Mikä viini sopii parsan kanssa?

Mikä viini sopii parhaiten parsan kanssa? Parsa ja hollandaisekastike on täydellinen klassikkoyhdistelmä, jonka kruunaa mausteinen sekä hapokas Grüner Veltliner.

Tässä Viiniritarin viinivinkit parsan kanssa.  

 

Pierre Sparr Riesling Grande Reserve 2017

7,89€ 0,375l

Tämä pieni, “puolikas” pullo on tervetullut niille laatuviinejä arvostaville nautiskelijoille, jotka kokevat 0,75l pullokoon olevan liian suuri heidän tarpeisiinsa. Puolikkaiden kysyntä on ollutkin kovassa kasvussa ja valikoima on kasvanut kiitettävästi viime vuosina.

Pierre Sparr Riesling Grande Reserve onkin tutustumisen arvoinen viini jo pelkästään “viiniopillisen” antinsa takia. Se on upea esimerkki siitä miltä alsacelaisen kuivan Rieslingin pitää maistua. Kyseisen viinin viljelyllä ja valmistuksella onkin pitkä historia takanaan. Pierre Sparrin suku on ollut mukana viininvalmistuksessa yli 300 vuotta, jopa yhdeksän sukupolven ajan. Tila on perustettu vuonna 1680 Sigolsheimiin, mutta sijaitsee nykyään Beblenheimissä aivan Alsacen sydämessä.

Alsacen rakastetut rieslingit

Pieni tietopaketti ja muistutus itse tästä kuuluisasta alueesta on välillä aina paikallaan! Alsace sijaitsee Ranskassa Saksan rajalla, Rein -joen länsipuolella. Alueen viinit voivat olla kuivia, puolikuivia tai makeita. Alueen tärkeimmät valkoiset rypäleet ovat Riesling, Pinot Gris, Gewuztraminer ja Muscat. Riesling on kuitenkin alueen yksi tärkein rypälelajike. Alsacen Rieslingeillä on yksilöllinen tyyli, joka on usein rikkaampi ja anteliaampi makumaailmaltaan kuin saksalaisiset Rieslingit.

Tämä tyylikäs, ei tammessa kypsytetty Riesling sopii erinomaisesti kala- ja äyriäisruokien seuraan. Kokeile etenkin savustetun kalan kanssa, ja kevään korvalla se on lähes parhaimmillaan parsan seuralaisena. Seuraava vinkki saattaa kuulostaa rohkealta, mutta on kokeilemisen arvoinen: Nauti Pierre Sparr Riesling Grande Reserveä parsan ja pekonin kanssa. Tässä Rieslingissä on niin paljon makua ja asennetta, että se kestää pekonin suolaisuuden ja rasvaisuuden hienosti!

 

paras-viini-parsalle

 

Grüner Veltliner – Itävallan helmi

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2017

15,98€ 0,75l

Itävalta on ollut pitkään tunnettu laadukkaista valkoviineistään ja siitä on tullutkin Ranskan Alsacen rinnalle vakuuttava eurooppalainen tekijä ja viiniharrastajien mielenkiinnon kohde.

Ja kun käsitellään mielenkiintoisia ja merkittäviä viinintuottajia, niin Domäne Wachau on ensimmäinen viinitalo mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Se on satojen viljelijöiden muodostama osuuskunta, jonka maailman vaikutusvaltaisin viinikirjoittaja Robert Parker on nimennyt maailman yhdeksi laadukkaimmaksi viiniosuuskunnaksi. Monet maailman arvostetuimmista viinikirjoittajista ja viinilehdistä luokittelevat tuottajan jatkuvasti Itävallan viinituottajien terävimpään kärkeen, johon Domäne Wachau eittämättä kuuluukin niin kokonsa kuin viiniensä laadun puolesta. Tuottajalla on meneillään useita samanaikaisia tuotekehitysprojekteja, joilla koko toiminta viljelystä viinien valmistukseen ja markkinointiin halutaan kehittää kansainväliseksi menestystarinaksi.

Domäne Wachau on Grüner Veltlinerin lisäksi tunnettu taidokkaista Rieslingeistään. Vuosikerrasta 2017 lähtien talo on myös tuottanut kaikki viininsä sertifioituina vegaani-viineinä.
Klassinen Grüner Veltliner Itävallan huipputuottajalta. Domäne Wachaun koko tuotannosta n. 50% on Grüner Veltlineriä. Tämä viini ei välttämättä ole ihan aloittelevan viiniharrastajan helpoin kohde. Se on erinomaisen moniulotteinen viini. Maussa voit havaita vihreää omenaa, Grüner Veltlinerille tyypillistä valkopippuria ja yrttisyyttä. Domäne Wachau versio on klassinen, keskitäyteläinen Grüner Veltliner, jossa hedelmäisyys yhdistyy kauniisti hapokkuuteen. Se on täydellinen herkille ja tyylikkäille rapu- ja parsaruoille joiden valmistukseen käytetään parhaimpia raaka-aineita, aikaa ja tunnetta! Parsa ja hollandaisekastike ovat klassinen yhdistelmä, ja tämä viini on siihen täydellinen kumppani!

 

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2017 on saanut loistavat pisteet mm. seuraavissa julkaisuissa:
89 p. Wine Enthusiast
89p. Wine Spectator

 

mikä-viini-parsalle

 

 

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.