Maailman parhaimmat viinit tulevat Italiasta!

Aika rohkea väite, mutta tuo on yksi yleisimpiä kuultuja kommentteja varsinkin viinimessuilla. Mistä italialaisten viinien suosio johtuu? Syitä on monia ja arvauksia on paljon. Seuraavilta riveiltä voit lukea valitut palat italialaisten viinien suuren suosion takaa. Lisäksi annamme Viinilinnan asiantuntijoiden viinisuositukset upeista Italian viinihelmistä.

Yksi syy italialaisten viinien suosioon on varmasti Italian monipuolinen maaperä ja ilmasto yhdistettynä satoihin rypälelajikkeisiin. Puitteet viininviljelyyn ovat parhaat mahdolliset. Italian maa- ja metsätalousministeriön mukaan Italiassa on 350 virallista rypälelajiketta, ja jos saapasmaan viininviljelijöiltä kysytään, niin rypäleiden määrä on oikeasti moninkertainen. Etenkin italialaiset punaviinit ovat olleet kuin tehtyjä suomalaisten makuun, raikkaan pirskahtelevaa Proseccoa unohtamatta. Italialaisten valkoviinien myynti on myös ollut iloisessa kasvussa viime vuosina.

Toinen syy Italian viinien erinomaisuuteen on pitkä historia ruoan ja viinin maailmassa. Italia voidaan laskea yhdeksi vanhimmista viinimaista, ja samaa voidaan sanoa myös maan ruokakulttuurista. Italialaiset ovat aina osanneet nauttia hyvästä viinistä ja ruoasta. Etenkin pasta ja pizza ovat levinneet ympäri maailmaa, mutta italialainen keittiö on paljon muutakin. Siellä missä on ruokaa, niin siellä myös nautitaan juomaa.

On hyvä muistaa italialaisten osaaminen viiniteollisuudessa. Heillä on erittäin pitkä historia viinien tuotannossa, mikä on tuottanut lukuisia arvostetuimpia viinityyppejä, esim. Barolot, Ripassot, Amaronet ja vaikka Proseccot. Näistä menestyjistä huolimatta italialaiset pystyvät myös uudistamaan viinejään. He ovat kyenneet löytämään historiasta vanhoja rypäleitä sekä valmistusmenetelmiä, ja luomaan niistä uusia upeita viinejä näyttävine pakkauksineen tämän päivän viinikuluttajille. Loistavina esimerkkeinä tästä toimivat esimerkiksi Barone Montalton tyylikkäät viinit ja moderniin makuun sopiva Zensa-luomuviiniperhe.

Aloita Italian makumatkasi Viinilinnan valintojen voimin, ja et tule pettymään! Olemme keränneet alle monipuolisen kattauksen italialaisia viinejä niin seurusteluun kuin ruokapöytäänkin.

 

italian-viinit

 

Historian havinaa, luomuisin sävelin…

 

LaSelva Morellino di Scansano 14,49€

LaSelva aloitti viininviljelyn vuonna 1980 luottaen luomuviljelyyn ennen kuin luomusta edes yleisesti puhuttiin. LaSelva ei ole pelkästään viinintuottaja. Heidän valikoimistaan löytyy lähes kaikki italialaisen keittiön peruselementit: pastat, oliiviöljyt, aurinkokuivatut tomaatit, pestot ja paljon muuta. Kaikki tuotteet on valmistettu luomuna heidän omalla tilallaan Maremman luonnonpuiston alueella Toscanan sydämessä. Itse pidän LaSelvan tilaa yhtenä maailman upeimmista viini- ja ruokatuottajista. Paikka on kuin pieni kylä, jonka ympäriltä löytyy lähes koko LaSelvan luomutuotanto viineistä maukkaisiin persikoihin. Siellä lehmänkin rooli on erilainen kuin perinteisillä karjatiloilla. Lehmät nauttivat olostaan ja samalla vähän lannoittavat viljelymaita ilman pelkoa joutua pannulle…

LaSelva Morellino di Scansano on maukas esimerkki laadukkaasta luomuviinistä, joka toimii rypälesekoituksensa ja makunsa puolesta kuin aikakoneena 100 vuoden takaiseen Toscanaan. Viinin nimessä oleva Morellino on Sangiovesen synonyymi ja Scansano on kylä, jonka ympärillä tämä viini on valmistettu.

