetuin viinikilpailu Vuoden Viinit on saatu taas päätökseen tämän vuoden osalta. Tällaiset kilpailut antavat viinin ystäville mukavasti vinkkejä, mitä viinejä kannattaa Alkosta ostaa kokeiltavaksi. Itselleni suurin ilo on verrata omaa makuani kilpailun tuomariston suosikkeihin.

Viinilinna sai taas tänäkin vuonna oman osansa palkinnoista ja kunniamaininnoista. Luonnollisesti haluan hiukan kertoa lisää tämän vuoden helmistä, mitkä valikoituivat sijoille satojen viinien joukosta!
Varsinkin kahdesta ensimmäisestä hopeamitalistista riittää enemmänkin tarinoita. Lukekaa ensin, nauttikaa viineistä sen jälkeen!

Red Rose Photo Valentine's Day Facebook Post.jpghhhhgg

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg viini on voittanut kultaa Vuoden Viinit 2018 kisan sarjassa Valkoviinit Eurooppa 12 – 17€. Alkon numero 511427. Hinta 16,99€ / 0,75l.

Voin itserakkaasti todeta, että tämän viinin menestys ei ollut minulle yllätys. Ritarin vaistoni sanoi minulle jo ensikertaa sitä maistaessani, että “Riki-Riesling” tulee pärjäämään Vuoden Viinit-kilpailussa. Jos minulta kysytään, että miltä maistuu loistava alsacelainen Riesling, olen pyytänyt kysyjää maistamaan “Riki-Rieslingin”. Siinä viinin kaikki nautittavat elementit ovat kohdillaan. Tuoksu ja maku ovat täydellisesti tasapainossa, ja sitä voi nauttia sellaisenaan. Viini sopii loistavasti myös useiden ruokalajien kanssa. Avataan “Riki-Rieslingiä” vielä vähän tarkemmin…

Viinin tuoksu on suorastaan lumoavan ihana. Tämä on niitä hetkiä, kun on vaikea löytää sanoja kuvaamaan nenän löytöjä viinistä. Tuoksu on lempeän kukkainen, siitä voi löytää kypsän omenan, sitrushedelmien ja hunajan aromeja. Sen lisäksi voit aistia siitä Rieslingille tyypillisen petrolin aromin, juuri sopivasti, ei yhtään liikaa. Tuoksun lisäksi myös maku on moniulotteinen, ja maku seuraa tuoksua uskollisesti. Maku on hunajaisen samettinen, omenainen ja sitruksisen raikas. Oi voi…

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourgia voi nauttia sellaisenaan. Se on mitä ihastuttavin lasiviini, mutta toimii myös hyvin eri ruokien seurana. Makua on niin paljon, että se kestää lähes kaiken syötävän, mitä vesistöstä voi ylös nostaa. Jos vähän karsitaan edellistä lausetta, niin “Riki-Riesling” on parhaimmillaan äyriäisten kanssa. Ja se toimii upeasti myös reilusti mausteisen, jopa tulisenkin ruoan kanssa. Thai -tyylisen ruoan kanssa olen sitä nauttinutkin ja voin sitä lämpimästi suositella. Liharuoista “Riki-Rieslingiä” voisi kokeilla kalkkunan, kanan ja miksei ankankin kanssa. Ruoan loppumakuhan riippuu suuresti mausteista ja kastikkeista, mutta kokeile “Riki-Rieslingiä” rohkeasti!

Vielä yksi ViiniRitarin vinkki Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourgiin. Viinintekijä on kertonut, että kyseinen viini kypsyy vielä seuraavat 10 – 15 vuotta. Omasta mielestäni “Riki-Rieslingin” hinta laatuun nähden on niin loistava, että sitä kannattaa ostaa laatikko tai kaksi. Voit sitten vuosien varrella miettiä, miten viinin tuoksu ja maku on kehittynyt. Tarvitset pienen kirjaisen, mihin kirjoitella tuoksuja, makuja ja tunnelmia. Sitten vain tekemään vuosittaiset tarkastukset, ja tutkit miten viini vuosien varrella kehittyy!

