Tutustu kevään uutuusjuomiin!

Koska talvi ei tänä vuonna tunnu alkavan, voidaan varmasti täysin oikeutetusti kääntää katseet kohti odotettua kevättä. Tämä talvi muistetaan varmasti siitä, ettei Joulupukki päässytkään aattona kylään, nastarenkaat kuluivat puhki jo tammikuuhun mennessä ja lumisotaisillekin päästiin vain kertaalleen synkkien kelien vuoksi. Etelä-Suomen hiihtokeskuksissa on ollut hiljaista ja lumiaurat ovat seisseet paikoillaan.

Vihdoin tuntuu, että vuosineljänneksen kestäneessä marraskuussa ollaan voiton puolella. Kevään alkua ilostuttavat isosti myös Viinilinnan uudet tuotteet. Mikä olisikaan parempi tapa fiilistellä koittavaa kevättä, kuin maistella läpi lukuisia uutuuksia Viinilinnan ritareiden ja linnanneitojen johdolla? Olemme jälleen tehneet menestyksekkäitä retkiä niin maailman viinikellareihin kuin tislaamoihinkin ja napanneet matkaan parhaat ja kiinnostavimmat nektarit juuri sinun vuoksesi. Eiköhän käydä maistelemaan!

 

Jam Shed Shiraz

13,5 % 9,98 € / 75 cl

 

Leasingham-viinitila sijaitsee Etelä-Australiassa 140 kilometriä Adelaidesta pohjoiseen. Leasingham nimi on yhdistetty pitkään Australiassa premium-tasoiseen viiniin aina vuodesta 1893 alkaen. Jam Shed Shiraz nimi viittaa alkuperäiseen Leasingham-viinitilaan. Se sijaitsee historiallisessa Claren kaupungissa, joka avattiin ensimmäisen kerran liiketoimintaa varten jo vuonna 1895. Paikalliset ovat aina puhuneet tilasta nimellä “Jam Shed”, koska siellä oli aiemmin toiminut Vanha Claren hillotehdas. Jam Shedin hillotehtaalla oli yli vuosisadan ajan ratkaiseva merkitys alueen kehityksessä sekä hillojen että viinien tuotannon kautta. Viini onkin herkullinen muistutus vanhoista ajoista.

Runsaan hedelmäinen viini sisältää paljon mausteisuutta ja makeutta. Viinin voi helposti yhdistää mausteisten ruokien kanssa tai jopa kokeilla jälkiruokien kaverina. Korkeammasta sokeripitoisuudesta johtuen tämä viini kestää kesällä jääpaloja tai vaikkapa talvipakkasilla kuumennusta hehkuviiniksi. Leikittele rohkeasti suklaalla, leivonnaisilla tai vaikkapa sangrialla. Makeiden viinien ystävät tulevat rakastumaan tähän aussiin, sillä se on upea herkku myös sellaisenaan!

Fitz-Ritter Dürkheim Riesling Organic Dry

12,5 % 12,90 € / 75 cl 

 

Pfalz on sekä yksi arvostetuimmista Saksan viinialueista että toisiksi suurin. Fitz-Ritterin Dürkheim Riesling on luomusertifioitu kuiva uutuus juurikin Pfalzista. Viinin maussa yhdistyvät upeasti klassinen greippi ja Phalzin alueelle tyypillinen mineraalisuus. Viini on mukavan hapokas ja ryhdikäs virkistys Alkojen jo entuudestaan laajoille Riesling-hyllyille. Tuote on myös vegaaninen, joten tätä pystyy nauttimaan kepein mielin vailla huolen häivää eettisistä huolista. Viinillä on Ortswein-laatuluokitus, mikä on erittäin harvinaista tämän hintaluokan viineille, joten nyt on mahdollisuus nauttia laadukasta Rieslingiä kohtuuhintaan.

Weingut Fitz-Ritter sijaitsee aivan Bad Dürkheimeimin kaupungin sydämessä. Kaikki 62 hehtaaria viinitarhoja ovat luomusertifikaatin alla. Tässä on oivallinen viini sushille ja mereneläville sekä tietenkin myös sellaisenaan nautittavaksi kuivan viinin ystäville.

