Karkkia ja viiniä – voiko niitä yhdistää?

Jes, syksy on vihdoin täällä! Illat pimenevät ja kelit kylmenevät. Enää ei tarvitse vetää vatsaa sisään ja väittää olevansa rantakunnossa. Kesän Tinder-treffeiltäkään ei tarttunut matkaan mitään muuta kuin kokemusta, joten collarit vaan jalkaan ja sohvalle pötköttämään. Telkkaristakin on alkanut taas kaikkea kivaa.

Edellä mainittuun mielenmaisemaan sopisi hyvin myös viinipullo ja kenties jokin naposteltava. Aina puhutaan siitä kuinka klassisesti viinit sopivat yhteen pääruokien tai esimerkiksi juustojen kanssa – raikkaat valkoviinit kalalle tai tuhdit punaviinit kunnon pihville, sekä tanniiniset punaiset koville juustoille. Entäpä makeat herkut ja karkit? Kyllähän elokuvissakin kuuluu vetää vähintään puoli kiloa karkkia naamariin ennen kuin trailerit ovat edes alkaneet, mutta Finnkinoon ei kuitenkaan raahata mukana palaa parmesaania viiniestä puhumattakaan.

Meillä Viinilinnalla ollaankin kovin persoja makean perään ja olemmekin tässä jo jonkin aikaa tehneet empiiristä tutkimusta viinien ja herkkujen yhteen liittämisestä. Ainakaan allekirjoittaneen kroppaa ei ole rakennettu pelkän salaatin varaan, joten voidaan sanoa, että nyt puhuukin herkuttelun asiantuntija. Ei muuta kuin kauppalista valmiiksi ja ostoksille, lenkille voidaan lähteä sitten taas ensi keväänä.

Suomalaiseen karkkikulttuuriin kuuluu olennaisena osana ikonisia peruspilareita, joiden varaan on tuhdimpikin naposteluhetki helppo rakentaa. Salmiakki, lakritsi, toffee, maitosuklaa ja vaahtokarkit ovat kaikki jokaisen herkkusuun tiedossa, mutta onko niille koskaan osattu yhdistää kunnollista viiniparia? Nyt se olisi viimeinkin tarkoitus tehdä, joten aletaanpa hommiin.

Karkkia ja viiniä – voiko niitä yhdistää?

Salmiakin kanssa sopiva viini

Salmiakki on suomalaisuuden perikuva, oikea ylpeyden aihe – ja nyt on tarkoitus löytää siihen nestemäinen ystävä vierelle. Pitkällisen testaamisen jälkeen tulimme siihen tulokseen, että Halvan Salmiakkiruutu on viininmaisteluun täydellinen karamelli. Tuo namu on sopivan kokoinen ja tuntuinen sekä siinä on kaikki klassisen salmiakin maut tasapainossa keskenään.

Salmiakille suosittelemme lähtökohtaisesti Sauvignon Blancia Uudesta-Seelannista. Etenkin suomalaisuutta huokuva Vicarage Lane Bubbly Brut 14.59 € / 0.75 L sopii tähän täydellisesti. Tämän kuohuviinin mustaherukkainen herkkyys sekoittuu salmiakin aromimaailmaan suussa sulavasti.

Viinin ja karkin voi ehdottomasti yhdistää.

Lakritsin kanssa sopiva viini

Aivan kuten salmiakkikin, niin myös lakritsi on meille suomalaisille tärkeä kansallisaarre. Hyvä laku on konstailematonta ja selkeää, etenkin sellainen lakritsi joka sopii tällaiseen viinin maisteluun. Tässä kohtaa on myös tärkeä huomata, ettei lakritsi saa jäädä hampaisiin kiinni, eli se ei saa olla liian tahmeaa. Takahampaisiin jämähtänyt laku jyrää makumaailmallaan liikaa viiniä, koska se ei koskaan oikeastaan huuhtoudu pois suusta. Halvan Wanhan ajan laku on sopivan murea meidän käyttötarkoitukseemme.

Lakritsin kanssa yhdistämme ehdottomasti australialaisen Shirazin. Hardys Brave New World Shiraz Black Edition 14.99 € / 0.75 L on suorastaan luotu lakritsin kaveriksi. Alkon makukuvauskin jo paljastaa täydellisen matchin, sillä siellä esiintyvät muun muassa sanat vadelmainen, herukkainen sekä salmiakkinen – kaikki siis lakun parhaita kavereita.