Red Rose Photo Valentine's Day Facebook Post

Fortuna viini on voittanut hopeaa Vuoden Viinit 2018 kisan sarjassa Punaiset luomuviinit alle 12€. Alkon numero 479428. Hinta 10,99€ / 1l.

Fortuna edustaa mielestäni parhaiten osastoa: Nykypäivän viinillinen ekoteko!
Perustelen väitteeni mielelläni. Ensinnäkin nyt voin todeta, että se on erittäin korkealaatuinen viini jo pelkästään viinillisten ominaisuuksien puolesta. Se on voittanut hopeaa arvostetussa kotimaisessa kilpailussa. Puhutaan itse viinistä ja sen käytöstä vähän myöhemmin lisää.

Muistutus muovipullojen ekologisista arvoista on aina paikallaan. Aika usein törmään vielä epäilijöihin, joiden mielestä viiniä ei voi pakata muoviin, tai “laatikkoviinit” eivät voi olla laadukkaita. Usein he eivät osaa tosin perustella, miksi he näin ajattelevat. Viiniritarin muistutus lyhyesti: viini joka pakataan muovipulloihin, on tehty nautittavaksi “juuri nyt”. Se on valmista heti juotavaksi, sitä ei ole tarkoitus kypsyttää vuosia. Se ei tule parantumaan pullossa! Muovipullosta, jonka sisällä on viiniä, ei irtoa mitään kemikaaleja sisältöön sen enempää kuin esim. muovisista virvoitusjuomapulloista. Tätä aihetta on tutkittu ja tullaan tutkimaan jatkossakin. Muovipulloon pakattu viini on turvallista, siinä missä lasipullossakin asusteleva viini!

Ja ekoihmisille vielä muutama tosiasia tukemaan muovipullon ostoa:

1. Lasiin verrattuna muovipullon valmistus on huomattavasti energiaa säästävämpää! Muovipullon käsittely on paljon edullisempaa, energiataloudellisempaa ja helpompaa kuin lasipullojen muokkaaminen.

2. Kierrättämisessä muovi on voittaja lasiin verrattuna. Kierrätysmuovista teet melkein mitä vaan, mutta lasin käsiteltävyys ja käyttömahdollisuudet ovat rajalliset.

3. Muovipullot painavat n. 40-45g tyhjänä. Lasipullot painavat n. 400-500g tyhjänä. Jos kuvitellaan tilanne, että viini valmistetaan Ranskassa ja kuljetetaan Ranskasta rekalla Suomeen. Mukaan on pakattu kontillinen, eli n. 17 000 pulloa. Rekan paino on huomattavan paljon kevyempi muoviin pakatussa pullolastissa verrattuina lasipulloihin. Näin ollen polttoainetta säästyy huomattavat määrät!

Suomalaista osaamista Fortunan takana.

Toinen asia mistä olen erittäin ylpeä Fortuna -viinissä, on sen tekijät! Viini on viljelty taidokkaasti Chilessä, mutta viinin sekoittamisen, “blendaamisen” takana on kaksi suomalaista naista! Viinilinnan omat linnanneidot Ida ja Kati! Miten tämä käytännössä hoituu? Viinilinnassa on tehty päätös tuoda markkinoille uusi viini, olkoon se hyvänä esimerkkinä Fortuna. Ida tuotepäällikkönä kokoaa “ulkoiset raamit” kuntoon: etiketti, pakkaus ja hinnoittelu. Sen jälkeen etsitään yhteistyökumppaneista se, jolta löytyy kyseiseen viiniin sopivat rypäleet. Sitten linnanneidot Ida ja Kati matkustavat paikan päälle Chileen ja blendaavat viinin yhdessä paikallisen viinintekijän kanssa kotimaiselle kuluttajalle sopivaksi. Fortuna on mitä parhain esimerkki suomalaisesta ja chileläisestä osaamisesta. Tuotetta on myyty ja nautittu Suomessa todella hyvin. Ja nyt se sai vielä tunnustuksen tiukassa viinikilpailussa!

