California dreaming – vinkit kalifornialaisiin viineihin

Yhdysvaltalaiset viinit ovat valitettavasti jääneet ikävällä tavalla pois suomalaisesta viinikulttuurista. Mikä on sinänsä ihmetys… Usein kun niitä maistatetaan messuilla ja tastingeissä, vastaanotto on aluksi ehkä epäilevää, mutta lähes aina viinit huomataan laadukkaiksi löydöiksi. Ja kun puhutaan rennosta ruokailusta, amerikkalainen ruokakulttuuri on vahvasti mukana. Oli sitten kyseessä burgerit, BBQ tai tex mex, niin em. ravintoloita löytyy jokaisesta kaupungista ja lähes jokaisessa kodissa valmistetaan jotain näistä herkuista. Ja jos vaivautuu etsimään niihin sopivia viinejä Alkosta, löytyy varmasti useampikin vaihtoehto.

Toinen aihe minkä voi sujuvasti yhdistää epäilyksiä ja pelkoja herättäviin viinillisiin aiheisiin ovat erikoispakkaukset. Viinien erikoispakkausten – tetrojen, muovipullojen ja laatikkoviinien suosio jatkaa kasvuaan. Myös niihin pakattujen viinien laatu on parantunut viimeisen 10 vuoden aikana merkittävästi. Niiden laatuun kohdistuu edelleen samanlaisia epäilyksiä samalla tavalla kuin useiden korkkiviinien siirtyessä metallisiin sulkimiin. Silloin ajateltiin vahvasti, että vain heikkotasoiset viinit suljetaan metallisella kierrekapselilla. Nyt tiedämme, että asiat eivät todellakaan ole niin! Tästä todisteena kaksi upeata viiniä: Rebel Canyon ja Big Top Zinfandel.

Rebel Canyon California kartonkitölkki 9,98€ 1l

Rebel Canyon on erittäin tyylikäs, maukas ja toimiva viini Lodin viinialueelta Kaliforniasta. Se edustaa nykypäiväistä ennakkoluulotonta yhdysvaltalaista viinikulttuuria. Viini on valmistettu Pinot Grigio – rypäleestä ja on tuoksultaan sekä maultaan yllättävän raikas, mutta kuitenkin suuntäyttävä viini. Sen tuoksusta löytyy raikasta kukkaisuutta, hunajaisuutta sekä hedelmiä kuten persikkaa ja aprikoosia. Maku myötäilee ihastuttavasti tuoksua. Viini on maultaan varsin raikas, kuiva, hapokas ja yllättävän täyteläinen. Mausta voit aistia sitruksisuutta ja lempeää omenaa, sekä hentoa mausteisuutta. Rebel Canyon on mitä parhain kesäiseen ilotteluun. Hyvin viilennettynä se on loistava seurusteluviini, mutta toimii hienosti myös ruoan kanssa. Grillatut kanavartaat tai kala, tuhdimmatkin pastat tai sitten runsaat ja ruokaisat salaatit ovat sen parhaimpia ystäviä!

Big Top Zinfandel 2016 13,79€ 1l muovipullo

The Big Top on valmistettu 100% Zinfandel-rypäleestä. Viinissä on samettisen tummanmarjainen tuoksu, jossa voi aistia herukkaa, mustikkaa sekä hivenen mausteisuutta. Pakkaus on yhden litran kierrätettävä muovipullo, joten viini kulkeutuu kätevästi mukaan mökille, veneelle tai isompiinkin juhliin. Suosittelemme viiniä nautittavaksi etenkin grilliruokien kanssa – kokeile glaseerattuja babyribsejä tai maustettuja nyhtölihahampurilaisia eri kastikkeilla. Big Top maistuu myös mukavasti suklaisten herkkujen kanssa!

Huomio! Big Top Zinfandel on vegaaniystävällinen viini todisteena Kalifornialaisten viinien erinomaisuudesta, nostamme jalustalle todellisen viiniharrastajan makupalan!

Duckhorn Napa Valley Chardonnay 2016 39,90€ 0,75l

Jos edellinen viini oli loistava esimerkki kalifornialaisesta rennon maukkaasta ruoka- ja lasiviinistä, niin Duckhorn Napa Valley Chardonnay edustaa toista, mutta tyylikästä viiniosaamista. Kaliforniasta löytyy lukuisia huippuviinitaloja, jotka tuottavat pieniä määriä äärimmäisen laadukkaita ja arvostettuja viinejä. Duckhorn on yksi esimerkki niistä!

Duckhornin viinitiloilla Napa Valleyssa on 40 vuoden kokemus rypäleiden kasvatuksesta. Tarhat sijaitsevat alueen viileimmissä osissa. Kypsytyksessä käytetään ranskalaista tammea ja sen aikana viiniä ei sekoiteta, vaan annetaan muodostua moniulotteisia aromeja. Viini on loistava osoitus alueen tasapainoisesta ja upeasta vivahteikkuudesta.

Miksi Duckhorn Napa Valley Chardonnay 2016 vuosikerrasta on kasvanut niin upea viini? 2016 oli lähes täydellinen vuosi: talven sateet, tasainen lämpötila yhdistettynä auringonpaisteeseen oli optimaalinen rypäleiden kypsymisen kannalta. Rypäleet kerättiin muutamissa erissä, jolloin pystyttiin takaamaan vivahteikkuus ja hapokkuus. Rypäleet on poimittu 1.9.-19.9.2016. Myös viinin kypsytykseen on panostettu huolella. 90% viinistä on tynnyrikypsytetty ranskalaisessa tammitynnyreissä ja 10% terästankissa. Kypsytys on kestänyt kaikkiaan 10 kuukautta. Kaikki edellä mainitut seikat yhdistettynä viinintekijöiden tinkimättömyyteen ja intohimoon ovat tehneet Duckhorn Napa Valley Chardonnaystä upean elämyksen! Sitä voi suositella elämysviininä, mutta se toimii maukkaasti etenkin pohjoismaisten vaativimpien kalaherkkujen kanssa! Wine & Spirts -lehden Josh Greene antoi Duckhorn Napa Valley Chardonnay 2016 Vuoden parhaat yhdysvaltalaiset Chardonnayt arvostelussaan peräti 93 pistettä!

Katso lisää kalifornialaisia viinejä täältä.

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.