Grillijuhlien viinivinkit

Grillikausi on jo käynnissä, ja nyt on hyvä tuoda esille kesän maukkaimmat viinit ja ideat grillijuhliin, että saadaan lomasta juuri oikean makuinen.

Viiniritarina tietysti lähestyn asiaa juomat edellä ja sen päälle “suurpiirteinen” ruokasuositus. Olen edelleen sitä mieltä, että armoton viinien ja ruokien “täsmäparitus” vie innon reippaalta takapihan grillimestarilta.
Grilliruokailussa yksi parhaimpia asioita ruoan herkullisuuden lisäksi, on sen rentous, tunnelma ja “kesän odotuksen täyttymys”. Koska grillaus tekee kesän – oli sitten shortsit jalassa tai pipo päässä.
Perinteitä kunnioittaen kuplilla liikenteeseen!

Kuohuviinit grillijuhliin – Jokaiselle jotakin!

Kolme eri tyylistä, mutta tyylikästä kuplajuomaa. Oli valintasi mikä tahansa näistä kolmesta, niin muista viilentää kuohuviinisi hyvin ja ajoissa!

Blossom Cava Brut 9,98€
En ole törmännyt aikaisemmin näin miellyttävään ja laadukkaaseen kuohuviiniin alle 10€ hinnalla. Blossomissa on palikat paikoillaan. Viini on tyylikäs, sitruksisen raikas viettelys takapihan grillihetkiin!

Tärpit: tervetulomalja, tapakset, äyriäiset, salaatit, seurustelu, rasvainen- ja vähärasvainen kala, noutopöytä, aperitiivi, budjettihäät, häiden alkumalja, kana ja kalkkuna.

blossomblogi
Zensa Organico Brut 13,99€
Zensa Organico Brut on italialainen kuohuviini, joka on valmistettu mittatilaustyönä suomalaisten naisten toivomuksista. Siinä yhdistyy lempeän pehmeät kuplat, päärynän ja omenan kilpatanssi, sekä raikas maku. Zensa on kaiken kukkuraksi myös luomuviini, eli voit nyt bilettää takapihalla eettisesti!

Tärpit: tervetulomalja, kana, kalkkuna, salaatit, pizza, pasta, seurustelu, salaatit, kasvisruoka.

zensablopgi

Veuve du Vernay Ice Demi-Sec 10,49€
VDV Ice on todellinen grillijuhlien kuningatar. Se on parhaimmillaan nautittuna jäiden kanssa. Iso lasi, paljon jäitä, VDV Ice lasiin ja grillibileet on käynnissä! Kuiva kuohuviini ei välttämättä siedä jäitä, koska se vesittyy helposti, mutta jos siinä on oikea määrä sokeria, juoman maku ei mene pilalle. 40g/l sokeria ei tee VDV Icestä liian makeaa kun se tarjoillaan jäiden kera. Se on parhaimmillaan ystävien kanssa nautittuna, mutta toimii myös tulisen ruoan seuralaisena loistavasti!

Tärpit: Tulinen ja mausteinen ruoka, seurusteluviini, rapuvartaat, thai-ruoka, suklaakakku,

veuveblogi
Valkoviinit grillaukseen

Rebellious Riesling muovipullo 11,98€
Viimeistään nyt on hyvä unohtaa ennakkoasenteet muovipulloja kohtaan. Vuoden Viinit -kilpailu on kahtena viimeisenä osoittanut, että viinit muovipulloissa ovat laadukkaita ja maukkaita! Sijoituksia on sadellut, ja uskon että sama meininki jatkuu! Hyvänä esimerkkinä vuoden 2017 kultamitalisti Frame Riesling Trocken, ja tämän vuoden hopeamitalisti Fortuna – muovipulloja molemmat!

Rebellious Riesling on kolmas esimerkki laadukkasta muovipullosta. Tämä uusi-seelantilainen ihastus on juuri sitä mitä etiketti lupaa. Raikas, sitruksinen, mineraalinen ja hapokas. Tämä viini on uusi paras ystäväsi, jos tunnistat seuraavan lauseen: “Haluan kuivan, raikkaan, mutta hedelmäisen valkkarin, jossa ei ole sokeria”.

