Tätä Suomi juo – Viinilinnan suosituimmat viinit Alkossa

Suomalaisten viinimaku on mutkaton ja selkeä. Suuri osa suomalaista ei pidä rutikuivista viineistä, oli sitten kyse valko- tai punaviineistä. Harva meistä uskaltaa myöntää ääneen, että pieni sokeri viinissä on oikeastaan ihan jees. Myönnetään se nyt tässä puolijulkisesti, että moni meistä viinilinnalaisistakin on puolikuivien viinien perään – pieni makeus viinissä saa viinin taipumaan monipuolisemmin erilaisten ruokien ja pikkunaposteltavien kanssa. Kuohuviineissä suomalaiset ovat puolestaan kallistuneet pääasiassa kuivien kuoharien päätyyn. Kyllä Alkon tilastoista löytyy puolikuiviakin skumppayllätyksiä, mutta kuivat kuohuviinit ovat selkeästi meidän suomalaisten juttu.

Toinen Alkon myydyimpien listalla selkeästi esiin nouseva asia on erikoispakkaukset. Alkon myydyimpien viinien listalla komeilee korostetusti kartonkitölkkeihin, muovipulloihin sekä hanapakkauksiin pakatut viinit. Me suomalaiset olemme siltä osin harvinaisen ennakkoluuloton kanssa, sillä olemme hienosti ymmärtäneet, ettei viinin laatu kärsi, vaikkei se lepääkään lasipullossa. Kartonkitölkit, muovipullot ja hanapakkaukset ovat myös ympäristön ystävän valinta – niissä on huomattavasti pienempi hiilijalanjälki kuin perinteisissä lasipulloissa.

Miltä Alkon tilastot sitten näyttävät Viinilinnan näkökulmasta? Viinilinnan osalta Alkon myydyimpien viinien tilastot ovat iloista luettavaa. Olemme poimineet Alkon myydyimpien viinien listalta Viinilinnan väen omat suosikkiviinit, ja avaamme seuraavassa hieman näiden viinien menestystekijöitä. Kaikki valitsemamme tuotteet edustavat myös erinomaista hinta-laatusuhdetta omassa tuotekategoriassaan. Tuhannet suomalaiset eivät voi olla väärässä – käydään läpi menestyksemme avaimet, ole hyvä ja nauti!

 

tata-suomi-juo

 

Suosikkikuohuviinit Alkossa – proseccosta cavaan!

 

Italialainen hurmuri – Prosecco

Proseccon nimi on mainittu historian kirjoissa ensimmäisen kerran 1500-luvun loppupuolella, mutta Prosecco DOC -viinit ovat olleet laatuluokiteltuja ja nimisuojattuja viinejä vasta vuodesta 2009 lähtien. Tästä voidaan päätellä, että italialaiset ovat olleet pahasti myöhässä tunnetuimman kansantuotteensa kanssa ja me suomalaiset olemme päässeet mukaan Prosecco-huumaan alkumetreistä lähtien! Prosecco-villitys alkoi meillä noin 2008-2010 -vuosien taitteessa. Suomalaiset menivät sekaisin kuohuviinistä, joka oli makumaailmaltaan kuin räätälöity meitä varten. Proseccon raikas omenainen tuoksu, hedelmäisen lempeä maku ja pyöreät kuplat olivat varmasti syitä, mitkä saivat meidät onnesta sekaisin. Tälle onnelle ei näy loppua. Fiorissimo Prosecco on siitä upea esimerkki, ja elegantti luomuprosecco Divici hurmaa myös luomuviinien ystävät.

 

suomen.myydyin-prosecco

 

Fiorissimo Prosecco Extra Dry 12,98€ 75cl

Prosecco on maailman myydyin kuohuviini ja Fiorissimo on Suomen myydyin Prosecco. Vuonna 2018 sitä myytiin yli 120 000 litraa, ja vuonna 2019 myynti on kiivastunut entisestään. Suomalaiset löysivät Fiorissimo Prosecco Extra Dryn Helsingin Sanomien sokkotastingin jälkeen vuonna 2016. Fiorissimo valittiin Hesarin testissä parhaaksi ja siitä alkoi menestystarina, mille ei näy loppua.

