Pääsiäisen herkut ja viinit maistelussa!

Minkä takia minä aina kirjoitan kaikista näistä suurista juhlista ja juhlapäivistä? Halloween oli hanurista, joulu on julma ja Jeesuksenkin nousut ja laskut on hiukan etäisiä juttuja minulle… Vastaus lienee se, että olen Viinilinnan Ritari, ja kyseisiin juhliin liittyy herkut, hyvä ruoka ja loistavat viinit! Niistähän jopa minäkin tykkään! Muna- ja viinirikkaan pääsiäisen vinkit tulevatkin siis tässä:

Tällä kertaa lammas, pasha, mämmi, pääsiäisnamuset (ne pienet ja värikkäät), Mignon ja tietenkin Kinder-munaset joutuivat tastingin uhriksi! Nyt lähestyn edellä mainittuja herkkuja hiukan eri tavalla. Pidän pääsiäisen perinteisistä herkuista, mutta kaipaan elämääni “uutta flavouria” lähes päivittäin. Ja silloin tarvitaan rohkeutta ja vähän hulluuttakin!

ViiniRitarin pääsiäistastingin satoa

Iloinen raatimme koostui ViiniRitarista, Viinihaukasta ja Viinilinnan Velhottaresta. Minä olin ainoa, joka ei ollut pelokas ja epäileväinen. Nämä kaksi muuta sitäkin enemmän. Eli, lähtötilanne oli vähintäänkin mielenkiintoinen maisteluun!

Pasha & Mouton Cadet Réserve Sauternes 2013 15,99€ / 0,375l

Mouton Cadetin Sauternes sai Vuoden Viinit 2018-kilpailussa kunniamaininnan, enkä lähde sen taivaallisuudesta enempää mouhoamaan. Lue Viinilinna blogi aiheesta, niin tiedät enemmän. Sauternesia on tosin käytetty jo iät ja ajat hyvin perinteisin makuparein ja mielestäni tähän tarvittiin päivitys.
No, pasha ja Sauternes yhdessä… Toimiko? No totta munassa!!! En ole koskaan ajatellut, että pashan kanssa pitäisi nauttia viiniä, mutta “liitto on luonnollinen”. Ruoan ja viinin matematiikassa onnistunut “laskutulos” ei ole 1 +1 = 2 vaan 1 + 1 = 3 tai jopa neljä. Kun näitä kahta elementtiä maistoi, suussa maistui joku ihan uusi taivaallinen maku! Innostuin Sauternesistä pitkästä aikaa. Viilennä viini hyvin, tarjoa sitä 4-6cl / maistaja ja sitten vaan nauttimaan makujen pääsiäisbileistä!

Bonussuositus! Mouton Cadet Réserve Sauternes & Moniväriset pääsiäisen hedelmäkarkit! Mmmmm….

603476252090916.3ZinXR5ZMqCyulUhn1Y5_height640

Kinder -yllätysmuna & La Caliera Moscato d’Asti 2017 8,49€ / 0375l

Kun olin pikkupoika, Kinder oli suuri suosikkini. Kun olen nyt isompi poika, La Caliera on myös suosikkini. Vihdoin ja viimein pääsin kokeilemaan nämä makumaailman helmeä yhdessä. Yhdistelmä oli taivaallinen! Pelkäsin aluksi, että La Calieran pirskahtelevuus ei viihdy Kinder -suklaan kanssa, mutta onneksi olin väärässä. Suussa sulava liitto, hekuman huippu tai ainakin jotain siihen suuntaan! Suklaa ja viini on erittäin haastava yhdistelmä ja harvoin olen päässyt nauttimaan niiden liitosta, mutta kyllä tämä pesee tumman suklaan ja punaviinin 6 – 0! Jälleen kerran, muista viilentää viini hyvin!

Raatimme kokeili myös suklaamunien kuningasta, Mignonia eri viinien kanssa. Tulimme tulokseen, että Mignonin maku on sen verran tuhti, että maistelemistamme viineistä ei yksikään makupari toiminut riittävän hyvin.