Ja vielä muutama sananen itse voittajaviinistä. Fortuna on tehty kolmesta eri rypälelajikkeesta: Merlot, Carmenere, Cabernet Sauvignon. Viini on leppoisan täyteläinen, mukavan mausteinen ja voit löytää siitä mehevää kirsikkaisuutta, mustaherukkaa ja luumuisuuta. Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata Fortunaa, se olisi makoisa! Se ei ole ehkä hienoin viiniä kuvaava sana, mutta tässä se vain toimii.
Fortuna on täyteläisen lempeytensä ansiosta ihastuttava ruokaviini. Harvaa punaviiniä voi suositella näin mutkattomasti lähes kaikelle liharuoille. Kana, kalkkuna, possu, nauta ja kaikki edellä mainitut varsinkin grillattuna ovat kuin tehty Fortunaa varten. Itse rohkeana (Ritari kun olen) kokeilin Fortunaa savustetun lohen kanssa ja meillä oli niin mukavaa!

Red Rose Photo Valentine's Day Facebook Post.jpghhh

Zensa Primitivo Organico viini on saanut kunniamaininnan Vuoden Viinit 2018 kisan sarjassa Luomupunaviinit alle 12€. Alkon numero 950577. Hinta 11,98€ / 0,75l.

Zensa -viiniperhe on ihastuttanut suomalaisia jo neljän vuoden ajan. Ne ovat kuin tehty meidän makuhermoja varten. Zensa -nimi ei tarkoita sellaisenaan mitään, mutta vaihtamalla muutaman kirjaimen paikkaa sana “senza” tulee esiin. Se on italiasta suomeksi käännettynä “ilman”. Eli, kaikki Zensa -viinit ovat luomuviinejä, tehty ilman ylimääräisiä lannoitteita tai kasvimyrkkyjä.

Zensa Primitivo Organico tuli markkinoille vuonna 2015, ja se valittiin tarkkanenäisten toimesta Finnairin Lounge -viiniksi Helsinki-Vantaan lentokentälle. Jo silloin tuli kyselyitä, että voisiko tämän viinin saada Alkoon myyntiin. Alkossa siitä tuli välittömästi suuri hitti, ja Zensa Primitivon ollessa messuilla Viinilinnan osastolla, se oli – ja on edelleen – yksi Viinilinnan suosituimmista viineistä!

Primitivo on yksi Italian pyhistä rypäleistä, ja on varmasti juuri maukkaimmillaan Zensan pulloon pakattuna. Viini on täyteläinen, siinä on pehmeät tanniinit, ja voit aistia tuoksusta kirsikkaisuutta, kevyttä luumuisuutta ja vaniljaa. Kyseessä ovat juuri ne maut, mitkä viehättävät meitä. Vaikka viini on jopa “kosiskeleva” suuren yleisön makuun, siitä löytyy hienostuneita piirteitä. Jos joku kysyy minulta, että miltä maistuu laadukas Primitivo -viini, pyydän maistamaan Zensa Primitivo Organicoa!

Ai, minkä kanssa? No, ihan kenen kanssa vaan! Ja ruoista ehdottomasti maukkaat ja pitkään kypsennetyt lihaisat pataruoat, mehevät pihvit, grilliruoat ja lempeät, miedot juustot. Ja vaikka sinun kanssa sohvalla röhnöttäen ja nautiskellen…

re_rose_photomouton cadet

Mouton Cadet Réserve Sauternes viini on saanut kunniamaininnan Vuoden Viinit 2018 kisan sarjassa Valkoviinit yli 17€. Alkon numero 912984. Hinta 15,99€ / 0,375l.