Maultaan LaSelva Morellino di Scansano on raikkaan marjainen ja hapokas viini maustettuna rapsakoilla tanniineilla. Kirsikkaisen karpaloista Morellino di Scansanoa voi suositella alkupalojen seuraksi, vaalean lihan ja kanan kanssa, perinteisiä tomaattisia pastaruokia unohtamatta. Jos haluat opiskella italialaisia viinejä, niin tätä herkkua et voi ohittaa!

italia-laselva

 

Zensa Pinot Grigio Organico 10,98€

Italian kielessä Zensa ei tarkoita mitään, mutta “senza” tarkoittaa “ilman”. Zensa-viinit on valmistettu ilman lannoitteita ja myrkkyjä, eikä niihin ole lisätty mitään ylimääräistä. Zensa-viiniperheen voidaan sanoa kattavan koko italialaisen ruokaympyrän monipuolisuutensa puolesta. Jos olet viininystävä, voin lähes 100% varmuudella todeta, että Zensa-viiniperheestä löytyy vähintäänkin yksi viini, josta sinäkin pidät.

Monipuolista ja parhainta Italiaa edustaa valkoviinipuolella Zensa Pinot Grigio. Pinot Grigiota voi hyvällä syyllä pitää Italian “ykkösvalkkarina”, ainakin valmistusmaansa ulkopuolella. Jos kysyn tuttavilta italialaisista punaviinirypäleistä, niin saan useitakin ehdotuksia. Italialaisista valkoviineistä keskustellessa on taas aika hiljaista. Jos jotain tiedetään, niin se on Pinot Grigio.

Zensa Pinot Grigio edustaa lajikerypälettä oikeaoppisesti. Viini on kuiva, hapokas, sitruksinen, keltaluumuinen, viherpäärynäinen ja kevyen mausteinen – juuri sellainen, kuin sen pitääkin olla. Zensan versio Pinot Grigiosta on harteikkaampi ja voimakkaampi jos sitä verrataan valtaosaan samasta rypäleestä tehtyjä viinejä. Useat kilpasisaret ovat jääneet Alkon hyllyyn liian keveytensä takia. Jämäkän maukas Zensa Pinot Grigio sopii mukavasti salaattien, kala- ja kanaruokien, pizzan ja pastan kanssa, sushia unohtamatta. Ennakkoluulot pois ja kokeilemaan!

zensa-pinot-grigio

Koko Italia yhdessä pullossa!

 

Sette Vigne 16,99€ 

Koe koko Italia yhdessä viinissä! Sette Vigneen on käytännössä pakattu Italian tärkeimmät ja suurimmat punaiset rypälelajikkeet Italian merkittävimmiltä viinituotantoalueilta: Corvina / Veneto, Primitivo / Salento, Barbera / Lombardia, Nebbiolo / Piemonte, Aglianico / Campania, Sangiovese / Toscana ja Montepulciano / Abruzzo. Kaikkia rypäleitä on viinissä tasaisesti. Viini on käytännössä erittäin työläs kasata ja pitää huolta, että se on vuosi toisensa jälkeen tasalaatuinen. Moni viiintekijä ei uskaltaisi edes ryhtyä tällaiseen urakkaan, mutta Orion Winesin viinintekijä on todella taidokkaasti osannut vangita eri alueet ja rypäleet yhteen pulloon taianomaisen tasapainoisella tavalla.

Yleensä ujostelen viinejä, joissa on enemmän kuin neljä rypälelajiketta. Niiden tarkoitusta ja syvintä sielua on välillä vaikea löytää – seitsemästä lajikkeesta puhumattakaan. Sette Vigne on tästä poikkeus. Se on todella tasapainoinen ja monipuolinen viini. Tarkat Sette Vigne-fanit kertovat erottavansa viinistä eri lajikkeiden ominaistuoksuja tai makuja. Toiset taas sanovat, että Sette Vignestä voi aistia Amarone-henkisyyttä tai jopa portviinimäisiä piirteitä. Uskon näihin kommentteihin itsekin. Olen maistanut Sette Vigneä viimeisen seitsemän vuoden aikana tasaisin väliajoin. On ollut mukava huomata, ettei vuosikertavaihteluita ole juuri ollut, eli laatu on pysynyt äärimmäisen tasaisena vuosi toisensa jälkeen. Viini tarjoaa kerta toisensa jälkeen uusia upeita sävyjä, suorastaan makujen sinfonioita.

Tässä tulee muutama vinkki ja huomio Sette Vignen tarjoiluun. Kaada viini dekantteriin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua. Sette Vigne tarvitsee ilmaa avautuakseen, jotta siitä saisi kaikki parhaat puolet esiin. Tämän kaltaiset viinit ovat oman kokemukseni mukaan nautittavampia tai herkullisempia, kun viini tarjoillaan isommista viinilaseista, n. 40 -50cl vetoisista. Tämä on vain mielipide, mutta kokeilun arvoinen!

Sette Vigne on täyteläinen, tanniininen, herukkainen, luumuinen, hapankirsikkainen, karhunvatukkainen, lakritsainen, mokkainen ja paljon muuta. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta edellä mainitut kuvailut kertovat sen monipuolisuudesta. Sen takia Sette Vigne sopii myös moniin erilaisiin ruokalajeihin. Tätä vegaanista viiniherkkua voi nauttia voimakkaiden juustojen, mausteisten makkaroiden, mehevien pihvien ja vaikkapa hirvipadan kanssa. Kokeile myös laseittain sohvan syleilyssä!