Tärpit: seurusteluviini, aperitiivi, salaatit, kasvisruoka, ravut, äyriäiset, sushi, rasvainen kala, kuiva valkkari ja mökkiviini.

rebelliusblogi

Königsmosel Riesling 10,99€
Alkon “ikiklassikko” ihastuttaa edelleen. Vielä 35 vuoden jälkeen suomalaiset saavat nauttia Moselin helmestä. Itse tunnustan avoimesti pitäväni puolimakeista valkkareista ja Königsmosel on juuri oma valintani. Viinissä on 40g sokeria litrassa, ja se on mitä parhain kumppani grillatuille herkuille. “Mosse” ei pelkää grillauksessa tullutta tummaa pintaa (vähän palanut siis), eikä se taivu mausteisuuden tai edes tulisuuden edessä. Anna Mosselle mahdollisuus!

Tärpit: puolimakea, lakritsiviini, tulinen ja mausteinen ruoka, sushi, grillattu kala, kalkkuna, klassikkoviini.

königsblogi

La Mas Bonita 13,99€
Espanjalaiset viinit tekevät “paluuta” suomalaisten laseihin. He ovat alkaneet tuottamaan perinteisten klassikkojen lisäksi sisällöltään ja ulkonäöltään moderneja, tyylikkäitä ja maukkaita viinejä. Itse en ole kokenut varsinkaan espanjalaisia valkkareita kovinkaan ihmeellisinä, mutta viime vuosina minun on ollut pakko tarkistaa asennettani. Nämähän ovat loistavia.

La Mas Bonita on yksi maukkaimmista nousukkaista espanjalaisten valkoviinien joukossa. Verdejo -rypäleestä valmistettu viini on raikas, hapokas, omenainen ja persikkainen viettelys monipuoliseen nautiskeluun. Sana “tasapainoinen elämys” kuvaa ehkä parhaiten tätä viiniä. Siinä on kaikki palikat kohdillaan! Jos olet epäileväinen espanjalaisia valkoviinejä kohtaan, niin kuin minäkin olin, niin kokeile tätä, niin mielesi ehkä muuttuu!

Tärpit: tapakset, paella, äyriäiset, grillattu kala, salaatit, kana, kalkkuna, laadukas hääviini ja vähärasvainen kala.

lamasblogi

Roseet grillimestarin mieleen

Marjatta by Botter Rosé 11,49€
Marjatta on ihastuttanut jo vuoden kotimaista rosé -fanejamme. Viini on “rakennettu” kotimaisia kuluttajia ajatellen. Se on puolikuiva, sopivan hapokas, marjaisa ja raikas takapihan viilentäjä. Marjatan raikkaan kesäisestä ulkoasusta huolimatta, viini toimii hienosti läpi vuoden. Roseeviinit sopivat hienosti läpi vuoden ja ne ovat viinimaailman “kameleontteja”. Roseet sopeutuvat helposti tilanteeseen kuin tilanteeseen, ja ovat parhaimmillaan tilanteessa kun ruokalistassa on “vähän sitä sun tätä”.

Tärpit: tuliaisviini, kesäviini, pikkujouluviini, suomirosee, salaatit, grillattu kala, mökkiviini, pasta ja pizza.

marjattablogi

The Wanted Zin Blush 34,99€ 3l hanapakkaus
Supersuosittu The Wanted -viinisarja kasvaa ja voi hyvin. Wanted Zin oli pitkään Ruotsin myydyin punaviini. Se on ollut myös jo vuosia erittäin suosittu Suomessa rennoista ja maukkaista viinistä pitävien nautiskelijoiden keskuudessa. Wanted Zin Blush noudattaa samaa kaavaa. Viini on tehty alusta lähtien kuluttajia ajatellen. Se on kuiva, raikas, vadelmainen, sitruksinen, lyhyesti sanottuna maukas rosee! Viinimessuilla saadun palautteen perusteella, tätä viiniä olisi pitänyt saada jo ajat sitten. The Wanted Zin Blushia voi tarjota hyvin mielin niin viiniharrastajalle kuin vaikkapa mökkinaapurille.

