Mitä jos maustaisit lampaan tänä pääsiäisenä lakritsikastikkeella?

Pääsiäisen herkullisimmat punaviinit

Yllättävää kyllä, pääsiäinen tulee tänäkin vuonna. Mitään suurempaa mullistusta ruokapuolella ei ole tulossa. “Samat sankarit” vierailevat pääsiäismenussamme vuosi toisensa jälkeen. Ja oikeastaan hyvä niin. Kaikkien asioiden ei pidäkään muuttua. Mutta jos ruokaan ei ole luvassa suurempia muutoksia, niin juomatarjonnassa on muutamia kokeilemisen arvoisia uutuuksia maisteltavissa. Tässä muutama sellainen:

 

Brave New World Shiraz Sangiovese

Hardys Brave New World Shiraz tuli markkinoille noin vuosi sitten ja se on ollut siitä lähtien yksi suosituimpia australialaisia viinejä. Jos jostain viinistä voi sanoa, että se on notkea, rento, mutta tyylikäs, niin juuri tästä. Se on ollut yksi monipuolisimpia viinejä nautittavaksi karitsan fileen tai vaikkapa lakritsin kanssa! Onneksi tämä menestysviini saa perheeseensä uuden sankarin!

Brave New World Shiraz Sangiovese on viini, jossa nämä kaksi rypälelajiketta täydentävät toisiaan upeasti. Mehuisa ja marjaisa shiraz täydennettynä maanläheisellä mausteisuudella ja kirsikalla vihjailevaan sangioveseseen luovat moniaromisen liiton. Tämä viini on sekoittamisen taidonnäyte, josta Hardy´s on erittäin tunnettu. Rypäleet ovat kasvaneet välimerellisissä olosuhteissa McLaren Valen arvostetulla kasvualueella.

Jos mietitään mikä meni maaliin juuri vuosikerrassa 2015, niin tuo vuosi oli loistava juurikin shirazin ja sangiovesen kasvatukseen. Viileä ja sateisen syksy, nopeasti lämmennyt kevät ja tasalämpöinen kesä takasivat mehevän rypälesadon. Shiraz poimittiin maaliskuun ensimmäisellä viikolla ja sangiovese viikkoa myöhemmin. Tämä vuosikerta on varsinainen helmi pullotettuna juurikin nautintoa varten.

Antaudu viinin virran vietäväksi, sulje silmäsi ja tunne merituuli Australian eteläosissa yhdistettynä paahtavan auringon syleilyyn. Tunne maussa hellät tanniinit, syvät marjojen maut yhdistettynä kirsikkaan. Anna pitkän jälkimaun syleillä muistoja upeasta kesästä lämpimän tuulen edelleen puhaltaessa mielen sopukoissa. Ja valitse tämän viinin seuraksi juuri se karitsasta tai lampaasta taiottu herkku, mistä olet haaveillutkin. Se toimii!

 

montalto-passivento

 

Montalto Rosso Passivento

Jos kuluttajamessuilta saadun palautteen, ruoan ja viinin yhdistämiskokeiluiden ja myynnin perusteella pitäisi valita Viinilinnan suosituin viini, niin se on ehdottomasti Montalto Rosso Passivento. Jos valitaan yksi suomalaiseen makuun sopiva italialainen viini, niin vastaus on sama.

Mikä on kyseisen viinin salaisuus? Kyseessä on Nero d’Avola -rypäleestä valmistettu mehevä punaviini, jonka tanniinirakenne ei käy maistajansa kimppuun. Siinä on jäännössokeria 15g/l, mikä pehmentää viinin makumaailmaa ja tekee siitä nautittavan myös erittäin mausteisen tai tulisen ruoan kaverina. Montalto Rosso Passivento edustaa yhtä markkinoiden nopeimiten kasvavista trendeistä eli kuivatuista rypäleistä valmistettua punaviiniä. Tämä tekee viinistä makean marjaisen ja täyteläisen pehmeän. Viini on tehty 4-6 viikkoa kuivatetuista Nero d’Avola -rypäleistä.