Fiorissimon mutkattoman raikas ja rikas makumaailma on hurmannut kotimaiset kuluttajat pysyvästi. Se on tuttu näky juhlissa alkumaljana ja ruokapöydissä salaattien, äyriäisten sekä vähärasvaisten kalaruokien kanssa. Jos Fiorissimo Prosecco Extra Dry on sinulle jo tuttu kaveri, niin kokeile ehdottomasti myös sen viettelevää vaaleanpunaista pikkusiskoa, joka tottelee nimeä Fiorissimo Italian Rosé Sparkling Wine Extra Dry. Hempeän vaalenpunainen väri ja ihana kohokuvioitu pullo ovat mitä upein lahjaidea!

divici

Divici Organic Prosecco Extra Dry 12,48€ 75cl

Divici Prosecco edustaa Viinilinnan tyylikästä luomuviiniosastoa. Se on noussut kuluttajien keskuudessa suosituksi seurusteluviiniksi, mutta ennen kaikkea ruokaviiniksi. Vaikka se onkin olemukseltaan raikas ja päärynäinen, Divicin makumaailma ja hienostunut rakenne kestää yllättävän roteviakin ruokia.

Divicin raikkauden takana seisoo vahvan tanakka makumaailma. Jopa viinin kuplat ovat “treenatun” oloisia. Sitä voi ilolla suositella mausteisen thai-ruoan seuraksi, tai sushin kaveriksi. Divici kestää ruokaisat salaatit ja sitä kannattaa kokeilla jopa tomaattisen pastan seuralaiseksi. Jos etsit tiettyä kasvisruokasuositusta Divicille, niin kokeile rohkeasti sitä intialaisen kasvisruoan kanssa.

 

 

Klassista tyyliä Espanjasta – Cava

Cava on samppanjamenetelmällä valmistettu espanjalainen kuohuviini, jota tuotetaan Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Sitä myytiin aikaisemmin jopa nimellä samppanja, kunnes EU-säännökset kielsivät käyttämästä tätä nimitystä muista kuin Ranskan Champagnessa valmistetuista kuohuviineistä. Jo 1970-luvulla otettiin käyttöön nimitys Cava, joka tarkoittaa viinikellaria katalaanin kielellä. Suomeen Cava-aalto iski 2000-luvun vaihteessa. Cavaa voi kutsua Proseccoa perinteisemmäksi, samppanjatyyliseksi ja jopa vakavaksi kuohuviiniksi. Cava oli meille samppanjan jälkeen varmasti ensimmäinen kuohuviinityyppi, jonka nimen opimme muistamaan nopeasti. Suomessa Cavaa nautittiin aluksi “vain sellaisenaan”, mutta hetken ihmeteltyämme ymmärsimme, kuinka erinomaisesta ruokaviinistä onkaan kyse.

blossom-cava

Blossom Cava Brut 9,99€ 75cl

Blossom Cava Brut on valmistettu vain ja ainoastaan Macabeo-rypäleestä. Cavan viralliset rypäleet Macabeon lisäksi ovat Xarel-lo ja Parellada. Laki mahdollistaa myös ainoastaan yhden rypälelajikkeen käytön Cavan valmistuksessa. Siitä Blossom Cava Brut on varsin tyylikäs ja laadukas esimerkki. Syitä tämän ihastuttavan Cavan menestykseen on varmasti sen kukkean tyylikäs ulkonäkö, laadukas sisältö ja varsin edullinen hinta. Blossom Cava Brutin korkea laatu ja hinta ovat puheenaihe Viinilinnan järjestämissä tastingeissä ja messuilla. Jos se maistatetaan vieraille sokkona, niin palaute on aina sama: “Ei ikinä uskoisi, että näin laadukasta Cavaa saa alle kympillä”. Blossom Cava Brutia ei kannata unohtaa ruokaviininä. Sen maussa on niin paljon rakennetta, että sitä voi ilman pelkoa suositella yleisviiniksi noutopöytään, se kestää hienosti suomalaisen kalapöydän tai espanjalaisen paellan ja on kuin kotonaan vaikkapa ruokaisan kanasalaatin kanssa.

 

Viinilinnan myydyimmät valkoviinit Alkossa  

liisa-kartonkitolkki

Liisa Muscat Sauvignon Blanc kartonkitölkki 8,88€ 1L

Suomessa asuu n. 250 000 Liisa-nimistä neitoa ja viime vuonna Liisa-viiniä myytiin yli 300 000 litraa. Liisat ovat siis todella suosittuja. Liisasta tulee mieleen suoraselkäinen, luotettava ja ihastuttava Suomi-neito. Liisa-viinissä on paljon samaa. Tyylikäs, ryhdikäs ja moneen hetkeen sopiva viini, joka ei hylkää ystäväänsä.

