Viinilasin takana – Kaliningrad

Sain mielenkiintoisen työkeikan maaliskuussa Kaliningradiin. Olinhan asunut kuusi vuotta Pietarissa ja reissanut ympäri Venäjää, joten tuumin, ettei siinä olisi mitään pelättävää. Silti, kun hyväksyin tämän keikan, pieni epäilys tuli mieleeni, “mihinkäs sitä nyt on sotkeuduttu!”. Näin jopa unta, että minut passitettiin lentokentältä suoraan vankilaan, sillä eihän kulttuuriviisumilla voi tulla Kaliningradiin tekemään ruokaa, varsinkaan kun maailmanpoliittinen tilanne on mitä on.
 
jyrki2
 
Uneni ei onneksi käynyt toteen. Kun saavuin harmaaseen Kaliningradiin, minua oli vastassa iloinen mies nimeltä Kirill. Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin Strömsössä. Kassini oli jäänyt matkalla Moskovaan ja samoin kassissani olleet työvälineeni. Koko kassini sisältö, veitset ja vaatteet sekä Suomesta raahaamani raaka-aineet, kuten marinoidut männynkävyt ja voikukannuput olivatkin siis jääneet täysin väärään kaupunkiin.
 
Kirill näki tuskani ja auttoi minua selvittämään lentokentällä virkailijoiden kanssa ongelmaa. Lopulta kaikki kääntyi hyvin, ja sain kuulla, että kassini tulisi seuraavana aamuna perille ja voisimme noutaa sen silloin kentältä.
 
jyrki1
 
Päästyämme autoon Kirill kaivoi takapenkiltä punaviinipullon ja kaatoi siitä minulle lasillisen kertakäyttömukiin tokaisten “tarvitset kyllä nyt tätä”. Matkan aikana osoittautui, että Kirill työskentelee viinifirmassa, joka tuo viinejä Venäjälle. Tuntui, että meillä oli tosi paljon puhuttavaa toisillemme, ja niinpä Kirill kutsui minut kotiinsa syömään. Samalla hän lupasi lainata minulle puhtaat sukat ja t-paidan Moskovaan jääneiden tilalle.
 
Ilta päättyi siis aivan loistavasti! Sain nauttia venäläisestä vieraanvaraisuudesta ruuan ja viinin kera. Kaliningradista jäi muutenkin todella hyvä kuva! Ihmiset olivat erittäin ystävällisiä ja iloisia, kun joku länkkäri tuli heidän luokseen esittelemään osaamistaan. Matkasta voisi kirjoittaa vaikka pienen romaanin, mutta jätetään se toiseen kertaan. Loppukaneettina voisin sanoa, että ruoka ja viini yhdistää ihmisiä aivan käsittämättömän hienolla tavalla, liikutpa sitten missä päin maailmaa tahansa.
 
Tarinan on kirjoittanut Kulttuurikeittiöstä ja Ravintola Hukkatilasta tuttu hämmentäjä Jyrki Tsutsunen.

Kirjoittaja: Viinilinnan Vierailija

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.