Pääsiäisen herkkuja ajatellen Montalton Passiventoa voi suositella mehevien lammasruokien vauhdittajaksi. Jos haluat antaa karitsalle tai lampaalle uusia makuvivahteita, mausta ne pienellä määrällä lakritsikastiketta. Se mehevöittää ja maustaa lihaa upealla tavalla. Tähän makujen sinfoniaan kun vielä lisätään kyseinen punaviini, niin nautinto on täydellinen!

Jos Barone Montalto Passiventon monipuolisuutta halutaan vielä kokeilla, niin ensimmäisenä muistutuksena on “klassikkoyhdistelmä” Halvan Wanhan ajan lakritsi viinilasin seuralaisena. Jos tuo yhdistelmä on liian laimea, niin valitkaa pääsiäismunista alhaisella kaakaoprosentilla valmistetut suklaamunat ja kokeilkaa niitä sisilialaisen hurmurin seurana. Barone Montalto Passivento on mitä parhain ja yllättävin kumppani maitosuklaalle. Mutta ei sitä ei voi suositella yli 50% kaakaopitoisuudeltaan olevan suklaan seuraksi!

Barone Montalto Passivento Rosso on saavuttanut menestystä myös viinikilpailuissa. Saksalainen Mundus Vini -kilpailuissa se sai Kultamitalin 2017. Tämän perusteella voidaan todeta, että suomalaisilla on hyvä maku.

 

Macho Man Monastrell 2016

Macho Manin tuottajan Casa Rojon viinit ovat ainutlaatuisia elämyksiä. Heidän viinintekijänsä osaavat hyödyntää tyylikkäästi sukupolvien viinintekoperinnettä ja osaamista. Sen lisäksi heillä on kyky tuoda viineihinsä jotain uutta ja erilaista. Casa Rojon viinit ovat rakastettuja viinin ystävien keskuudessa. Viinien laadusta kertoo se tosiasia, että heidän viininsä kahmivat kerta toisensa jälkeen palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa.

Jos haluat nauttia pääsiäisruokiesi kanssa voimakasta ja moniulotteista viiniä, niin Macho Man on siihen mitä parhain valinta! Yksi Casa Rojon suosituimmista viineistä on ehdottomasti Macho Man. Monastrell-rypäle ja pullokypsytys tarjoaa unohtumattoman makuelämyksen pääsiäisen lihapatojen, karitsan seuraksi. Purppuranpunaisen värin värjätessä lasia, mausteiset aromit huumaavat sinut. Timjamia, rosmariinia ja häivähdys mentolia täyttävät aistit maun viedessä pitkään intensiiviseen tanssiin häivähdyksellä savuisuutta. Macho Man on tyylikäs ja monipuolinen ruokaviini. Jos pääsiäisen perinteisten ruokien lisäksi ruokapöydästä löytyy voimakkaita juustoja tai meheviä pihvejä, niin tätä viiniä ei voi unohtaa!

Mainintoja Macho Manin menestyksestä:

94+ Points and Great Gold Medal Gilbert&Gaillard Magazine 2017 – Gold Medal Berliner Wine Trophy – Best Spanish roble tinto Mundus Vini Contest – Best Value red wine CWSA – 9/10 points, “El País” -Gold medal in Wine Align World Wine Awards, Canada -Gold medal in AWC Vienna

 

sette-vigne-italia-yhdessä-lasissa

 

Sette Vigne – Koko Italia yhdessä pullossa! 

Seitsemän rypäleen Sette Vignessä yhdistyvät Italian parhaimmat punaiset rypäleet Italian parhaimmilta viinintuotantoalueilta sekä viinintekijän mieletön ammattitaito yhdistää nämä kaikki seitsemän viiniä yhdeksi upeaksi lopputulokseksi.
Sette Vignen seitsemän rypälettä on valittu Italian seitsemältä tärkeimmältä viinintuotantoalueelta: Corvina-Veneto, Primitivo-Salento, Barbera-Lombardia, Nebbiolo-Piemonte, Aglianico-Campania, Sangiovese-Toscana ja Montepulciano-Abruzzo. Kaikki rypäleitä on viinissä tasaisesti.

