Arvoisensa arvoviinit – mistä tunnistat lahjaviinin?

Mistä tunnistat lahjaviinin?

Seuraavat kaksi Viinilinnan viiniä ovat loistavia esimerkkejä lahjaviineistä, mistä löytyvät viinillisten ominaisuuksien lisäksi ne tekijät, että pullon voi antaa ylpeydellä hänelle joka on sen ansainnut.  Hyvä lahjaviini voi olla hiukan kalliimpi, itse viini on loistava ja kypsyy vielä useita vuosia. Etiketissä näkyy vuosikerta, joka sijoittuu vähintäänkin muutaman vuoden taakse ja näiden lisäksi löydät viinistä pienellä googlaamisella tarinoita, arvosteluja tai mainintoja palkinnoista. Edellä mainitut seikat korostuvat silloin kun annat pullon toiselle lahjaksi. Tällaiset pienet tarinat ja maininnat tekevät viinistä lahjan, jonka saaja muistaa. Viimeistään silloin kun pullo avataan ja sitä maistellaan, tarinat tulevat esiin. Ehkä lahjapullon antajakin mainitaan – hyvässä mielessä.

 

LOVE THE GIVER MORE THAN THE GIFT 

 

Taberner

 

Taberner 2013 29,98€ 0,75l

Espanjalla on edelleen vahva asema laadukkaiden ja klassisten viinien luojana ja tuottajana. Nämä ovat usein tyylikkäitä sekä varmoja valintoja lahjaviineiksi. Jo pelkästään sanat Rioja, Gran Reserva ja Tempranillo saavat viininystävien korvat hörölle. Taberner on upea lahjaviini hänelle, joka jo tietää viineistä, eikä lämpene pelkästään kuultuaan edellä mainitut sanat.

Huerta de Albalá on innovatiivinen ja uraauurtava viinitila alueella, joka perinteisesti liitetään Sherryyn. Perustajan Vicente Tabernerilla oli unelma luoda korkealaatuinen viinitila punaviinille soveltuvalle alueelle. Lopulta hän löysikin upean sijainnin Arcos de la Fronterassa Espanjassa, Andalusiassa.

Huerta de Albalán logo, jossa on hevosen kuva, kuvaa ainutlaatuista sidosta joka Andalusialla on hevosten kanssa. Hevonen on alueella perinteinen, jalo ja tyylikäs eläin, jota arvostetaan suuresti. Huerta de Albalán hevoslogo on saanut vaikutteita kivikautisen ajan hevosen kuvista.

Viinirypäleitä korjataan käsin tarkasti valituilta palstoilta. Lämpötilavalvottu käyminen tapahtuu 27 °C asteessa 5000 litran puusammioissa. Viiniä kypsytetään sen jälkeen uusissa ja vuoden vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä yhteensä 18 kuukautta.

Taberner viini on viinitalon premium -viinejä. Viinirypäleet kerätään elokuussa ja vuosituotanto on noin 20 000 pulloa. Taberner on iso, mutta tasapainoinen viini. Siinä on runsaasi hedelmää, happamuutta ja tammea sopivassa balanssissa. Syrah -rypäleestä valmistettu viini on mausteisen täyteläinen, tanniininen, kypsän kirsikkainen, taatelinen, nahkainen ja tamminen. Se on loistava kumppani naudanlihalle, isolle riistalle ja lampaalle.

Palkinnot:

92 pistettä, Taberner 2005, The Wine Advocate
90 pistettä, Taberner 2005, The Wine Enthusiast
90 pistettä, Taberner 2007, Stephen Tanzer
Kultamitali kisassa: Sommelier Wines Awards 2012, UK
Kultamitali kisassa: Sommelier Wines Awards 2015, UK

 

 domäne-wachau

 

Domäne Wachau Riesling Smaragd Singerriedel 32,98€ 0,75l – Alkon tilausvalikoimasta

Punaviini ja samppanja on perinteinen valinta lahjaviiniksi, mutta laadukas valkoviini sopii siihen vähintäänkin yhtä hyvin. Varsinkin Rieslingistä valmistetut viinit sopivat lahjaviiniksi jo pelkästään kypsytyspotentiaalin vuoksi. Jo pelkästään luettuasi seuraavan Domäne Wachaun helmen tarinan ymmärrät, että valkoviinissä on raikasta potentiaalia lahjaviiniksi!

Domäne Wachau on satojen viljelijöiden muodostama osuuskunta, jonka maailman vaikutusvaltaisin viinikirjoittaja Robert Parker on nimennyt maailman luultavasti laadukkaimmaksi viiniosuuskunnaksi. Monet maailman arvostetuimmista viinikirjoittajista ja viinilehdistä luokittelevat tuottajan jatkuvasti Itävallan viinituottajien terävimpään kärkeen, johon Domäne Wachau eittämättä kuuluukin niin kokonsa kuin viiniensä laadun puolesta. Tuottajalla on meneillään useita samanaikaisia tuotekehitysprojekteja, joilla koko toiminta viljelystä viinien valmistukseen ja markkinointiin halutaan kehittää kansainväliseksi menestystarinaksi.

Domäne Wachau on Grüner Veltlinerin lisäksi tunnettu taidokkaista Rieslingeistään. Vuosikerrasta 2017 talo on myös tuottanut kaikki viininsä sertifioituina vegaaniviineinä. Singerriedel Riesling on Wachaun korkeimman laatutason, Smaragd-tason viini – Wachaun viinitalon todellinen taidonnäyte. Smaragd-viinit ovat moniulotteisia ja täyteläisiä viinejä, joilla on hyvin paljon ikääntymispotentiaalia. Smaragd edustaa Wachaun alueen parhaimpia viinejä. Tämä viini on Wachaun alueen oman laatuluokituksen korkeinta kärkeä. Viini on raikkaan mineraalinen, hedelmäinen, alueelle tyypillinen Riesling. Viinistä löytyy eleganttia mineraalisuutta ja maussa voit havaita villejä yrttejä sekä eksoottisia hedelmiä. Ehdoton valinta pohjoisille kaloille ja maukkaille äyriäisille!

Smaragd- viinit saavat kypsyä poikkeuksellisen kauan, ja viinintekijä antaa niille kypsytyspotentiaalia jopa 20 vuotta. Rajattu erä myynnissä nyt Alkon tilausvalikoimassa sekä valikoiduissa ravintoloissa.

 

Viinin korkeasta laadusta kertovat myös sen saamat korkeat pisteet viinialan julkaisuissa:

93 points | FALSTAFF

94 points | A LA CARTE

93 points | J. SUCKLING

18 points | GAULT MILLAU

 arvoviini-lahjaksi

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.