Raikkaat roseet kevään kattaukseen ja piknikille

Roseeviinit nostavat päätään vuosi vuodelta. Roseet alkavat myös pikkuhiljaa näkyä enemmän ruokapöydissä, sillä laadukasta roseeta voidaan käyttää ruokailussa rotevan valkoviinin tavoin. Kun valkoviini tuntuu liian kepeältä ja punaviini turhan ronskilta, on roseeviini paikallaan.

Seuraavaksi Viinilinnan suosikit tulevaan kesään. Löytyy kepeää ja mansikkaista sekä hieman vakavampaakin roseeta. On tetrapakkausta ja isompaa hanalaatikkoa perinteisen pullon rinnalle. Valitse vain mieleisesi ja kilistele lasit yhteen.

 

Woodie Rosé

12,5 % 9.58 € / 1 L
(29.99 € / 3 L) 

Tämä australialainen rosee lukeutuu suomalaisten suosikkeihin. Viini keikkuu Alkon myydyimpien roseeviinien kärkipaikoilla jatkuvalla syötöllä ja ei todellakaan syyttä. Shiraz lukeutuu meidän härmäläisten kärkirypäleisiin vuodesta toiseen.

Woodie Rosé on kuiva ja raikas sekä miellyttävän marjaisa rosee. Viini on keskihapokas ja siitä löytyy roseelle tunnusomaiset mansikkaisuuden sekä vadelmaisuuden vivahteet, muttei kuitenkaan esanssisella tavalla. Viini sopii näppärästi moneen tilaisuuteen; mökin terassille, kanan ja possun kylkeen grilli-iltana tai vaikka ylioppilasjuhlien kalapöytään. Woodie taittuu moneen reissuun.

Woodieta saa sekä litran kartonkitölkissä että kolmen litran hanapakkauksessa. Tiesitkö muuten, että kartonkitölkki ja hanapakkaus ovat kaikkein ympäristöystävällisimmät pakkausmuodot viineille. Alkon teettämässä tutkimuksessa todettiin, että kartonkitölkin hiilijalanjälki litraa kohden on 85 g ja hanapakkauksen vain 70 g (CO2e/l). Klassisen lasipullon osalta lukema on 540 g.

 

Graziosa Rosato 

12 % 8.19 € / 75 cl 

Graziosan Rosato on vegaaninen rosee Italian Sisiliasta. Graziosa kuuluu Casa Vinicola Botterin suureen viinitaloon, joka tekee monenlaista laadukasta viiniä ympäri maailmaa. Carlo Botterin 1928 perustamasta viiniliikkeestä on vuosien saatossa kasvanut kansainvälinen yritys, jolla on vientiä yli 25 maahan. Fossalta di Piavessan noin 30 kilometriä Venetsiasta sijaitseva perheyritys tuottaa ja pullottaa viiniä Veneton lisäksi myös koko Italian alueella.

Itse viini huokuu Sisiliaa. Päärypäleenä on erittäin tyypillinen sisilialainen Nero d’Avola, mutta ripaus Merlotakin on mukaan eksynyt. Puolikuiva viini on marjainen eli hyvin tyypillinen, mitä klassisen kaltaisilta roseilta voikin odottaa. Tämä ei tuota herkuttelijalleen pettymystä. Viinin ulkoasu puhuttelee kesäisesti ja tuote suorastaan huutaa vilttiä ja rentoa puistopiknikkiä kevyiden naposteltavien kera. Pakkaa mukaan mansikoita tai vaikkapa jotain pikkusuolaista ja heittäydy lekottelemaan. Muista nauttia viini hyvin kylmennettynä.

