Kupliva kevät – värikkäät kuohuviinit täyttävät lasit

Kevät on kuohuviinin aikaa. Mikä olisikaan parempi yhdistelmä kuin takapihan terassi, poskipäitä lämmittävät auringonsäteet ja lasillinen kuplivaa? Tunnelma on kevyt, talvesta on selvitty ja pitkä kesäkausi siintää kokonaisuudessaan edessäpäin. Anna auringon helliä hipiää ja kuohuviinilasillisen sielua. Nyt ollaan valmiita kesän odotukseen!

Kuohuviinien osalta alkoholialalla tapahtuu mullistuksia. Proseccojen alkoholilaki muuttuu ja kuivempia vaihtoehtoja saapuu markkinoille. Jatkossa pullon kylkeen kirjailtu Prosecco-sana ei täysin takaa totuttua pienoista makeutta. Käteen saattaa tarttua vahingossa rutikuivakin versio, mikäli umpimähkään nappaa pullon Prosecco-hyllystä. Päivämäärää toimitus ei tosin tälle muutokselle vielä tiedä, eletään siis pienoisessa jännityksessä ja odotellaan. Myös Cavan suhteen ollaan kuultu muutoksia Espanjan suunnalta, joten silläkin segmentillä saattaa tulla tulevaisuudessa yllätyksiä vastaan.

Pääasia on, että nautitaan laadukkaasta kuohuvasta tänäkin keväänä. Seuraavaksi Viinilinnan suositukset kevään kuohuviineiksi, kippis!

 

Bellissima Organic Zero Sugar Extra Brut 

11,5 % 13.99 € / 75 cl

Bellissima on vegaaniystävällinen luomukuohuviini, johon ei ole lisätty sokeria. Bellissimasta voit maistaa raikasta vihreää omenaa ja sitruksia.

Todellinen tulevaisuuden Prosecco. Italian viinilain määritelmän mukaan Prosecco on pääsiosin Glera-rypäleestä valmistettu ja Venetton ja Friuli-Venezia Giulian alueilla tuotettu kuohuviini. Viinissä on oltava myös hieman sokeria ja kuivin versio Proseccosta onkin tähän asti ollut Extra Dry (kuiva). Tämä kuitenkin muuttuu sokerien suhteen tämän vuoden aikana ja tulevaisuudessa saa olla myös Extra Brut Proseccoa. Bellissiman Spumante onkin juuri sitä. Näillä näkymin etiketti saa Prosecco-uudistuksen tämän tai viimeistään ensi vuoden aikana.

Tuote on sokeriton, mutta Glera-rypäleen hedelmäisyys hämää suutuntumaa mukavasti. Tämä ei siis ole superkuivan tuntuinen suussa vaan ennemminkin raikas ja rapea. Sokerimääränsä vuoksi tämä sopii fitness-ihmisille ja muille sokeria vältteleville viinin nautiskelijoille. Tuotteesta löytyy jotain tuttua, mutta Proseccolle ominainen päärynäisyys on kuitenkin hieman hennompi viinin kuivuuden vuoksi. Tuoksua ei myöskään pidetä niin imelänä kuin Proseccoissa yleisesti.

 

Veuve du Vernay Ice Rosé Demi-Sec

11,5 % 10.49 € / 75 cl  Tässä on kuohuviini kaikille herkkusuille. Jos edeltävä kuohuva oli tarkoitettu kuivemmasta pitäville, niin tässä onkin viini makean ystäville. Puolimakea roseekuohuviini on mansikkainen, kevyen vadelmainen ja miellyttävän mausteinen. Ice-nimitys viinissä ei tarkoita, että rypäleet olisivat jäätyneitä tai että viiniä olisi jäädytetty prosessin aikana.  Tässä viinissä ice tarkoittaa, että tuote on tarkoitettu nautittavaksi jäiden kanssa. Tämä viini onkin parhaimmillaan kesäterassilla runsaiden jäiden kanssa, sillä viinin makeus kestää jäitä loistavasti. Myös jälkiruoille tämä kuohuva on nappivalinta. Kannattaa muistaa, että tämä viini löytyy myös pienemmässä piccolo-koossa.