Mouton Cadet on yksi vanhimpia viinibrändejä, jonka tunnistamme. Se on osa suomalaista viinihistoriaa. Varsinkin Mouton Cadet Rouge on lähes kaikille viininystäville tuttu merkki. Mouton Cadet on yksi maailman tunnetuimpia ja suurimpia ranskalaisia viinimerkkejä. Sen merkitys varsinkin Suomen rajojen ulkopuolella on vaikuttava. Mouton Cadet on vahvasti mukana tukemassa ja sponsoroimassa taiteita ja elokuvia. Se on mm. Cannesin filmifestivaalien yksi suurimmista pääsponsoreista, ja ollut elokuvafestivaalin “virallinen viini” sen alkuajoista lähtien. Lasillinen Mouton Cadetia kädessä ovat poseeranneet mm. George Clooney, Brad Pitt ja monta muuta elokuvataivaan suurta tähteä!

Kunniamaininta Mouton Cadet Réserve Sauternekselle on hyvä muistutus viinitalon laadusta ja tyylistä. Sauternes -jälkiruokaviinit ovat viettäneet viimeiset vuodet hiljaisempaa eloa. Aina silloin tällöin joku Sauternes -viini poksahtaa esille, mutta mitään suurta hurmiota ne eivät ole nauttineet.
Mouton Cadet Réserve Sauternesin tuoksussa hunajaa, hillottua appelsiinia ja kukaisuutta. Maku on huumaavan herkullinen, kukkainen, sitruksinen ja makea. Sitä kannattaa nauttia “pieni pikarillinen”, n. 6cl hyvin viilennettynä. Minulle Sauternes on jälkiruoka sellaisenaan, mutta sille löytyy myös paljon herkkuja seuralaiseksi. Voimakkaat juustot, pienet kakkupalat ja ehdottomasti creme brulee. Ehkä Viiniritarin pitäisi tehdä tälle viinille pieniä “makupalapäivityksiä” ja löytää sille uusia seuralaisia! Joka tapauksessa, älä ihmettele, kokeile!

Red Rose Photo Valentine's Day Facebook Post.jpgghhddh

Gremillet Blanc de Noirs Champagne Brut viini on saanut kunniamaininnan Vuoden Viinit 2018 kisan sarjassa Samppanjat. Alkon numero 949387. Hinta 43,99€ / 0,75l.

Gremillet on pieni perheyritys, jonka ensimmäiset samppanjat tuotettiin vuonna 1979. Talolla ei ole pitkää historiaa, mutta siitä huolimatta samppanjat ovat saavuttaneet menestystä kansainvälisissä viinikisoissa. Gremillet -samppanjaa on myynnissä jo yli 50 eri maassa, ja etenkin monet Ranskan suurlähetystöt ovat ottaneet juuri tämän samppanjan omakseen.
Gremillet käyttää samppanjan valmistuksessa rypäleinään pelkästään Pinot Noiria sekä Chardonnayta. Vaikka kyse onkin pienestä perheyrityksestä, he tuottavat noin 500 000 pulloa vuodessa.

Gremillet on hyvä esimerkki pienemmästä samppanjatalosta, joka on jäänyt suurten merkkien varjoon, mutta tuottaa “ujoudestaan” huolimatta upean makuisia samppanjoita. Suosittelen uteliaita viiniharrastajia tekemään hypyn tuntemattomaan, ja uskon, että uskallus palkitaan!
Gremillet Blanc de Noirs Champagne Brut on erittäin kuiva, raikas, sitruksinen ja suoraviivainen samppanja vaativaan makuun. Tässä samppanjassa on niin paljon makua ja asennetta, että suosittelen kokeilemaan sitä tukevimpienkin salaattien, vaalean kalan ja äyriäisten kanssa. Gremillet on myös varsin virtaviivainen aperitiivi ja nautiskelusamppanja!

ONNEA KAIKILLE MENESTYNEILLE VIINEILLE!

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.