Tärpit: burgerit, salaattiviini, tapakset, antipasti, pasta, pikkusuolaiset, pizza, äyriäiset, grillattu kala, kana ja kalkkuna.

wantedblogi

Soprasasso Rosato 12,90€
Jos kaksi edellistä roseeviiniä ovat olleet rentoja ja miellyttäviä ystäviämme, niin Soprasasso Rosato tuo grillijuhliimme tyyliä ja eleganssia. Harvasta viinistä löytyy näin paljon herkkyyttä ja makua samassa pakkauksessa. Se on raikkaan ryhdikäs makupaketti kaikilla ihastuttavilla marjaisilla aromeilla varustettuna. Tuoksusta ja mausta löytyy kattava kirjo metsiemme marjamakuja yhdistettynä upeaan sitruksiseen raikkauteen. Soprasasso on yksi tyylikkäimpiä roseeviinejä, mitä tämä ritari on lasistaan suuhun tihkuttanut!

Tärpit: lahjapullo, aperitiivi, seurustelujuoma, rasvainen kala, grillattu kana ja kalkkuna, äyriäiset, salaattiviini, kesäillan viini, antipasti ja tapakset.

soprablogi

Punaviinit grillilihoille

Kumala Merlot Pinotage 7,99€
Viinilinnan yksi uusimpia tulokkaita hurmasi tämän ritarin täysin. Minulla ei ollut aavistustakaan Kumala Merlot Pinotagen hinnasta, ja kun huomasin sen olevan niin edullinen, niin menin hiljaiseksi. Tämä on juuri se viini, kun puhutaan “viinilöydöstä” tai keskusteluissa on “loistava hinta-/laatusuhde”. Viini on niin tasapainoisen maukas ja samettinen lumoaja, että minun on edelleen vaikea käsittää sen olevan alle 8€.
Siitä löytyy Etelä-Afrikkalaisen laatuviinien parhaat puolet: miellyttävään marjaisuuteen yhdistyy mausteisuus, kevyt lakritsisuus ja jopa pieni savuisuus. Kumala Merlot Pinotage on “Lupaus seikkailusta!”

Tärpit: grilliherkut, raakamakkarat, ribsit, burgerit, savulohi, lihavartaat, rosvopaisti ja mehevä liha.

kumala blogi

Prohibition Zinfandel 11,98€
Odotan innolla sitä päivää, kun Alkosta löytyy metreittäin kalifornialaisia Prohibition Zinfandelin kaltaisia viinejä. Viinimessuilla yksi herrasmies kuvaili sitä sanalla “suunmukainen”. Ja sitähän se on! Viiniritarin toimessani minulla on ollut ilo ja oikeus tutustua kalifornialaisiin viineihin, enkä ole joutunut pettymään kertaakaan. Onneksi sinullakin on nyt mahdollisuus lumoutua tästä herkusta!

Prohibition Zinfandel on keskitäyteläinen, siinä on samettisen pehmeät tanniinit ja viini on täynnä mehevää marjaisuutta ja jopa hentoa mokkaa. Siis täydellinen viini grilliruokien vauhdittajaksi! Tätä voi kyllä nauttia sujuvasti ilman ruokaakin…

Tärpit: burgerit, ribsit, kyljykset, mausteinen ja tulinen ruoka, cobb -salaatti, takapihan bileet, mehevä liha ja wingsit.

problogi

Hardys Brave New World Shiraz Black Edition 14,98€
Kun tätä viiniä on mietitty, ajatukset ovat ehkä harhailleet viinintekemisestä grillaamiseen, koska HBNW on kuin luotu grilliruokien seuraksi! Jo pelkästään viinin lähes punamusta väri kertoo nauttijalleen, että nyt tarvitaan tuhtia ja mehevää ruokaa viinin seuraksi.
Vaikka HBNW on tumma ja tanakka viini, se ei jyrää kaikkia makuja alleen vaan sopii yllättävän hyvin monenlaiseen ruokaan. Oli sitten kyseessä vege- tai liharuoka! Ja ihan vain sellaisenaan, tai vaikka Wanhan ajan lakritsin kanssa!

Tärpit: Grillattu poron sisäfile, burgerit, naudan sisäfile, lakritsikastike, lihavartaat, ribsit, mehevä viini, täyteläinen punaviini, hyvä fiilis!

bnwblogi

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.