Viini tulee Bourgognesta ja kuuluu Ranskan toiseksi suurimmalle kuohuviinin valmistajalle Patriarche Pére et Filssille. Patriarche aloitti kuohuviinien valmistuksen vuonna 1955 ja talon silloinen johtaja André Boisseaux päätti lähteä kilpailemaan samppanjaa vastaan tarjoamalla ihmisille edullisen ja elegantin vaihtoehdon.

 

Henkell Trocken Sekt Dry 

11.5 % 9.98 € / 75 cl

Henkellin tuotteet ovat varmasti monille jo tuttuja. Tämä ikoninen saksalainen viinitalo on tunnettu kuohuvistaan Suomessa jo vuosikymmenten ajan. Henkell & Co. Sektkellerei KG on yksi Euroopan suurimmista kuohuviinien, viinien ja väkevien alkoholijuomien valmistajista. Konsernilla on tytäryrityksiä 19 maassa ja sen pääkonttori sijaitsee Frankfurtin kupeessa, Wiesbaden-Biebrichissa. Henkellillä on pitkät perinteet saksalaisessa liike-elämässä ja sen juuret ulottuvatkin aina vuoteen 1832.

Henkell Trocken Sekt Dry on puolikuiva ja raikkaan kepeä tuulahdus Saksasta. Mausta löytyy raparperia ja persikkaa. Tuoksu on hyvin saksalaistyylinen eli sitruksinen. Tässä onkin erinomainen maljajuoma tai vaikkapa aperitiivi. Sopii myös hyvin äyriäisille ja vähärasvaiselle kalalle.

 

Blossom Cava Brut 

11,5 % 10.50 € / 75 cl 

Vaikka kuinka nykyään vouhotetaan Prosecco-buumista, niin kyllä Suomi on silti edelleen Cava-kansaa. Cava on ollut suomalaisessa kuohuviinikulttuurissa tukipilari jo vuosikausien ajan. Cavat tehdään aina samppanjamenetelmällä ja päärypäleitä ovat normaalisti Perellada, Xarel-lo ja Macabeo. Yleensä Cavat ovatkin pääosin sekoitus edellä mainituista rypäleistä. Blossomin Cava tekee pienoisen poikkeuksen, sillä kyseessä on yhden rypäleen Cava.

Blossomin Cavassa ainoana rypäleenä on Macabeo ja viini tulee Valencian läheisyydestä. Yleensä Cavat tulevat Kataloniasta, joten tässä on myös maantieteellisestikin hieman valtavirrasta erottuva tuote.  Viini on tyylikäs Cava, jonka viettelevän hedelmäisessä tuoksussa on hillittyä omenaa, päärynää ja aavistuksenomaisesti sitrushedelmiä. Samat elementit toistuvat runsaassa ja pehmeän raikkaassa maussa, jossa sitruksinen hapokkuus korostuu. Blossom Brut on kuiva, tyylikkään ryhdikäs ja laadukas kokonaisuus, jota on helppo nauttia ja arvostaa. Kepeytensä ja raikkautensa ansiosta se on erinomainen maljakuohuva kesän juhlahetkiin.

 

Acquesi Cortese Extra Sec 

11 % 9.98€ / 75 cl 

Cortese on Piemontelle ominainen lajike, josta saadaan aikaiseksi monimuotoisia viinejä. Soikeat keltaiset rypäleet tuottavat kuivia valkoisia viinejä ja ne soveltuvat hyvin myös kuohuviinien valmistukseen. Tämä kuohuva on sokerimääräänsä nähden miellyttävän hapokas ja tuoksussa esiin tulee kukkaisaa raikkautta. Pehmeän kepeä kupliva herkku tanssahtelee kielellä helposti ja Acquesi sopiikin lämpimälle terassille kuin nenä päähän. Lauantai-illan törpöttelyn lisäksi viini sointuu myös monipuolisesti esimerkiksi itämaiselle ruoalle.

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.