Kolme hyvää syytä juoda luomuviinejä

Luomuviinit ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisten ostoskoreissa luomuruoan ohella. Luonnonmukaisesti viljeltyjen viinien myynti on kasvanut Alkossa viime vuosina noin 20 prosentin luokkaa vuosittain. Luomuviinit eivät kalpene tavallisille viineille maussa – sokkotestissä tuskin kukaan erottaisi luomuviiniä tavallisesta viinistä. Sen sijaan luomuviinit ovat hyväksi maapallolle ja niin myös meille! Kerromme teille nyt kolme hyvää syytä, miksi valita ensi kerralla Alkon hyllyltä kainaloon luomuviini.

 

  1. Luomuviinit ovat ympäristöystävällisempiä.

 

Luonnonmukaisella viljelyllä tavoitellaan positiivisia ympäristövaikutuksia. Luomuviljelyn avulla pyritään ylläpitämään maaperän luonnollista hedelmällisyyttä esimerkiksi välttämällä kemiallisia torjunta-aineita. Luomuviineissä valmistusprosessin aikana viiniin lisättävien lisäaineiden, kuten sulfiittien, määrää on myöskin rajoitettu. Luonnonmukaisten viljelytapojen tarkoitus on säästää luonnonvaroja sekä minimoida ympäristövaikutukset maaperässä, ilmastossa, vesistössä ja alueella asuvien luonnonvaraisten eläimien ja hyönteisten elinympäristössä.

Lisäksi on huomioitava, että viinin ekologiseen jalanjälkeen vaikuttaa viljelytavan lisäksi pakkausmateriaali ja sen kierrätettävyys, pakkauskoko ja viinin kuljetustapa viinitilalta Suomeen. Esimerkiksi kierrätettävään litran muovipulloon pakatun viinin valmistuksesta aiheutuva hiilijalanjälki on yli puolet pienempi kuin vastaavan kokoisen lasipullon. Niin muovipullot, kartonkitölkit kuin hanapakkauksetkin ovat huomattavasti kevyempiä pakkausmuotoja verrattuna lasipulloon, jolloin myös niiden kuljetuksesta syntyvät ympäristövaikutukset ovat pienempiä. Valitse siis kevyesti pakattu luomuviini, kun haluat tehdä viinihetkestäsi mahdollisimman ympäristöystävällisen.

Ympäristönystävän viinivalinta on kevyeen hanapakkaukseen pakattu luomupunaviini Zensa Rosso. Täyteläisen Zensa Rosson maussa voit aistia karpalohilloa, tummaa kirsikkaa, kypsää luumua, kevyttä mausteisuutta ja hentoa vaniljaa. Viinissä käytettyjä Primitivo-rypäleitä on kuivattu köynnöksissä jopa kolme viikkoa. Tämä prosessi tuo rypäleisiin makeutta, ja näin itse viini saa lisää syvyyttä sekä hivenen lisää pehmeyttä.

Zensa Rosso on mehevän hilloinen luomupunaviini Apulian maakunnasta. Viini on täyteläinen, keskitanniininen, hilloisan mehevä ja mausteinen.

 

  1. Luomuviini on parempi valinta myös sinulle.

 

Luonnonmukaisesti viljeltyjen viinien väitetään olevan parempi valinta myös yksilölle, sillä luomuviinien viljelyssä ja tuotannossa on käytetty vähemmän kemiallisia aineita. Toki täytyy huomioida, ettei tavallistenkaan viinien tuotannossa käytettävistä aineista, esimerkiksi lisätyistä sulfiiteista tai geenimuunnelluista hiivoista, ole todettu olevan haittaa ihmiselle. Toisaalta mitä pienemmälle määrälle lisättyjä aineksia altistut, sitä luonnollisemmat ovat myös vaikutukset.

Luomuviineissä on usein vähemmän sulfiitteja kuin tavallisissa viineissä. Sulfiitit ovat rikkiyhdisteitä, joilla parannetaan viinin säilyvyyttä ja tasalaatuisuutta. Sulfiittien avulla estetään viinin hapettumista, hiivojen liikakasvua sekä bakteerien kasvua. Luomulainsäädäntö rajoittaa sitä, kuinka paljon luomuviinissä saa olla sulfiitteja.

Hyvä esimerkki luomuviinistä, johon ei ole lisätty sulfiitteja, on keskitäyteläinen, tumman marjaisa punaviini LaSelva Privo Rosso Organic. Toscanan paikallisista rypäleistä tehdyssä LaSelva Privossa sulfiittien määrä ei ylitä 10 milligrammaa litrassa, ja se on luonnollisen käymisprosessin seuraamusta. LaSelva Privo on myös vegaaniystävällinen valinta, sillä sen valmistuksessa ei ole käytetty eläinproteiineja.

LaSelva Privo on boysenmarjainen, karpaloinen ja mausteinen luomupunaviini Toscanasta.

 

  1. Et erottaisi luomuviiniä tavallisesta viinistä, ellet tietäisi.

 

Yksi suurimmista harhaluuloista luomuviineihin liittyen on, että ne olisivat jotenkin huonolaatuisempia kuin tavalliset viinit. Vaikka kemiallisia torjunta-aineita, geenimanipuloituja hiivoja tai suuria määriä lisättyjä sulfiitteja ei käytetäkään, niin luomurypäleet kypsyvät silti täysin samoin kuin ei-luomut sisarensakin. Luomuviinit valmistetaan samoin perinteisin menetelmin kuin tavallisetkin viinit. Luomuviinit näyttävät ja maistuvat ihan yhtä hyvältä kuin tavisviinit, eikä hintaerokaan tänä päivänä ole enää merkittävä. Mikset siis panostaisi luomuun, ja tekisi hyvin niin itsellesi kuin ympäristöllesikin.

Tässä vielä yksi loistava valinta luomuhetkiin: Bellissima Organic Zero Sugar Extra Brut -kuohuviini. Bellissimasta on riisuttu kaikki ylimääräinen: se on luomu, vegaaninen, gluteeniton ja sokeriton. Silti maku on tasapainoinen, pirteän päärynäinen ja raikkaan sitruksinen, ripauksella kevyttä kukkaisuutta. Cin cin!

Bellissima on vegaaniystävällinen luomukuohuviini, johon ei ole lisätty sokeria. Bellissimasta voit maistaa raikasta vihreää omenaa ja sitruksia.

Kirjoittaja: Viinilinnan Neito

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.