HÄÄT & VIINI: Kuinka paljon viiniä häihin, ja kuinka estää häiden juomahävikki?

Kesä on rakkauden juhlan aikaa! Usein hikoilua häiden alla aiheuttaa myös hääjuomat. Usein kuulee kysyttävän, että kuinka paljon häihin tulee varata viiniä, ja mitä viiniä hääruokien kanssa tulisi tarjota. Häät ovat hääparilta suuri panostus, ja usein häihin säästetään suuri summa rahaa, siksi onkin ymmärrettävää, että hääparin toiveissa on etsiä hääviineiksi juhlan arvokkuuteen sopivaa laadukasta, mutta myös edullista hääviiniä.

Kokosimme alle häihin sopivia viinivinkkejä, sekä hyödyllistä tietoa siitä, kuinka paljon häihin kannattaa ostaa viiniä, sekä miten estää juomahävikin määrä.

 

hääbuffet-viinit

Alkumalja häihin

 

PIHISTÄ: Klassiseen hääteemaan sopiva alkumalja on samppanjamenetelmällä tehty kuohuviini, kuten Blossom Cava Brut, 9,98€. Se on tyylikäs valinta alkumaljaksi, ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Pulloa koristaa kauniit kukkaset, joten myös pullon ulkoasu hehkuu kesäisten häiden herkkyyttä, sekä romantiikkaa.

Toinen loistava valinta alkumaljaksi on moderni Uusi-Seelantilainen Vicarage Lane Bubbly Brut, 14,39€. Tässä Sauvignon Blanc -rypäleestä tehdyssä kuohuviinissä on paljon kotimaamme kesäisiä tuoksuja ja makuja, kuten mustaherukkaa, sekä karviaismarjaa. Mikäli haluat nähdä hieman lisävaivaa, lisää kuohuviinilasiin pieni herukanlehti, tai muutama mustaherukan marja.

PANOSTA: Mikäli haluat valita alkumaljaksi samppanjan, on trendikästä valita pientuottajan samppanja, kuten esimerkiksi “Vuoden Viinit 2018” -kilpailussa kunniamaininnan saanut Gremilletin Blanc de Noirs. Pienten tuottajien samppanjoiden hyvä puoli on, että samppanjoihin ei ole lisätty ns. “brändilisää”, vaan hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä laatuunsa nähden. Gremilletin samppanjasta on saatavilla myös luomusamppanja!

Toisena samppanjasuosituksena mainittakoon Alexandre Bonnetin Perle Rosee Champagne. Viinin nimi – helmi – kertoo siitä, että se on Alexandre Bonnetin samppanjatilan helmi, kallisarvoinen silmäterä. Perle rosee on maultaan vadelmainen, hennon yrttinen sekä punaherukkainen sekä kevyen paahteinen. Se on myös väriltään kaunis, ja poikkeaa jo siksi totutusta alkumaljasta. Tätä samppanjaa voit tarjota alkumaljaksi, ja säästää osan myös hääkakun kanssa tarjottavaksi. Alexandre Bonnet Perle Rosee Champagnen saa Alkoista hintaan 35,95€, joten hinta-laatusuhteeltaan tämä samppanja on ehdotonta kärkiluokkaa!

Alkoholiton vaihtoehto?

Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi suosittelen Opia Chardonnay Sparklingia, jota käytettiin esimerkiksi Nobel -juhlissa alkoholittomana vaihtoehtona vieraille!

Ps. Muista laittaa valkoviinit kylmään ajoissa, vaikka jo edellisenä iltana!

 

Paljonko kuohuviiniä häihin?

Alkumaljaviinien määrän voit laskea niin, että jokaiselle vieraalle tulisi varata 12cl alkumaljaa varten. Yleensä kuohuviinilasiin tarjoillaan 10cl kuohuviiniä, mutta 12cl mukaan kuohuviiniä jää yli myös santsikierrokselle, jos vieraiden kanssa kippistellään uudestaan.

