Juhlakauden viinit: Joulu 2017

Voi sitä riemua ja autuutta, kun kohta pääsee availemaan paketteja. Nyt ei voi muuta kuin odottaa tuota hetkeä. Tein listan suositusviinejä joulupöydän nautintoihin tai joulun odotukseen. Ehkä näiden viinien avulla odottelu tuntuu siedettävältä ja pääset mukavasti jopa joulutunnelmaan!

Tonttutytön kuplajuoma – Fiorissimo Rosé Extra Dry 10,90€
Tällä iloluontoisella kuohuviinillä saa bileet kunnolla käyntiin. Jos juhliisi tulee vieraaksi “sekalaista seurakuntaa”, Fiorissimon Rosé sopii sinne kuin tähti kuuseen! Viini on tuoksultaan raikkaan metsämansikkainen ja sitruksinen. Maku menee samoilla kuvauksilla. Viinissä on sokeria 16g/l, mutta maussa sitä ei huomaa. Maku on kuitenkin kuiva, mutta erittäin hedelmäinen. Se sopii loistavasti esim. pikkujoulujen noutopöytään jos sieltä löytyy salaattia, äyriäisiä tai vähärasvaista kalaa!

joulu26

Seuraavaksi joulupukin pieni viinikoulu: Rieslingin lähteillä:
Esittelyssä kaksi laadukasta ja erityylistä Rieslingiä Saksasta!

Christmas Tree Riesling 9,99€
Joulukauden ensimmäinen Riesling -suositus tulee Saksan Moselin alueelta, missä Rieslingit ovat raikkaan hapokkaita ja hedelmäisiä. Christmas Tree Riesling on ihanan kirpeä seurustelujuoma joulukauden rientoihin. Se on myös nappivalinta joulupöydän valkoviiniksi, sillä se sopii monipuolisesti erilaisille joulupöydän herkuille salaateista kaloihin ja mätiin sekä jopa kinkun ja laatikoiden pariksi.

joulu15

Zimmermann-Graeff Riesling Classic
Jos haluat kuitenkin nauttia Rieslingin puolikuivana niin kuin allekirjoittanut, suosittelen kokeilemaan Zimmermann-Graeff Riesling Classicia. Se on puolikuiva, raikkaan hedelmäinen Riesling Pfalzin alueelta. Tuoksu on sitruksinen, kypsän hedelmäinen ja hennon persikkainen. Mausta voi puolestaan aistia kypsiä sitruksia, vihreää omenaa, hentoa yrttisyyttä sekä kevyttä mineraalisuutta. Riesling Classic on erinomainen valinta kala- ja äyriäisruokien tai raikkaiden salaattien kumppaniksi. Hyvin viilennettynä se on myös miellyttävä seurustelujuoma mukaviin hetkiin.

joulu14

Pukin punkut

Piazza del Castello Rosso 11,99€
Jo pullon ulkonäkö kertoo minulle olevansa mitä ihastuttavin lahja tai joulunajan herkku. Ihastus ei lopu pelkästään ulkonäköön. Viini on valmistettu Firenzessä, Pistoiassa. Viini on saanut käydä kuorien kanssa 6-8 päivää muhkean värin aikaansaamiseksi. Maultaan viini on mehevän hilloinen ja pehmeä, lähes samettinen, kuitenkaan unohtamatta Italialle tyypillisiä ryhdikkäitä tanniineja. Mahtava viinikumppani koville juustoille, pataruoille, lihalle ja Italian tyypillisille pitsoille ja pastoille. Toiset viinin ystävät karsastavat punaviineissä olevaa jäännössokeria. Tässä sitä ei tarvitse pelätä, viinissä on vain viitisen grammaa sokeria. Siitä huolimatta se ei ole kuiva “käkkänä” nautittavaksi, vaan hyvin “suunmukainen”. Tälle viinille annan “Linnan helmi”-maininnan. Sen saa hyvästä hinta-laatusuhteesta. Ja tämä on juuri oivallinen joulupöydän viini sinulle, joka haluat, että viinissä pitää olla asennetta ja makua! Ruokasuosituksiin puuttumatta…

