Toimivatko makeiset ja viinit yhdessä?

Voiko karkit ja viinit todella toimia yhdessä?
Kyllä ja ei. Muutamista yhdistelmistä tulee lumoavia, muutamat ”combot” maistuvat melkein jopa vaarallisilta. Suklaan ja viinin yhdistäminen on jo tuttua monille, mutta muut makeiset ovat vielä tutkimatonta aluetta. Minua on aina kiinnostanut kokeilla uusia makupareja viinille ja suurena herkkujen ystävänä halusin kokeilla, voisinko saada karkkipäiviini sopivan viinin.

Väiski Vaahtokarkki & Prosecco Fiorellino
Moni meistä on varmasti joskus miettinyt, onko samppanja ja vaahtokarkit oikeasti hyvää? Riippuu kuohuviinistä, onko se kuiva ja leipäinen vai hedelmäinen ja raikas. Klassinen ”briossinen” samppanja ei välttämättä ole se paras vaihtoehto vaahtokarkeille, mutta italialaiset proseccot reilulla hedelmäisyydellään ja raikkaudellaan saivat hymyn huulille!

karkki 6

Halvan Wanhan ajan laku & lukuisat viinit…
Wanhan ajan lakua olemme saaneet nauttia jo vuodesta 1931. Se on loistavan makuinen ihan sellaisenaan, mutta toimii myös upeasti viinien kanssa. Olen kokeillut useita lakritseja, mutta Halvan Wanhan ajan laku nyt sattuu olemaan paras tähän tarkoitukseen. Siinä on juuri oikea määrä kaikkea ja maku & suutuntuma ovat kohdillaan! Tässä muutama ehdoton suositus Wanhan ajan lakritsin pariksi:

Königsmosel Riesling
Kaksi ehdotonta klassikkoa kohtaavat toisensa. Königsmoselissa on sopiva määrä sokeria (35g/l) ja siinä on mukavat hapot. Viini on ryhdikäs ja pirtsakka kumppani mm. mausteiselle ja tuliselle ruoalle, sekä lukuisille makeisille. Varsinkin lakritsin kanssa se on kuin kotonaan.

Ps. Rohkeimpien kannattaa kokeilla Königsmoeselia myös Salmiakkiruudun seuralaisena, toimii!

karkki 9

The Wanted Zin
The Wanted Zinistä on kasvanut muutamassa vuodessa suomalaisten uusi suosikkiviini. Se on ryhdikkään maukas ja sopivan tanniininen viini suomalaiseen makuun. Se toimii hienosti monipuoliseen ateriointiin, mutta on ehdottoman hyvää myös makeisten kanssa. Viinin mausteisuudesta löydät jo lakritsin ja salmiakin aromeja. Se on pehmeän voimakas paketti ja juuri siksi toimiikin loistavasti täyteläisen lakun seuraksi!

La Caliera Moscato d’Asti
Tämä viini on Italian lahja suomalaiselle viininystävälle. Se joka on maistanut La Calieraa, haluaa sitä lasiinsa uudelleen! Yleensä La Calieraa suositellaan jälkiruokakakkujen ja mansikkamascarponen seuraksi. Itse juomakin on jo jälkiruokainen elämys hyvin viilennettynä. Viini poikkeaa monista muista jälkiruokaviineistä keveytensä vuoksi. La Calieran pieni kuplaisuus raikastaa viiniä mukavasti.

La Caliera Moscato d’Asti & Wanhan ajan laku ovat monen mielestä nautintotaivaan yksi maukkaimmista pareista. Jos haluat tuunata yhdistelmästä jälkiruokakokonaisuuden, tarjoa ystävillesi kyseinen kattaus kermavaahdolla vauhditettuna. Ihan jäätävän hyvää!!

karkki 11
Vicarage Lane Bubbly Suomi 100 Brut
Tässä viinissä on kaikki kohdallaan. Äärimmäisen raikas tuoksu on täynnä hentoa passionhedelmää ja erittäin voimakasta herukan lehden aromia. Se on maultaan suoraviivainen, raikas ja maukkaan hedelmäinen. Itselleni tuli täytenä yllätyksenä, että tällainen raikas kuohuviini sopii hyvin Ruutusalmiakin kanssa. Jos et pidä salmiakista, älä kokeile! Jos pidät salmiakista ja kuohuviinistä, todennäköisesti tämä on sinun juttusi!

karkki 1

Passimo
Tämä rento punaviini tulee Italian kantapäästä Apuliasta. Se on tyyliltään mutkaton ja miellyttävä kumppani. Sopii seurusteluun, sekä grilliruokien, pizzan ja pastan seuraksi. Viini on keskitäyteläinen, karpaloinen, luumuinen ja mukavan mausteinen. Moni meistä löytää viinin aromeista myös lakritsia tai salmiakkia. Passsimossa on kaikki elementit täydelliseksi laku- ja salmiakkiviiniksi. Suosittelen laittamaan kotibileissä pöydälle pullon Passimoa ja lautaselle pussillisen Salmiakkiruutua. Uskon, että se maistuu vieraille ja sinä saat kiitoksen kekseliäisyydestä!

karkki 3

Kokeile rohkeasti. Yhdistä makuja mistä pidät, niillä on yleensä mahdollisuus onnistua. Ilman reippaita Pelle Pelottomia makujen maailma olisi tylsä!

Makeita hetkiä!

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.