Laskukaava alkumaljoihin on: vieraiden lukumäärä kerrotaan 12:ta, ja summa jaetaan 75:llä. Jos vieraita tulee esimerkiksi 80, viinipulloja tarvitaan 13 kpl. Kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että viiniä on aina hyvä olla yksi tai kaksi pulloa liian paljon, kuin liian vähän.

 

valkoviini-haihin

Viinit hääruokien kanssa

Hääbuffet on usein hyvin monipuolinen ja laaja, ja on stressaavaa lähteä miettimään tiettyihin ruokiin sopivia täsmäviinejä. Viineiksi hääruoan kanssa kannattaakin valita monipuoliset viinit, jotka sopivat ruoan kuin ruoan kanssa. Myös vuodenaika vaikuttaa viinien valintaan sekä määrään, sillä talvella punaviinit ovat enemmän suosiossa, kun taas kesäisin auringon paistaessa raikkaat valkoviinit ovat vieraiden suosiossa. Nyt uutena nousijana on Roseeviinit, jotka ovat suomalaisten suosiossa yhä enemmän ja enemmän. Tonkkaviinit ovat myös loistava vaihtoehto hääruokien kanssa. Jos esillepano mietityttää, niin voit tarjoilla viinit lasikarahveista. Toisaalta esimerkiksi Asio Otuksen tuubipakkauksiin pakatut hanaviinit ovat myös ulkomuodoltaan tilaisuuden luonteeseen nähden loistavia viinejä.

PIHISTÄ: Hardysin BIN -sarjan viinit ovat edullisia, sekä markkinoiden monipuolisimpia viinejä. BIN -sarjan viinit sopivat kaiken ruoan kanssa nautittavaksi, mutta myös illalla tanssien lomassa sellaisenaan juotavaksi!
Hardysin BIN 141 on sitä, mitä valkoviini on parhaimmillaan: kevyen raikas, maukas, ja sitä sopii juoda hääbuffetin kaikkien eri ruokalajien kanssa, joista erityisenä tärppinä mainittakoon esimerkiksi kalaruoat!
Punaviininä Hardysin BIN 343 on maukkaan mausteinen ja marjojen sävyttämä viini, joka sopii niin pataruokien kanssa kuin mausteisemmankin häämenun kanssa nautittavaksi. Pullo Hardysin BIN -sarjan viiniä maksaa vain 7,30€, mutta tyylikkään ulkonäkönsä sekä erinomaisen makunsa johdosta, viiniä voisi luulla paljon arvokkaammaksi.

PANOSTA: Espanjalaisen Murviedron upea Galeam -viinisarja sopii erityisen hyvin monipuolisen häämenun kanssa. Murviedro Galeam Crianza, täyteläinen sekä hienostunut punaviini sai kunniamaininnan Vuoden Viinit 2019 kilpailussa. Maku on marjainen, pehmeän täyteläinen ja hieman seetrinen, jälkimaku on pitkä ja elegantti. Tämä punaviini sopii erityisesti silloin, kun hääbuffetissa on tarjolla erilaisia lihapatoja. Valitse valkoviinipariksi Murviedron Galeam Dry Muscat, intensiivinen sekä kuiva luomuviini, jonka maku on tuoksusta poiketen kuiva, aromaattinen ja raikas. Tämä viini on omiaan, kun hääbuffetissa on tarjolla erilaisia kaloja tai vaaleaa lihaa. Viinien hinta on Alkoissa 10,68€, joten jo pienellä panostuksella saat häämenuusi elegantteja makuja sekä arvokkuutta.