Liisa Muscat Sauvingon Blanc on tiennäyttäjä monessakin suhteessa. Ensinnäkin, se on vastuullinen viini, joka on varustettu Sustainable wines of Chile -sertifikaatilla. Kyseinen merkintä kertoo viinin osalta, että tuote edustaa kestävän kehityksen toimintamallia, jonka pääajatuksena on turvata alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa muutosta nykyisten sekä tulevien sukupolvien hyväksi koskien itse viininviljelyä, maaperää ja myös ihmisiä, jotka työskentelevät viinin parissa.

Liisassa on myös muita ekologisia puolia. Se on pakattu uusiutuvasta puukuidusta valmistettuun täysin kierrätettävään kartonkitölkkiin. Siitä aiheutuva hiilijalanjälki on noin kahdeksasosa lasipulloon pakatusta viinistä. Ja mikä parasta, Liisa on tyylikkäästi tehty laatuviini, joka sopii seurusteluviiniksi ja kestää ruokaa hienosti . On sitten kyse grilliruoasta, kalasta tai pitsasta, niin Liisan hymy ei hyydy.

Jos vielä epäilet kartonkiviinien laatua, niin käy ostamassa Liisa. Viilennä se hyvin, kaada viini tyylikkääseen karahviin tai koristeelliseen pulloon ja tarjoa Liisaa ystävillesi sellaisenaan tai ruoan seurana. Älä muodosta viinistä omaa mielipidettä, vaan kysele ystäviltäsi mielipidettä viinistä ja maista viiniä itse vasta sen jälkeen. Tulet yllättymään. Liisa ei petä!

 

suomen-myydyimpia-valkoviineja

 

Montalto Pinot Grigio muovipullo 10,99€ 1L

Viime vuonna Montalto Pinot Grigiota ostettiin Suomessa yli 300 000 litraa. Kyseistä viiniä on myyty ja nautittu Suomessa reilusti yli miljoona litraa vuosien saatossa! Uskallan väittää, että Montalto Pinot Grigio on Suomen nautituin Pinot Grigio. Sen lisäksi se on tehnyt pioneerityötä pakkausmuotonsa osalta. Montalto Pinot Grigio on pakattu muovipulloon. Se on kierrätettävyytensä ja keveytensä vuoksi “ekoteko”. Muovin käsittely on energiatehokkaampaa lasiin verrattuna ja sen paino on n. 10 – 15% lasipullon painosta.

Tämän viinin avulla suomalaiset ovat oppineet tuntemaan Italian valkoviinin nimeltä Pinot Grigio. Se on kuin “yhden pullon viinikoulu” kyseisestä rypäleestä. Tässä muutama fakta Pinot Grigiosta: rypäle ei ole valkoinen, vaan punainen. Se on sukulaisrypälettään Pinot Grisiä eloisampi ja raikkaampi. Pinot Grigiosta tehdyt viinit on tehty nautittavaksi nuorena, niitä ei ole tehty kypsytystä varten.

Jos Montalto Pinot Grigio tuo jotain mieleen, niin viini on kuin kaunis kesäpäivä. Se on täynnä raikasta sitruksisuutta, päärynää ja persikkaisuutta. Pelkkä hedelmäpommi se ei kuitenkaan ole. Tuoksusta ja mausta löytyy lisäksi yrttisyyttä ja kevyttä mausteisuutta.

Montalto Pinot Grigiota voi suositella mutkattomana seurusteluviininä, salaattien, kala- ja kanaruokien seuraksi.

 

edullinen-hyva-valkoviini-australiasta

 

Hardys Bin 141 Colombard Chardonnay 7,98€ 75cl

Australialaisten viinien maihinnousu alkoi vuosituhannen vaiheessa ja ne ovat olleet siitä lähtien myydyimpien viinien kärkitaisteluissa. Yksi suurimpia syitä australialaisten laatuviinien hurjaan suosioon oli ennakkoluuloton päätös alkaa käyttämään metallisuljinta perinteisen korkin sijaan. Kaikki suomalaiset viiniharrastajat eivät sulata kierrekorkkia vieläkään, mutta myyntiluvut ja viinien korkea laatu ovat todistaneet valinnan olleen oikea. Toinen tekijä, mikä aiheutti ihastusta kuluttajissa oli viinien hinta-laatusuhde. Hardys oli ja on edelleen yksi parhaimmista alan taitajista tässäkin kohtaa.

Hardys Bin-sarja on mitä parhain esimerkki Hardysin kyvystä tuottaa tyylikkäitä ja persoonallisia viinejä nautittavaksemme. Hardysin Bin-viinejä myydään Alkossa vuosittain satoja tuhansia litroja. Bin-sarjan ideana on esitellä meille tyypillisiä australialaisia rypäleyhdistelmiä kuten valkoviininä Colombard Chardonnay ja punaviininä Cabernet Shiraz.