603476252090918.syQKPEA6BmOI4veNVb3G_height640

Mämmi & Ricossa Barbera Appassimento 2015 14,98€ / 0,75l

Kaikista pelottavimmat ja ahdistavimmat hetket koettiin, kun nykäisin punkun ja mämmin tiskiin. Viinilinnan Velhotar heitti jarrut pohjaan ja kieltäytyi kokeesta kokonaan, mutta utelias Viinihaukka lähti maistamaan tätä yhdistelmää pienellä uhkailulla pelon sekaisin tuntein.
Mämmin kanssa emme käyttäneet mitään dopingia. Ei sokeria tai kermaa. “Vedimme” sitä rohkeasti raakana Ricossan kanssa. Ricossa Barbera on sopivan mehevä, maukas ja siinä on napakan pehmeät tanniinit. Viinissä on myös sokeria 13g /l, mikä pehmensi sitä koeajoa varten. Ja taas yksi yllätys lisää. Sehän oli oikein hyvää. Ehkä emme kokeneet samanlaista hekumaa kuin kahden edellisen kanssa, mutta minä lapoin mämmiä innolla naamaan viinin kera. Jäin miettimään, että olisiko Amarone ollut vielä parempaa, mutta jätän sen nyt muille testattavaksi.

Esim. Amarone Armigero 2014 25,98€ / 0,75l voisi sopia tähän. Viini on juuri nyt kypsää ja sopivan notkea tähän testiin. Kokeile ja raportoi siitä Viinilinnaan, jos pari toimi, tai ei…

Big Buckle Shiraz 11,98€ / 0,75l ja Viiniritarin Lammassänkkäri

Big Buckle on vahva suositukseni hampurilaisille ja tex mex -ruoalle. Viini on erittäin rento, miellyttävä, sen tanniinit ovat kilttejä ja se tekee mehevästä ruoasta entistä herkullisemman. Se on siis todella hyvä viini rentoon ruokailuun.

Pääsiäisen lammasruokareseptit ovat olleet vuosi toisensa jälkeen aika samanlaisia. Samat mausteet ja lisukkeet toistuvat ruokaresepteissä. Oma lammasvalintani pääsiäisen aikaan on palvattu lammas. Olen syönyt sitä perinteisesti kermaisten valkosipuliperunoiden kanssa, tietysti reilulla minttuhyytelöllä maustettuna, mutta nyt on aika tuoda lammas uuteen ympäristöön, jopa aurinkoiselle pääsiäispicnicille. Tämä kun onnistuu ilman suurempaa kypsyttelyä ja odottelua. Ja maistuu myös varmasti suoraan take away -tyyliin foliosta nautittuna keväisessä ulkoilmassa.

Viiniritarin Lammassänkkäri
Ohje:

Reilunkokoinen ciabatta tai patonki
Palvattua lammasta leikattuna siivuiksi (paljon)

Kreikkalaistyylinen jogurttikastike
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 rkl tuoretta minttua
1 valkosipulin kynsi murskattuna
pieneksi paloiteltua kurkkua
½ rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
vähän mustapippuria
suolaa

Valmistusohjetta en laita. Osaat tehdä sen ihan itsekin… Laita kastiketta ja lihaa oman maun mukaan. Lisää kastikkeen ohjeeseen omia suosikkiyrttejä tai makuja, tai poista sieltä se, mikä ei siihen mielestäsi kuulu.

603476252090922.ItOVFsNR6qzEo5jbhmpr_height640

Perinteinen lammasruoka & Arancione Originale Ripasso 2014 13,49€ / 0,75l

Jo pullon etiketin väri kertoo, että Arancione Ripasso kuuluu kevääseen ja varsinkin pääsiäiseen. Pullon sisältö kuuluu ehdottomasti Ripassojen eliittiin. Siinä on aromit ja maut paikoillaan. Täyteläinen, mukavan mausteinen, mehevän kirsikkainen ja hennon vanilijainen viini suorastaan “määkii” lammasherkut luokseen. Uskallan väittää, ja suosittelen kyseistä viiniä kaikkien lammasruokien seuraksi, jopa Ritarin Lammassänkkärin kaveriksi, jos haluat viiniltäsi rentouden sijaan tyrmäävän samettista makumaailmaa.

Viinilinna toivottaa ihastuttavaa pääsiäistä makunautintojen seurassa!!
Pup, pup ja piip piip!!

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.