Kalifornian Napa Valley tulen armoilla

Tänä aamuna taivas oli kokonaan vaalean harmaa. Aurinko näkyi vain pienenä pisteenä savuverhon läpi vaikka sää oli lähes hellelukemissa. Eilinen tuuli oli sentään onneksi tyyntynyt. Tuuli, joka aloitti monen monta uutta metsäpaloa San Franciscon lahden alueella, ja etenkin sen kahdessa tunnetuimmassa viinilaaksossa; Napa Valleyssä ja Sonoma Wine Countryssä. Tämän piti olla viljelijöille hyvä vuosi. On sadonkorjuuaika, ja se on laaksoissa kiireisintä aikaa myös matkailun kannalta. Matkailukuukausi tyssäsi kuitenkin ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

Ensimmäinen tulipalo alkoi Calistogan kaupungin liepeiltä. Kun minulta kysytään minne Napa Valleyssa kannattaa mennä, suosittelen yleensä aina idyllistä Calistogaa ja sen vieressä olevaa St. Helenan kaupunkia. Calistoga sijaitsee vulkaanisella alueella, ja viinin maistelun lisäksi hemmottelemme siellä itseämme pulahtamalla kuumiin lähteisiin tai vierailemalla maailman kuulussa Culinary Institute of Americassa. Calistogalla on ollut myös merkittävä rooli paikallisten viinien historiassa ja Napa Valleyn nousussa maailman viinikartalle.

unnamed (6)

Vuonna 1976 nuori englantilainen viinikauppias Steven Spurrier järjesti Pariisissa viinin maistelun. Sinne tuotiin myös viinejä Calistogan alueelta, Chateau Montelenan viinitilalta. Jo vuosia näiden maisteluiden tuomarit olivat naureskelleet Kalifornian viineille sillä Eurooppa, ja erityisesti Ranska, oli ollut viinimaailman haltija. Maistelu järjestettiin kuitenkin sokkona ja kaikkien yllätykseksi parhaaksi viiniksi valittiinkin Chardonnay Napa Valleystä. Siitä alkoi Napa Valleyn nousukiito yhdeksi maailman tunnetuimmista viinialueista. Tarina ikuistettiin reippaasti väritettynä myös Bottle Shock elokuvaan, jota kuvattiin muun muassa Chateau Montelenan tilalla.

unnamed (4)

Tänään Chateau Montelena on suljettu sen vieressä riehuvien maastopalojen vuoksi. Palot levisivät tuulten mukana myös Sonomaan ja Santa Rosaan, jossa tuli nielaisi kokonaisen asuinalueen. Ihmisiä jäi kodittomaksi ja liikeyritykset paloivat maan tasalle. Kahden matkailijoita majoittaneen hotellin annettiin palaa, koska palomiehiä ei kerta kaikkiaan riittänyt sammuttamaan jokaista paloa, he olivat evakuoimassa ihmisiä. Jotkut juoksivat ulos avojaloin, jättäen huoneisiin kaiken mitä heillä oli mukanaan, sillä aikaa ei ollut hukattavaksi. Uutisissa näkyy itkeviä ihmisiä, eksyneitä lemmikkejä, liekkimeren keskellä ajavia autoja ja mustaksi palaneita puita. Myös San Francisco on saanut oman osansa savusumusta.

unnamed (5)

On vaikea saada selvää montako viinitilaa paloissa on tähän mennessä tuhoutunut. Tämän vuoden sadosta oli kerätty noin 75%. Keräämättä oli vielä osa Merlot- ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä. Meitä suomalaisiakin on kerääntynyt joka vuosi sadonkorjuutalkoisiin, ja tänä vuonna olin taas suunnitellut liittyväni porukkaan. Nähtäväksi jää mikä on tämän vuoden talkoiden kohtalo. Vasta kun kaikki palot on saatu sammutettua, nähdään millaista tuhoa ne ovat todellisuudessa saaneet aikaan. Vaikka Napa Valley, Sonoma ja muut alueet toipuvat tästä vuoren varmasti, menee siihen kuitenkin aikaa. Ne, jotka menettivät tulipaloissa kotinsa, perheenjäsenensä tai vuosikymmeniä suvussa olleen tilansa, eivät kuitenkaan koskaan tule tätä unohtamaan.

Ulkona haisee savu. Puhelimeen on iltapäivällä tullut uutistiedote jossa kerrotaan ilman laadun olevan historian pahin. Ihmisiä kehotetaan pitämään ikkunat suljettuina ja pysymään sisällä, varsinkaan urheileminen ulkona ei olisi nyt hyväksi. Ilmastointi-ilmaa pitäisi kierrättää ettei sisälle tule savua. Vielä ei tiedetä miten nämä tuhoisat palot saivat alkunsa, mutta 95% metsäpaloista on tavalla tai toisella ihmisen aloittamia. Jään seuraamaan uutisia televisiosta ja odottamaan mitä huominen tuo tullessaan, toivoen, että jostain saataisiin Kaliforniassa tähän vuoden aikaan harvinainen vesisade. Sellainen sade joka pelastaisi sekä viinit, viinitilat ja viinilaaksojen asukkaat.

Kirjoittaja on suomalainen matkabloggaaja Paula, joka tällä hetkellä pitää majaa Kaliforniassa. Paula on työkseen opettanut muun muassa viinioppia, ja rakastaa kiertää maailmaa viinitiloilla vieraillen. Lisää Paulan elämästä ja matkoista voi lukea blogista Viinilaakson viemää

Kirjoittaja: Viinilinnan Vierailija

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.