Hardys Bin 141 Colombard Chardonnay -pulloon on pakattu Australian aurinko ja rentous. Hedelmäisen raikas, persikkainen ja hennon mausteinen viini on tehty mutkattoman grilliruoan, salaattien ja pastan seuraksi.

 

Suosikkipunaviinit Alkossa

 

zensa-suomalaisten-suosikki

 

Zensa Rosso Organico 9,98€ 75cl   

Zensa Rossoa myytiin vuonna 2018 lähes 330 000 litraa ja se oli Alkon myydyin italialainen punaviini. Zensa Rosson menestyksekäs myynti jakautuu tasaisesti perinteisen pullon ja hanapakkauksen kesken. Tässä ihastuttavassa viinissä kiteytyy se, minkä takia saapasmaan viinien suosio kasvaa vuosi toisensa jälkeen. Kun australialaiset viinit nousivat 2000-luvun alussa, perinteiset eurooppalaiset viinimaat saivat köniinsä oikein huolella. Italia oli ensimmäinen toipuja. He aloittivat villin vastarinnan uuden maailman viinejä vastaan. Käytännössä se tarkoitti pakkausten uusimista, kaupallisemman viininvalmistustyylin löytämistä ja useassa viinitalossa viinintekijän viitan otti niskaansa viinintekijäsuvun nuoret kolmekymppiset osaajat, joilla oli moderni käsitys maailman viinitrendeistä ja uudesta tyylistä valmistaa viinejä.

Saatavilla myös hanapakkauksena! 

Zensa Rosso on valmistettu kolmesta rypälelajikkeesta Negroamarosta, Cabernet Sauvignonista ja Primitivosta. Viinissä on jäännössokeria 11 g/l, eli se vastaa hyvin suomalaiseen ujosti makeahkoon viinihampaan kolotukseen. Zensa Rosso on vegaaninen luomuviini. Viinin nimikin vihjailee luomun suuntaan. Italian kielessä Zensa ei tarkoita mitään, mutta “senza” tarkoittaa “ilman”. Zensa Rosso on tehty mm. ilman lannoitteita ja myrkkyjä, eikä siihen ole lisätty mitään ylimääräistä.

Zensa Rosso on parhautta ruoan kanssa. Sen seurassa viihtyvät pizzat, pastat ja grilliruoat. Myös mausteiset makkarat kuuluvat Zensan ystäväpiiriin, kuin myös aavistuksen mausteisemmat kasvisruoat. Jos tämä viini ei ole vielä sinulle tuttu, niin nyt on viimeinen hetki ryhdistäytyä ja kokeilla miltä Suomen suosituin italoviini maistuu parhaimmillaan.

 

Kavereiden kesken “pöllöviini”

asio-otus

Asio Otus 12,69€ 75cl

Italia on maailmalla tunnettu jalkapallosta ja ruoasta, mutta uskallamme väittää, että italialainen ruoka on löytänyt tiensä jokaisen suomalaisen sydämeen. Suomesta tuskin löytyy kotia, missä ei syödä pizzaa ja pastaa. Ja kun puhutaan ruoasta, niin usein siihen liitetään viini – etenkin Italiassa nämä kaksi elämän eliksiiriä kulkevat käsi kädessä.

Monet kuluttajat ovat kyselleet tapahtumissamme, että miksi niin monessa italialaisessa viinissä on nykyään reilusti jäännössokeria. Tässä pohdintaa siihen liittyen:

Vieraillessamme Italiassa muutama vuosi sitten, kävimme mielenkiintoisen keskustelun kahden keittiöammattilaisen kanssa. Kummallakin oli kokemusta ruoasta ja viinistä yli 40 vuoden ajalta, joten näkemyksiä ja mielipiteitä riitti. Yksi aihe keskusteluissamme nousi yli muide, ja se oli ruokien mausteisuus, kenties jopa tulisuus. Italiassa on aina käytetty voimakkaitakin mausteita, kuten chiliä, mutta kokkiveteraanien mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana chilin osuus on tullut entistä suuremmaksi. Herrojen kiihkeän elehdinnän ja teatraalisen kerronnan mukaan joka toisessa ruokalajissa on nykyään chiliä. Koin, että heidän tarinoissaan oli ehkä liikaa “mausteita”, mutta tottahan he puhuivat. Lähes jokaisessa ruokalajissa, jotka edustivat modernia italialaista keittiötä, oli chiliä – enemmän tai vähemmän. Ja kun viini ja ruoka kulkevat Italiassa vahvasti käsi kädessä, niin jopa italialainen viinikulttuuri on herännyt tulisen ruoan vaatimuksiin makuja seuraillen.