Toffeen kanssa sopiva viini

Hyvältä toffeelta odotamme samoja ominaisuuksia kuin lakultakin, eli se ei saa jäädä hampaisiin kiinni ja sen pitäisi sulaa suussa. Niin sanottu fudge -tyyppinen toffee on omiaan tällaiseen viinien kanssa naposteluun. Markkinat ovat pullollaan loistavia tuotteita, mutta etenkin irtokarkkihyllyltä löytyy hyviä isoja kimpaleita fudgea viini-iltoihin. Fazerin Omar on myös oiva vaihtoehto valkoviinin kaveriksi!

Toffee on aina todella makeaa, joten viiniltäkin vaadimme hieman makeutta ja näin puolimakea Riesling onkin valintamme tähän taistoon. Königsmosel Riesling 10.98 € / 0.75 L on ollut suomalaisten tietoisuudessa jo pitkään. Mutta onko sitä älytty koskaan yhdistää karamelleihin? Ainakin toffeen kanssa tämä saksalainen herkku toimii moitteetta. By the way, tämä viini löytyy myös 3 L hanapakkauksessa (34.48 €).

Suklaan kanssa sopiva viini

Suklaata rakastavat kaikki! Sellaista ihmistä ei olekaan olemassa, joka ei pitäisi suklaasta jossain muodossa. Yleisesti juurikin tumma suklaa yhdistetään viinin maisteluun, mutta Viinilinnassa olemme huomanneet myös maitosuklaan toimivan loistavasti viinien kanssa. Muistakaa tarjoilla suklaa oikeassa lämpötilassa. Jääkaapissa säilytetty suklaa on liian kylmää ja mautonta, joten huoneenlämpöisenä suklaa toimii parhaiten. Varokaa toki ettei suklaa pääse sulamaan liikaa, etenkään kesähelteillä.

Maitosuklaan parhaaksi kaveriksi valitsemme Montalto Rosso Passiventon 10.98 € / 0.75 L. Tämä Sisiliasta tuleva makean hedelmäinen punaviini on täydellinen suklaan kaveri. Tämä viini myös edustaa trendikästä tapaa tehdä punaviiniä kuivatuista rypäleistä. Tämä valmistustyyli antaa viinille syvyyttä makuun ja uusia aromimaailmoja nautittavaksi. Montalto Rosso Passivento on luotu suomalaiseen makumaailmaan, joten se myös toimii suomalaisen suklaan kanssa. Tämäkin viini on Alkoissa myös isommassa 3 L hanapakkauksessa (34.98 €).

Vaahtokarkit ja viini

Makean pehmeät vaahtokarkit ja kupliva – tämä on ennen kaikkea todella romanttinen yhdistelmä, mutta myös maistuva sellainen. Samppanja toimii tähän kategoriaan, mutta mihinpä samppanja ei sopisi? Alexandre Bonnet Perle Rosée Champagne Brut 36.99 € / 0.75 L on mitä parhain herkuttelusamppis. Tämä Champagnen eteläisestä osasta tuleva Pinot Noir- samppanja on mukavan raikas täsmäosuma vaahtokarkkien kyytipojaksi. Tuote ei ole rutikuiva, joten pieni määrä sokeria tässä viinissä takaa maistuvan kombinaation makeiden vaahtokarkkien kanssa.

Budjettiherkuttelijalle suosittelemme klassista Proseccoa. Fiorissimo Prosecco Extra Dry 12.98 € / 0.75 L on hedelmäisen päärynäinen, joten tässäkään kuohuvassa ei puhuta mistään liian kuivasta juomasta.

Tässä siis monia maistuvia yhdistelmiä teille herkkusuille. Ensi kerralla kun vietätte viini-iltaa, niin olkaa rohkeita. Se iänikuinen juustolautanen voisikin välillä vaihtua karkkilautaseksi. Karkkilautasesta saataisiin puhetta ja ihmetystä illanviettoon, mutta ennen kaikkea myös elämyksiä. Ette tule pettymään.

Viinilinnan Pullukka

Kirjoittaja: maijastina

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.