HÄÄT & VIINI: Kuinka paljon viiniä häihin, ja kuinka estää häiden juomahävikki?

Kesä on rakkauden juhlan aikaa! Usein hikoilua häiden alla aiheuttaa myös hääjuomat. Usein kuulee kysyttävän, että kuinka paljon häihin tulee varata viiniä, ja mitä viiniä hääruokien kanssa tulisi tarjota. Häät ovat hääparilta suuri panostus, ja usein häihin säästetään suuri summa rahaa, siksi onkin ymmärrettävää, että hääparin toiveissa on etsiä hääviineiksi juhlan arvokkuuteen sopivaa laadukasta, mutta myös edullista hääviiniä.

Kokosimme alle häihin sopivia viinivinkkejä, sekä hyödyllistä tietoa siitä, kuinka paljon häihin kannattaa ostaa viiniä, sekä miten estää juomahävikin määrä.

haat-ja-viinit

Alkumalja häihin

PIHISTÄ: Klassiseen hääteemaan sopiva alkumalja on samppanjamenetelmällä tehty kuohuviini, kuten Blossom Cava Brut, 9,98€. Se on tyylikäs valinta alkumaljaksi, ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Pulloa koristaa kauniit kukkaset, joten myös pullon ulkoasu hehkuu kesäisten häiden herkkyyttä, sekä romantiikkaa.

Toinen loistava valinta alkumaljaksi on moderni Uusi-Seelantilainen Vicarage Lane Bubbly Brut, 14,39€. Tässä Sauvignon Blanc -rypäleestä tehdyssä kuohuviinissä on paljon kotimaamme kesäisiä tuoksuja ja makuja, kuten mustaherukkaa, sekä karviaismarjaa. Mikäli haluat nähdä hieman lisävaivaa, lisää kuohuviinilasiin pieni herukanlehti, tai muutama mustaherukan marja.

PANOSTA: Mikäli haluat valita alkumaljaksi samppanjan, on trendikästä valita pientuottajan samppanja, kuten esimerkiksi “Vuoden Viinit 2018” -kilpailussa kunniamaininnan saanut Gremilletin Blanc de Noirs. Pienten tuottajien samppanjoiden hyvä puoli on, että samppanjoihin ei ole lisätty ns. “brändilisää”, vaan hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä laatuunsa nähden. Gremilletin samppanjasta on saatavilla myös luomusamppanja!

Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi suosittelen Opia Chardonnay Sparklingia, jota käytettiin esimerkiksi Nobel -juhlissa alkoholittomana vaihtoehtona vieraille!

Ps. Muista laittaa valkoviinit kylmään ajoissa, vaikka jo edellisenä iltana!

 

Paljonko kuohuviiniä häihin?

Alkumaljaviinien määrän voit laskea niin, että jokaiselle vieraalle tulisi varata 12cl alkumaljaa varten. Yleensä kuohuviinilasiin tarjoillaan 10cl kuohuviiniä, mutta 12cl mukaan kuohuviiniä jää yli myös santsikierrokselle, jos vieraiden kanssa kippistellään uudestaan.

Laskukaava alkumaljoihin on: vieraiden lukumäärä kerrotaan 12:ta, ja summa jaetaan 75:llä. Jos vieraita tulee esimerkiksi 80, viinipulloja tarvitaan 13 kpl. Kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että viiniä on aina hyvä olla yksi tai kaksi pulloa liian paljon, kuin liian vähän.

 

haat-ja-viini

Viinit hääruokien kanssa

Hääbuffet on usein hyvin monipuolinen ja laaja, ja on stressaavaa lähteä miettimään tiettyihin ruokiin sopivia täsmäviinejä. Viineiksi hääruoan kanssa kannattaakin valita monipuoliset viinit, jotka sopivat ruoan kuin ruoan kanssa. Myös vuodenaika vaikuttaa viinien valintaan sekä määrään, sillä talvella punaviinit ovat enemmän suosiossa, kun taas kesäisin auringon paistaessa raikkaat valkoviinit ovat vieraiden suosiossa. Nyt uutena nousijana on Roseeviinit, jotka ovat suomalaisten suosiossa yhä enemmän ja enemmän.

