Vappu ja kuplat ne yhteen soppii

Simaa, serpentiiniä vai munkkeja? Osa vannoo juhlassa kuin juhlassa perunasalaatin ja nakkien nimeen. Vapun perinteet koostuvat meillä kaikilla eri asioista.

Minulle vappufiiliksen luo skumppa ja munkki. Olen muutaman kerran elämäni aikana paistanut munkkeja itse, mutta sittemmin todennut, että vähemmällä pääsee, kun hakee sen yhden sokeroidun munkin valmiina kahvilasta. Tällöin todennäköisemmin onnistuu myös välttämään munkkiöverit, sillä itsetehtyjä munkkeja ei koskaan voi syödä vain yhtä.

Viime vappuna kokeilimme kavereiden kanssa laittaa pikkuisia munkkipalleroja skumppalasin reunalle kesäisen mansikan tavoin. Tällainen lasillinen loi varsin pätevästi vapputunnelmaa, kun olimme kerääntyneet Rauman keskustaan seuraamaan, kuka valitaan opiskelijoiden keskuudesta vuoden fuksiksi ja saa keväisen raikkaan kasteen lentäessään kanaaliin.

Vappu on yksi vuoden hauskimpia juhlia. Ihmiset kokoontuvat ulos ylioppilaslakeissaan ja siellä täällä ympärillä poksuu, kun kevättä juhlistavat ihmiset avaavat kuoharipulloja. Ja jos taivaalta oikeasti sataa jotain veden ja rännän sekoitetta, ei senkään anneta pilata tunnelmaa – silloin järjestetään piknik tai brunssi vaikka olohuoneen lattialla!

En ole ainoa, joka vannoo kuohuviinin nimeen vappujuomana. Alkon ennusteet ovat nimittäin huimia: Kuohuviinien arvioidaan tekevän kauppansa 510 prosenttia tavallista viikkoa enemmän ja samppanjan 300 prosenttia enemmän normiviikkoon verrattuna.

Ranskalainen Veuve Du Vernay Édition N°1 Limitée Brut -kuohuviini on kuiva ja hedelmäinen, joten se sopii vappuna seurustelujuoman lisäksi myös erilaisten hedelmien ja kepeiden salaattien kaveriksi. Kuohari sopii myös yleispäteväksi juomaksi vapun brunssille monipuolisen kattauksen kanssa nautittavaksi. Kaikkein makeimpien sorttien kaveriksi kannattaa avata tätä makeampi skumppa.

Liian usein sitä menee unohtamaan näpsäkän kokoisten piccolo-pullojen olemassaolon. Sen lisäksi, että pikkupullo on helppo valinta koti-illan herkutteluhetkiin, toimii se myös vappuna ulko-olosuhteissa tai kotibrunssilla.

Veuve du Vernay Ice Demi-Sec on hienokseltaan makea kuohuviini. Tämän ansiosta se sopii niin alkumaljaksi kuin vähän potkua sisältävien itämaistenkin ruokien kaveriksi. Mikäli omalla kotiterassilla kaataa lasiin tätä skumppaa, sopii sen kaveriksi tipauttaa myös pari jääpalaa – näin juoma pysyy varmasti raikkaan viileänä ja myös sen makeus hieman taittuu.

Kippis keväälle!
-Viinitollo

Kirjoittaja: Viinilinnan Vierailija

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.