 

 sette-vigne

Ripasson taikaa!

 

Armigero Valpolicella Ripasso 14,99€               

Italialaiset Ripasso-viinit ovat olleet jo pitkän aikaa arvostettuja ja nautiskeltuja viinejä Suomessa. Armigero Ripassolla on Suomessa vankka kannattajakunta ja sitä pidetään hintaansa nähden parhaana Ripassona myyntitilastojen ja asiakaspalautteen perusteella.

Kerrataan alkuun, mitä sana ripasso viinipullon kyljessä tarkoittaa. Rypäleet kasvavat Valpolicellan viinialueella Veronan maakunnassa, Pohjois-Italian Venetossa. Viini on Ripasso, joka Valpolicellan valmistuksen jälkeen ennen kypsytystä suodatetaan Amaronen kuivatuista rypäleistä muodostuneen saoksen läpi. Näin viini saa hieman Amaronelle tyypillisiä ominaisuuksia ja makuvivahteita.

Armigero Valpolicella on yksi tyylikkäimpiä ja maukkaimpia italialaisia viinejä tyylikkääseen ruokailuun. Se on keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, nahkainen ja mausteisen tyylikäs kokonaisuus. Voit tarjota sitä possun, naudan ja maksan kaverina. Varsinkin riistaruokien kanssa se on kuin kotonaan. Unohtamatta italialaista keittiötä…

 armigero-ripasso

Piemonten helmi!

 

Ricossa Barolo 2014 28,98€

Tarunomainen Piemonte tuottaa yhden maailman suosituimman ja arvostetuimman viinin, Barolon. Ricossa on yksi alueen nykyaikaisista viininvalmistajista, joka tuottaa tähän päivään ja ruokatrendeihin sopivia viinejä, esim. heidän mausteiseen ja tuliseen ruokaan helposti paritettavat Appassimento-viinit, sekä palkitun Ricossa Barolon.

Vielä pieni kertaus otsikon herkkuun. Barolo tulee ainoastaan Barolon seudulta Piemonten alueelta ja se valmistetaan aina Nebbiolo-rypälelajikkeesta. Barolo ja Amarone ovat ehkä Italian ulkopuolella arvostetuimmat viinityypit saapasmaan herkuista. Kiinnostus niitä kohtaan kasvaa koko ajan.

Ricossa Barolo on niittänyt mainetta Suomessa ja kansainvälisissä viinikilpailuissa. Se sai kultamitalin Vuoden Viinit 2019 -kisan sarjassa “Punaviinit Eurooppa yli 18€”. Viini palkittiin myös hopeamitalilla saksalaisessa Mundus Vini 2018 -kilpailussa ja kultamitalilla japanilaisessa Sakura Women’s Wine Adwards 2018 -kilpailussa.

Ricossa Barolo 2014 on voitostaan huolimatta vielä “tiensä alkupäässä” kypsymisen osalta. Se tulee kasvamaan ja kehittymään huimasti tulevina vuosina. Tällä hetkellä se on “vain” todella hyvä viini, mutta 10 vuoden kuluttua se on vähintäänkin loistava. 2014 vuosikerrassa on vielä nuorelle Barololle tyypillistä tiukkuutta ja sitä voi kutsua napakan tanniiniseksi. Ricossa Barolosta voi aistia hapankirsikan, viikunan, puolukan aromeja ja kevyttä nahkaisuutta. Se kannattaa nauttia riistan, pataruokien tai voimakkaiden juustojen kanssa.

 

Viinilinnan vinkki: Ricossa Baroloa voi kutsua hyvillä mielin “kevyen budjetin sijoitusviiniksi”. Vaikka viini maksaakin melkein 29€, se on laatuunsa ja moneen kilpasisareen verrattuna edullinen. Suosittelen ostamaan useamman pullon yksin tai porukassa, josta ensimmäisen voisi avata ja testata nyt, vuonna 2020. Seuraavan pullon voisi maistaa vuonna 2023 ja sitä voisi verrata edelliseen pulloon. Ja prosessi jatkuisi 3 – 4 vuoden välein. Tämä vaatii pienen sijoituksen viinien hankinnan osalta ja muistiinpanot jokaisesta avatusta pullosta. Tämän tyyppinen “vuosikertatarkistus” voisi olla viiniharrastuksen lisäksi ystäväpiirin oma traditio, joka toistuisi aina tasaisin väliajoin. Kun viinin äärellä mietitään, miten se on muuttunut, niin samalla olisi luonteva käydä läpi viime vuosien tapahtumia ja hienoja hetkiä. Viinilinna lämpimästi suosittelee! <3

ricossa-barolo

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.