PIHISTÄ: Hardysin BIN -sarjan viinit ovat edullisia, sekä markkinoiden monipuolisimpia viinejä. BIN -sarjan viinit sopivat kaiken ruoan kanssa nautittavaksi, mutta myös illalla tanssien lomassa sellaisenaan juotavaksi!
Hardysin BIN 141 on sitä, mitä valkoviini on parhaimmillaan: kevyen raikas, maukas, ja sitä sopii juoda hääbuffetin kaikkien eri ruokalajien kanssa, joista erityisenä tärppinä mainittakoon esimerkiksi kalaruoat!
Punaviininä Hardysin BIN 343 on maukkaan mausteinen ja marjojen sävyttämä viini, joka sopii niin pataruokien kanssa kuin mausteisemmankin häämenun kanssa nautittavaksi. Pullo Hardysin BIN -sarjan viiniä maksaa vain 7,38€, mutta tyylikkään ulkonäkönsä sekä erinomaisen makunsa johdosta, viiniä voisi luulla paljon arvokkaammaksi.

PANOSTA: Persoonallisen maukas Ricossan viinipari tulee Italian Piemonten alueelta. Ricossan viinipari on räätälöity suomalaisten makuun, ja sopii siksi isommallekin vierasjoukolle kuin nenä päähän. Sekä puna- että valkoviinissä on arvostamaamme pehmeyttä, reipasta sekä rotevaa makua. Ricossa Apassimento Bianco valkoviini löytyy Alkoista hintaan 13,49€, ja Ricossa Barbera Apassimento hintaan 14,98€.

 

Laskukaava hääviinien laskemiseen

Viinien määrää arvioidessa on huomioitava, että osa vieraista nauttii viiniä ruoan kanssa enemmän ja osa vähemmän. Viiniä ruokailun ajaksi olisi hyvä kuitenkin varata noin 2 lasia aina vierasta kohden. Buffetissa käytettyjä viinejä voi kuitenkin nauttia juhlissa myös myöhemmin illalla.
Kerro vieraiden määrä 32:lla, ja jaa summa 75:llä (80 x 32 / 75). Näin ollen 80 vieraan juhliin tarvitaan yhteensä noin 34 pulloa viiniä.

 

haabileet-viinit-haihin

Hääbileiden jatkojuomat

Uutena trendinä hääjuhlissa on baarimestarin palkkaaminen. Baarimestari on itsessään jo eräänlainen ohjelmanumero, ja cocktailit ovat piristävää vaihtelua usein nähtyihin jatkojuomiin. Baarimestarin kanssa yhdessä voitte keksiä ja nimetä häihinne omat nimikkococktailit, ja vain mielikuvitus on rajana!

Mikäli baarimestarin palkkaaminen juhliin ei tunnu omalta, mietojen jatkojuomien lisäksi kannattaa harkita isoja viinitonkkia jatkojuomien tarjoilua helpottaakseen. Jatkojen viineiksi suosittelen Asio Otuksen kolmen litran hanapakkauksia, joiden pöllöteema sekä uusi, erilainen muotoilu sopii kesähäihin loistavasti! Asio Otuksen hanapakkaukset löytyvät Alkoista 35,99€ hintaan. Asettele tiskille Asio Otuksen Rosé, Bianco sekä Rosso vierekkäin, anna vieraiden ihastella ja nauttia!

 

Miten estää häiden juomahävikki?

Monissa häissä juomahävikin määrä on valitettavan suuri. Monesti näkee, kuinka juhlien päättyessä lähes täysiä tölkkejä sekä lasillisia alkoholia kaadetaan illan päätteeksi viemäristä. Juhlahumussa vieraat eivät enää muista mihin oman juomansa jättivät, joten usein haetaan mieluummin uusi juoma baarista, kuin aletaan metsästämään kadonnutta viinilasia. Tästä inhimillisestä syystä johtuva juomahävikki on estettävissä: nimikkomukit!
Tarjoa jokaiselle häävieraalle omalla nimellä varustettu muki, josta vieraat voivat nauttia koko illan juhlajuomiaan. Näin ollen omistajastaan eksynyt lasillinen voidaan helposti palauttaa omistajalleen, eikä juomahävikkiä pääse syntymään. Vieraat pitävät huolta omista nimikkomukeistaan, eikä baarista tule aina haettua uutta juomaa tanssilattian reunalle unohtuneen lasin tilalle. Antamalla vieraille omat nimikoidut mukit, juhlien jälkeinen tiskausrumbakin helpottuu.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua! Viinilinnan väki toivottaa onnea kaikille tuleville hääpareille!

Kirjoittaja: Viinilinnan Neito

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.