Asio Otus Rosso on vastaus kysymykseen “mitä punaviiniä voin nauttia tulisen ruoan kanssa?”. Viini on valmistettu taidolla perinteisellä rypälesekoituksella; Cabernet Sauvignon, Syrah ja Merlot. Syy, miksi se sopii mausteisen ja tulisen ruoan kanssa löytyy jäännössokerista. Asio Otus Rossossa on jäännössokeria 18 g/l. Perinteisen kuiva punaviini ei sovi liian tulisen ruoan kanssa: kun viinin tanniinit ja kuiva rakenne kohtaavat tulisen ruoan, lopputulos on kaukana nautinnosta. Ruoan maku katoaa ja tilalle tulee polte, mikä ei luonnollisesti ole viinin ja ruoan yhdistämisen tarkoitus. Jos valko- tai punaviinissä on sopivasti sokeria, se pehmittää ruoassa olevaa tulisuutta, ja homma toimii.

Myös hanapakkauksena!

Asio Otuksen voi ostaa Alkossa perinteisessä lasipullossa, mutta se on myös ensimmäinen Suomessa myytävä “tuubiviini”. Viini on pakattu napakkaan lieriön muotoiseen kartonkipakkaukseen ja se on jo pelkästään ulkonäkönsä puolesta virkistävä poikkeus Alkon hyllyssä. Asio Otus Rosson tuubimainen hanapakkaus on myös mitä ihastuttavin lahja tai tuliainen hyvälle ystävälle. Asio Otus on paras deittikumppani tuliselle ruoalle, mutta se sopii hyvin myös seurusteluhetkiin, grilliruokailuun ja pataruokien seuraksi. Lisäksi se maistuu taivaalliselle maitosuklaan kanssa. Päästä pöllö vapaaksi pöntöstä ja nauti!

montalto-syrah

Montalto Syrah 10,99€ 1L muovipullo

Suomalaisille on olemassa vain yksi Italia, mutta jos menet Sisiliaan ja keskustelet paikallisten kanssa, niin on olemassa maa nimeltä Sisilia ja Italia “on vain siellä taustalla”. Vaikka Sisilia kuuluukin ihan oikeasti Italiaan, niin niiden välissä on muutakin kuin meri. Ja kun aiheena on viini, niin tämä pirteä saari on helppo erottaa mantereesta jo pelkästään rypäleiden perusteella.

Moni ihminen kuvittelee Sisilian olevan “kuuma laavakasa, missä mikään ei kasva”. Onhan tuossakin osa totuutta ja paikoittain maatalous on haastavaa, mutta viinillisesti Sisilialla on kahdet kasvot. Läntisellä puolella on jo pelkästään luontoa ajatellen enemmän vehreyttä, mikä maistuu viineissä raikkautena ja kukkaisuutena. Viljeltyjä rypälelajikkeitakin siellä on enemmän kuin itäpuolella. Sisilian itäosissa on karummat olosuhteet. Tulivuori Etna hallitsee maisemaa ja laava näkyy maisemissa, jopa maistuu viineissä.

Barone Montalto on Suomen suosituin ja Alkon myydyin “Italian sisilialainen” viinitalo. Montalto-viinejä on Alkossa tälläkin hetkellä yli 10. Tuottajalla on osaamista ja kokemusta valmistaa parhaita viinejä Sisilian monipuolisella maaperällä. Sen lisäksi he kuuntelevat suomalaista kuluttajaa ja viinejä valmistetaan juuri meitä varten.

Ekologiseen yhden litran muovipulloon pakattu Montalto Syrah on yksi perheensä suosituimpia viinejä. Montalto Syrah’ta on myyty viimeisen viiden vuoden aikana reilusti yli 200 000 litraa. Viini on jämäkkä ja ryhdikäs ruokaviini. Siinä ei ole jäännössokeria kuin 6 g / l, mutta se ei ole tönkkökuiva punkku. Alkon tuotesivulla olevassa kuvauksessa oleva sana “kuningatarhilloinen” sopii Montalton Syrah’lle hyvin ja kuvauksesta huolimatta siitä voi nauttia ihminen, joka ei pidä liiasta jäännössokerista. Se on monipuolinen ja maukas valinta seurusteluviiniksi, pizzan, pastan ja possuruokien seuraksi. Salute!

 

 

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.