Makaronilaatikko ja viini

No, onko ihan pakko? Ei ole, mutta mikä ettei!

Meitä suomalaisia vaivaa vielä tänäkin päivänä “ohut vaatimattomuus”. Varsinkin puhuttaessa ruokakulttuuristamme. Gastronominen historiamme on täynnä upeita herkkuja joita Suomessa vierailevat turistit ylistävät maasta taivaaseen. Mausteiden kirjo ei ole aivan samaa luokkaa kuin Aasian maissa, mutta makumaailmamme on rehellinen, selkeä ja rikas.

Ranskalainen, espanjalainen ja italialainen keittiö on meille kaikille tuttu ja osaamme varmaan nimetä vähintäänkin yhden ruokalajin noista maista. Kukkoa viinissä, paella ja pasta esimerkkinä. Sen lisäksi, että tiedämme miltä ruoat maistuvat, moni meistä tietää millainen viini sopii kyseisille ruoille. Onhan meilläkin viinisuosituksia kotimaiselle riistalle ja kaloille, mutta esim. makaronilaatikolle tai lihapullille & pottumuussille ei juuri ole viinejä olemassa. Vai onko?

Otetaan käsittelyyn nyt makaronilaatikko. Makaronilaatikko on Suomen suosituimpia kotiruokia. Se oli Suomessa 1950-luvulle asti enimmäkseen  juhlaruoka. Alun perin makaronilaatikkoon ei lisätty lihaa, ja sitä käytettiin usein perunoiden sijasta aterioiden hiilihydraattipitoisena osana, mutta myöhemmin jauhelihalla täydennetystä liha-makaronilaatikosta on tullut ruokalajin tunnetuin versio Suomessa. Nykyään makaronilaatikosta on olemassa lukuisia versioita. Maito on korvattu lihaliemellä tai fondilla tai siihen on lisätty sieniä tai jopa voimakkaampia juustoja, että ruoan makumaailma olisi rikkaampi tai runsaampi. Tuollaiset pienet lisät taas helpottavat tai halutessaan haastavat sopivan viinin löytämistä makaronilaatikolle!

Tässä muutama ehdotus kokeiltavaksi!

Viinit perinteiselle makaronilaatikolle

Seuraavat viinit eivät ole liian voimakkaita, mausteisia tai tanniinisia klassikkomme seuraksi.

Passento 9,49€ 1l kartonkitölkki, rento australialainen

Tästä viinistä on sanottu, että se on “parhain kartonkiin pakattu viini”. Australialainen täyteläinen, pehmeä ja runsas punaviini Petit Verdot ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä hurmaa tilanteessa kuin tilanteessa. Se sopii grilliruoan, pizzan, kanan ja tietysti makaroonilaatikon kanssa.

Maku on täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkahilloinen, mausteinen ja jopa kevyen toffeinen. Tätä viiniä minä kuvailen sanalla: sympaattinen. Jos et ole maistanut aikaisemmin kartonkiin pakattuja viinejä, niin tästä voi aloittaa.

 

vallis-terra-sopii-suomalaiseen-makuun

 

Vallis Terra 9,48€ 0,75l maukas ranskatar

Pierre Chavin on nykyaikainen viinintuottaja ja innovatiivinen viinitalo Ranskasta, joka tunnetaan kyvystään löytää oikeat viinit erilaisille ja vaativille markkinoille. Suomen kohdalla Chavin on onnistunut siinä erittäin hyvin.

Pierre Chavinin yksi tunnetuimmista viineistä on suomessa lempinimellä kulkeva ”kiviviini”, Vallis Terra. Vallis Terra –viinin rypäleet tulevat Vauclusen laatuviinialueelta Etelä-Rhônesta, Rhônen laakson itäpuolelta, Chateauneuf-du-Pape -alueen läheltä. Nimi on latinan ja paikallisen murteen occitanan kielestä ja tarkoittaa kivien laaksoa. Pyöreät kivet, joita viinitarhoilla on paljon, antavat lämpöä viiniköynnöksille auringonlaskun jälkeen.

Vallis Terra on mutkaton ja maukas viini suomalaiseen makuun. Maultaan se on keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, vadelmainen, mausteinen ja hennon vaniljainen. Sitä voi suositella makaronilaatikon lisäksi pizzalle, kanaruoille ja possulle.

 

viini-joka-sopii-makaronilaatikolle

 

Viini “tuunatulle” makaronilaatikolle

 

Zensa Nero di Troia Organico 12,99€ 0,75l suunmukainen ja maukas italialainen

Jos tuunaat makaronilaatikkosi esim. täyteläisellä mozzarellalla, ripauksella chiliä tai korvaat munamaidon lihaliemellä viinin tulee olla edellisiä vaihtoehtoja tukevampi ja voimakkaampi. Tässä kohtaa suosittelisin kokeilemaan mehevää Zensa Nero di Troiaa.

Se on Zensan tuoteperheen tuntemattomin aarre. Nero di Troia on suomalaisille vielä tuntematon rypäle, mutta se on kuin suunniteltu meille. Nero di Troia on Apulian merkittävimpiä rypäleitä yhdessä paremmin tunnettujen Primitivon ja Negroamaron kanssa. Nero di Troia tekee merkittävää nousua trendikkäänä laaturypäleenä, josta kyetään tekemään runsaita ja mehevän tasapainoisia viinejä.

Zensa Nero di Troia on maultaan täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkahilloinen, mustikkainen, maitosuklainen, vaniljainen ja pehmeän mausteinen viini rentoon ruokailuun ja seurusteluun. Se toimii hienosti hampurilaisten, pastojen, grilliruoan ja juustojen seuraksi. Ja on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen “tuunatun” makaronilaatikon kanssa.

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.