 

Filarino Sangiovese Rosé 

12 % 30.99 € / 3 L 

Tässä on Suomen top 5 myydyin roseeviini, eikä turhaan. Kolmen litran boxista riittää jaettavaa myös kavereille. Vaikka Filarinoa leikkisästi kutsutaankin “fillariviiniksi”, ei tämän roseen nimi kuitenkaan sitä tarkoita. Filarino nimittäin tarkoittaa Emilia-Romagnan murteella flirttiä. Kyseessä onkin kesäinen rosee, joka sopii erinomaisesti rentoihin seurustelu- ja ruokahetkiin, joissa pieni flirtti on aina paikallaan. Raikkaan marjainen, miellyttävän hapokas ja tasapainoinen kumppani kevyille herkuille. Tuoksusta ja mausta löytyy klassinen metsämansikka ja tuote sopiikin kaikille herkkusuille, jotka haluavat roseeltaan raikkautta ja marjaisuutta.

Gastronomiasta, autoista ja moottoripyöristä tunnettu maakunta, Emilia-Romagna, on suomalaisille melko vieras viinialue. Tämä alue tuottaa usein tyylikkäitä Sangiovese-pohjaisia viinejä, mutta alueelta löytyy myös laaja kirjo kaikkea muutakin. Filarino tulee Poderi dal Nespoli nimiseltä viinitilalta, joka on 110 hehtaarin tila reilun tunnin ajomatkan päässä San Marinosta luoteeseen. Tilalla toimii jo neljäs sukupolvi ja Poderi del Nespoli tunnetaan erittäin modernina viinitilana, sillä jopa 95 % tilan energiasta on itse tuotettua aurinkoenergiaa.

 

Pop Up Season Cabernet Sauvignon Syrah Rosé 

13,5 % 10.48 € / 1 L 

Chileläiset viinit ovat olleet muodissa jo jonkin aikaa. Chilen uniikki ja kohtuullisen eristäytynyt ilmasto tuottaa toinen toistaan toimivampia viinejä maailmalle. Etenkin suomalaiseen makuhermoon tuntuvat nämä Etelä-Amerikan viinit osuvan erittäin hyvin.

Pop Up Seasonin rosee on kesäinen tapaus. Viini suorastaan huutaa päästä mukaan piknikille. Muovipullo on myös äärimmäisen turvallinen, sillä sen rikkoutumista ei tarvitse pelätä ja keveytensä ansiosta eväspuolelle vapautuu kantokapasiteettia.

Maussa on tutut herukkaisuudet ja mansikkaisuudet, mutta viini on silti mukavan kuiva. Cabernet Sauvignonin ja Syrahin miellyttävä sekoitus varmistaa, että viiniä voi myös nautiskella erilaisten kalaruokien tai vaikkapa kanan seurassa.

Tämä ihana kesärosee on vegaaniystävällinen sekä Sustainable Wines of Chile -sertifioitu viini, joka tarjoillaan ekologisesta ja näppärästä yhden litran PET-pullosta. Litran muovipullo tuottaa vain kolmanneksen lasipullon hiilijalanjäljestä.

 

Soprasasso Rosato 

12 % 12.98 € / 75 cl 

Tämä laadukas ja heleä rosee tulee Veneton alueelta Pohjois-Italiasta. Sopra Sasso tarkoittaa “stone on stone” (kivi kiven päällä) ja viittaa pyöreisiin isoihin kiviin, joita on runsaasti viinitilan läheisyydessä ja joiden ympärillä viinintekijä itse leikki lapsena lukemattomia kertoja.

Rypälelajikkeita tässä punamarjaisessa roseessa on jopa kolme. Viini on kuiva ja sopii erinomaisesti seurusteluun sekä kasvis-, kala- ja kanaruoille. Kokeile myös tyypillisten italialaisten antipastien kanssa. Viini on hieman ryhdikkäämpi kuin monet kilpailijansa ja juuri siitä syystä parhaimmillaan ruoan kanssa. Viinistä kuitenkin löytyy perinteikäs marjaisuus, jonka ansiosta se soveltuu myös nautiskeluun sellaisenaan. Jos olet pitänyt roseeviinejä aina liian mehumaisina, niin maistapa tätä!

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.