 

Laskukaava hääviinien laskemiseen

Viinien määrää arvioidessa on huomioitava, että osa vieraista nauttii viiniä ruoan kanssa enemmän ja osa vähemmän. Viiniä ruokailun ajaksi olisi hyvä kuitenkin varata noin 2 lasia aina vierasta kohden. Buffetissa käytettyjä viinejä voi kuitenkin nauttia juhlissa myös myöhemmin illalla.
Kerro vieraiden määrä 32:lla, ja jaa summa 75:llä (80 x 32 / 75). Näin ollen 80 vieraan juhliin tarvitaan yhteensä noin 34 pulloa viiniä.

 

hääviinit

 

Hääbileiden jatkojuomat

Uutena trendinä hääjuhlissa on baarimestarin palkkaaminen. Baarimestari on itsessään jo eräänlainen ohjelmanumero, ja cocktailit ovatkin piristävä vaihtelu perinteiseen “open baariin” nähden. Baarimestarin kanssa yhdessä voitte keksiä ja nimetä häihinne omat nimikkococktailit, ja vain mielikuvitus on rajana! Mikä voisi olla morsiamen valinta? Entä sulhasen nimikkococktail?

Mikäli baarimestarin palkkaaminen juhliin ei tunnu omalta, mietojen jatkojuomien lisäksi kannattaa harkita isoja viinitonkkia jatkojuomien tarjoilua helpottaakseen. Jatkojen viineiksi suosittelen Asio Otuksen kolmen litran hanapakkauksia, joiden pöllöteema sekä uusi, erilainen muotoilu sopii kesähäihin loistavasti! Asio Otuksen hanapakkaukset löytyvät Alkoista 35,99€ hintaan. Asettele tiskille Asio Otuksen Rosé, Bianco sekä Rosso vierekkäin, anna vieraiden ihastella ja nauttia! Asio Otuksen viinit sopivat loistavasti myös hääbuffetin kanssa.

Tiesitkö, että voit myös itse suunnitella oman oluen häihin? Esimerkiksi Maku Brewing panimo Tuusulassa painattaa tilauksesta omat etiketit juuri teidän erityiseen päiväänne. Miltä siis kuulostaisi oma nimikko-olut häidenne ajaksi, jonka etiketissä komeilee juuri teidän hääpäivänne sekä nimenne?

 

pöllöviini-häihin

Miten estää häiden juomahävikki?

Monissa häissä juomahävikin määrä on valitettavan suuri. Monesti näkee, kuinka juhlien päättyessä lähes täysiä tölkkejä sekä lasillisia alkoholia kaadetaan illan päätteeksi viemäristä. Juhlahumussa vieraat eivät enää muista mihin oman juomansa jättivät, joten usein haetaan mieluummin uusi juoma baarista, kuin aletaan metsästämään kadonnutta viinilasia. Tästä inhimillisestä syystä johtuva juomahävikki on estettävissä: nimikkomukit!

Tarjoa jokaiselle häävieraalle omalla nimellä varustettu muki, josta vieraat voivat nauttia koko illan juhlajuomiaan. Näin ollen omistajastaan eksynyt lasillinen voidaan helposti palauttaa omistajalleen, eikä juomahävikkiä pääse syntymään. Vieraat pitävät huolta omista nimikkomukeistaan, eikä baarista tule aina haettua uutta juomaa tanssilattian reunalle unohtuneen lasin tilalle. Antamalla vieraille omat nimikoidut mukit, myös juhlien jälkeinen tiskausrumbakin helpottuu. Nimikoi mukit esimerkiksi käyttämällä liitutaulutarroja tai mahdollisuuksien mukaan laita mukin kahvaan tai kaulaan nimikyltti roikkumaan. Niin sanotut kahvalliset “juomapurkit” ovat suosittuja, mutta vieraiden määrästä riippuen juomapurkit maksavat noin 2-3€/kpl, joten budjetin puitteissa myös pilttipurkeista on väsätty hienoja juomapurkkeja häihin!

 

cocktailit-häihin

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua! Viinilinnan väki toivottaa onnea kaikille tuleville hääpareille!

Kirjoittaja: Viinilinnan Neito

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.