Domäne Wachau Gelber Muskateller Terrassen

12,5 % 15,00 € / 75 cl

 

Domäne Wachau on satojen viljelijöiden muodostama osuuskunta, jonka vaikutusvaltainen viinikirjoittaja Robert Parker on nimennyt maailman luultavasti laadukkaimmaksi viiniosuuskunnaksi. Se vaikuttaakin olevan yksi iso perhe pienempiä perheitä, jotka keskittyvät vahvasti viinin korkeaan laatuun. Monet maailman arvostetuimmista viinikirjoittajista ja viinilehdistä luokittelevat tämän tuottajan jatkuvasti Itävallan terävimpään kärkeen. Domäne Wachau keskittyy klassisiin Wachaun kuiviin ja vivahteikkaisiin valkoisiin, pääasiassa Grüner Veltliner ja Riesling -lajikkeisiin, mutta tuottajalla on käynnissä myös useita kokeilevia projekteja pilke silmäkulmassa. Wachau on Itävallan läntisin ja ilmastoltaan viilein viinialue, mikä selittää viinien ryhdikkään hapokkuuden. Viileänä kasvualueena laakson varrella kasvatetaankin joulukuusia ja viinirypäleitä vieri vieressä.

Tässä olisikin erittäin mielenkiintoinen viini tarjolla, sillä Muskateller (Muscat) rypäle yleisesti yhdistetään jälkiruokaviineihin muualla maailmassa. Rypäle on myös melko harvinainen Itävallassa ja Domäne Wachaun viineistä Muskateller käsittää vain 1 % tuotannosta. Terrassen tarkoittaa, että rypäleet tulevat Wachaun Tonavan jokilaaksoa reunustavien vuorien rinteiltä, eikä siis tasanteelta. Kaikki rypäleet poimitaan Wachaussa käsin. Viini on vegaaninen ja sillä on myös kestävän kehityksen sertifikaatti.

Kyseessä on kuiva, hapokas ja kypsän greippinen viini. Tämä johtuu Itävallan huomattavasti erityylisistä kasvuolosuhteista verrattuna etelämpiin alueisiin. Sitruksisuus on viinissä vahvasti läsnä ja sieltä löytyy myös muuta hedelmäisyyttä. Tämä vivahteikas viini on edukseen aperitiivia. Sopii loistavasti Parman kinkulle sekä erilaisille salaateille. Myös yleisesti kalaruokien kanssa tämä viini tanssahtelee mielellään.

Vinaria on arvioinut Domäne Wachaun Gelber Muskatellerin 15 parhaan joukkoon 190 Itävaltalaisesta Muskatellerista. Loisto viini siis!

Borgo Maragliano La Caliera Moscato d’Asti 2019

6 % 8,79 € / 37,5 cl

 

Italian Piemonte on monille suomalaisille tuttu viinialue. Tutustutaan alueen makeampaan jälkiruokaviiniin, johon herkkusuiden kannattaa tarttua.

Tämä viini tulee Borgo Maraglianon perhetilalta Langhesta, Piemontesta. Viiniköynnökset kasvavat 450 metriä meren pinnan yläpuolella luontaisilla terasseilla Langhen kukkuloilla, Loazzolon sydämessä. Uniikki kasvualusta ja viinitarhoille puhaltava raikas merituuli lisäävät viiniköynnösten kasvuun oman mausteensa. Perhetila omistaa 25 hehtaaria viljelymaata ja tänä päivänä tilaa isännöi suloinen pariskunta Carlo ja Silvia Galliano. Pariskunta vaalii perinteitä, mutta hyödyntää uusinta tekniikkaa viiniensä valmistuksessa. Tilalla on pitkä historia, sillä Carlon isoisoisä Giovanni Galliano osti ensimmäiset viljelymaat jo vuonna 1850.

Tässä on todella upea jälkiruokaviini erilaisille kakuille, vanukkaille ja marjaherkuille. Myös miedot juustot sointuvat makean jälkiruokaviinin kanssa vaivatta. Viinistä löytyy ihana päärynäisyys ja kukkeus. Vaikkei yleisesti viineistä pitäisikään, mutta on makeampien siiderien ystävä, niin suosittelemme rohkeasti kokeilemaan tätä herkkua. Uskomme, että tämä voisi olla juuri sinua varten tehty. Tarjoile viini hyvin viilennettynä kuohuviinilasista ja kesähelteellä kolauta lasiin kavereiksi muutama jääpala.

 

 

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.