joulu4

Les Dauphins Rouge Organic 2016 11,99€
Les Dauphins on mielestäni yksi niitä harvoja modernisoituja, mutta perinteitä kunnioittavia ranskattaria. Rhône on tuottanut jo pitkään tyylikkäitä viinejä iloksemme. Les Dauphins on hiottu nykypäivän kuluttajia ajatellen. Ja voisin rohkeana ritarina suositella sitä jopa joulupöytään. Jos oikein tonttuillaan, niin viiniä voisi hiukan viilentää. 30-40min jääkaapissa. Se sopisi mukavasti joulukinkulle ja kokeilisin jopa kalan kanssa! Viini on mukavalla tavalla ristiriitainen. Se on vähän täyteläinen, mutta myös kevytkin…. Ota itse selvää! Siitä löytyy marjaisuutta, esim. karhunvatukkaa mutta myös jopa luumuista hillomaisuutta. Les Dauphinsin viineihin törmää harvemmin täällä Suomessa, mutta Euroopan lentokentillä ja suurissa kaupungeissa sitä näkee useammin. Ei muuta kuin kokeilemaan itse!

joulu20

Hacienda Valvarés Crianza 12,99€
Hacienda on ollut Viinilinnan kuluttajatastingeissä yksi suosituimmista viineistä. Se edustaa modernia espanjalaista viinityyliä. Usein espanjalaisesta viinistä tulee ensimmäisenä mieleen “kultaiset langat” tai partatsiisöksen kuva etiketissä. Tässä ei ole kumpaakaan. Sen lisäksi Hacienda tarjoaa täyteläisen samettisen elämyksen maistajalleen. Kerrassaan hurmaava tuttavuus. Hacienda Valvarés Crianza on herättänyt monelle uuden innostuksen espanjalaisia viinejä kohtaan. Yksi asia mistä itse pidän on se, että viini on nyt valmis. En jaksa odottaa ja kypsytellä viinejäni vuodesta toiseen. Meillä ritareilla on muutakin tekemistä kuin “odottaa viiniä” vuositolkulla. Jouluisten lihapatojen kanssa se on mitä parhainta. Jos joulukinkku kyllästyttää, niin tämä käy loistavasti myös mehevän pihvin seuralaisena! Iihana viini!

joulu22

Lopuksi vielä jouluisa viinipari! Muori ja pukki!

Montalto Collezione di Famiglia Bianco Passivento 2l 22,98€
Montalto Collezione di Famiglia Appassimento Bianco edustaa yhtä markkinoiden nopeimmiten kasvavista trendeistä, eli kuivatuista rypäleistä valmistettua viiniä. Tämä tekee viinistä hieman makeahkon, trooppisen hedelmäisen mutta kuitenkin miellyttävän hapokkaan. Passivento Bianco pitää muistaa viilentää erittäin hyvin. Mitä kylmempi, sen parempi. Se ei pelkää mausteita, kalaa tai lihaa. Lipeäkala poikkeuksena. Sen edessä jokainen viini on kuollutta…
Olen aikaisemminkin tästä maininnut, mutta täyttäkää tyhjä vesi- tai sisustuspullo viinillä ja tuokaa se sitten pöytään. Siitä saat yksinkertaisen ja nätin lisukkeen joulukoristeisiisi. Tai ainakin se viinilaatikon esteettisyyden voittaa…

joulu9

Barone Montalto Nero d’Avola Collezione di Famiglia Passivento hanapakkaus 3l 32,99€
Punainen Passivento on varmasti suosituin Barone Montalton viineistä. Jos joku viini on mehevä, niin tämä! Passvientossa on melko paljon jäännössokeria ja se on yksi harvoja viinejä, mitä voi suositella oikeasti tulisien ruoan kanssa. Jos pidät rennosta ruoasta: burgereista, ribseistä, pizzoista, pastasta, vielä chilillä höystettynä, niin tämä voi olla uusi suosikkisi. Jos sokerin määrä vielä ihmetyttää sinua, niin se ei tee viinistä yhtään huonompaa. Kyseessä on vain makuasia, mikä miellytttää, mikä ei!
Passivento voitti 2016 Mundus Vini -kilpailussa Saksassa kultaisen palkinnon omassa sarjassaan ja se kertoo kirkkaasti sen, että viini jossa on reilusti jäännössokeria voi olla myös erittäin laadukas! Saksalainen “viini-insinööri” kun ei tee virheitä!
Jouluaterian jälkeen asetut sohvalle, maha on täynnä joulun herkkuja, jalassa uudet villasukat, mutta jotain tekisi vielä mieli… Minä otan kyllä lasin Passiventoa! Sitä varten sisilialaiset ovat meille tämän viinin tehneet. Nautiskeluun!

joulu8

Leppoisaa joulunodotusta! Ole kiltisti, koska minä en ole!

Viinilinnan Ritari

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.