Sette Vigne on maukas kumppani naudan, lampaan, lihapatojen ja voimakkaiden juustojen seurassa.
Avaa viini pari tuntia ennen tarjoilua ja suositeltavaa tarjoilla karahvista. Moniulotteinen viini pääse niin parhaiten oikeuksiinsa ja huomaat että esim. illallisen aikana viini kehittyy vielä mukavasti lasissa.

 

Mastermind Pinot Noir

Viinilinna suosittelee

Pinot Noir on viinimaailman herkkä taiteilijasielu. Sen kasvattamisessa ja valmistuksessa on omat haasteensa, mutta kun niissä onnistutaan, niin lopputuloksena on sielukkaan herkkä ja maukas viini. Haasteita tuovat köynnöksen hento runko ja oksat, rypäleen kuori on ohut ja siten herkkä taudeille, viinin laatu riippuu jopa mistä suunnasta aurinko paistaa ja se on herkempi säille kuin suurin osa muista rypälelajikkeista. Mutta kaikista haasteista huolimatta se on arvostettu ja suosittu rypälelajike. Silloin kun Pinot Noirin viljely on hallussa ja olosuhteet kunnossa, tulos lopputulos palkitsee!

Mastermind on tervetullut lisä kasvavaan Pinot Noir -valikoimaan. Se on upea uutuus Argentiinan Patagoniasta. Mastermind Pinot Noir saapuu laseihimme viinitilalta Patagoniasta. Tuottaja Familia Schroeder on erikoistunut Pinot Noiriin ja kyseinen tasapainoinen viini ihastuttaa marjaisuudellaan. Viini on kypsynyt kuusi kuukautta tammessa, josta makuun on syntynyt oiva mausteisuuden sekä marjojen vivahteikas liitto. Suussa Mastermind tuntuu Pinot Noiriksi miellyttävän rotevalta. Tätä viiniä ei voi missään nimessä kutsua hennoksi. Maussa voit aistia vadelmaa, hapankirsikkaa, boysenmarjaa ja jopa suklaan aromeja. Tämä on juuri sellainen rento&roteva Pinot Noir joka on tehty juuri meille!

Mastermind sopii hienosti kanaruoille, pastalle ja pizzalle ja vahva erikoissuositus kasvisruoille. Mastermind on tehty vihreitä arvoja kunnioittaen ja kantaa etiketissään ylpeästi tekstiä: vegan friendly. Pääsiäisen juhlapöytään sen seuraksi voi suositella herkullisen punajuuririsoton reseptin, mikä löytyy Reseptitaivaan sivustolta.

 

Nautinnollista pääsiäistä!

 

Oma lammasvalintani pääsiäisen aikaan on palvattu lammas. Olen syönyt sitä perinteisesti kermaisten valkosipuliperunoiden kanssa, tietysti reilulla minttuhyytelöllä maustettuna, mutta nyt on aika tuoda lammas uuteen ympäristöön, jopa aurinkoiselle pääsiäispicnicille. Tämä kun onnistuu ilman suurempaa kypsyttelyä ja odottelua. Ja maistuu myös varmasti suoraan take away -tyyliin foliosta nautittuna keväisessä ulkoilmassa.

 

Viiniritarin Lammassänkkäri:

Reilunkokoinen ciabatta tai patonki
Palvattua lammasta leikattuna siivuiksi (paljon)

Kreikkalaistyylinen jogurttikastike
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 rkl tuoretta minttua
1 valkosipulin kynsi murskattuna
pieneksi paloiteltua kurkkua
½ rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
vähän mustapippuria
suolaa

Laita kastiketta ja lihaa oman maun mukaan. Lisää kastikkeen ohjeeseen omia suosikkiyrttejä tai makuja, tai poista sieltä se, mikä ei siihen mielestäsi kuulu.

lammasleipä

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.