Unkarin viiniä upeissa puitteissa

Unkarin hurmaava pääkaupunki Budapest on oivallinen valinta muutaman päivän kaupunkireissulle milloin vain, mutta mikäpä sen parempaa, kuin osuminen paikalle juuri vuotuisten viinijuhlien aikaan. Budapestin viinifestivaali järjestetään syyskuun alkupuolella, ja perinne on jo yli neljännesvuosisadan ikäinen.

Screen Shot 2017-11-26 at 14.27.13

Budan linna, joka kohoaa Castle Hillin huipulla aivan Tonavan rannan tuntumassa, tarjoaa festivaalille mitä huikeimmat puitteet. Parisataa unkarilaista viinintuottajaa esittelee tuotteittaan pienissä puisissa kojuissa linnan piha-alueilla, ja festivaalivieraat voivat nauttia paitsi viinistä, myös mainioista ruokaelämyksistä sekä musiikista, ja tietysti linnasta avautuvista upeista maisemista. Desilitran kaadon (usein varsin reilun sellaisen) sai lasiin edullisimmillaan noin 50 sentillä, eli hinnat eivät päätä huimaa, ja maksaminen tapahtui kätevästi festivaalin prepaid-lähimaksukortilla. Toki paljon arvokkaitakin viinejä on tarjolla myös vaativaan makuun.

Viinilinna_04

Ensimmäinen maistamamme viini, ihan satunnaisesti valitusta kojusta ostettu edullinen ja kevyehkö punainen, oli itseasiassa melkoisen karvas tuttavuus. Melkein jo ehdittiin säikähtää, pitääkö mielikuva siitä, että unkarilaiset viinit ovat jotenkin heikkolaatuisia sittenkin paikkansa. Murhe osoittautui onneksi täysin turhaksi, ja tyytyväisenä makusteltiin oivallisia viinejä ja kierrettiin kojuja useamman tunnin ajan. Aurinkoiseen ja lämpimään iltapäivään sopivat mielestämme parhaiten kuivahkot valkoiset ja roseet, ja niissäkin oli skaalaa mistä valita. Kaikkiaan juhlilla oli tarjolla varmasti pitkästi toista tuhatta eri viiniä, joten vaikka viettäisi paikalla koko nelipäiväisen festivaalin ajan, jää monen tuottajan herkut vielä kokonaan testaamatta.

Festivaalilipun hintaan (päivälippu noin 10 euroa) kuuluu tietysti myös oma viinilasi, jota kuljetetaan näppärässä kaulapussissa ja täytetään aina sopivan viinin sattuessa kohdalle. Viiniharrastajalle festivaali tarjoaa mainion tilaisuuden jututtaa viinintuottajia ja tutustua paremmin eri viinialueiden erikoisuuksiin. Festivaalialueen kartan avulla löytää helposti eri alueilta tulevat viinitilat, ruokakojut ja esiintymislavat. Tiesitkö että Unkarissa on kaikkiaan 22 viinialuetta, joissa tuotetaan viinejä laajalla skaalalla rapeista valkoisista täyteläisten punaisten kautta kuuluisaan, makeaan Tokajin jälkiruokaviiniin?

Festivaalialue oli auki aina puoleen yöhön saakka, joten saimme myös nauttia Budapestin pimenevästä illasta ja upeasti valaistuista rakennuksista linnanmuuriin nojaillen, viiniä siemaillen. Suomalaisia lörppäsuita kun ollaan, piti vielä loppumetreillä ostaa pullo hyväksi havaittua roseeviiniä nautittavaksi festivaalilla kohdattujen tuttujen seurassa ennen yöllistä kävelyä hiljaisia Budan katuja pitkin majoituspaikkaamme.

Viinilinna_06

Budapestin viinifestivaalia voi lämpimästi suositella vierailukohteeksi, jos satut matkaamaan tähän viehättävään kaupunkiin sopivasti syyskuun vaihteessa!

Oravanpyörän taakseen jättäneet ja ilman paluusuunnitelmaa maailmalle lähteneet Anne ja Toni makustelevat viinejä tällä hetkellä Itä-Euroopassa. Suurta seikkailua voi seurata osoitteessa www.finnsaway.com sekä sosiaalisessa mediassa.

Kirjoittaja: Viinilinnan Vierailija

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.