Alsace maistuu!

Pikainen katsaus tämän hetken ehkä kiinnostavimpaan viinialueeseen Alsaceen. Perustelen valintani siihen, mitä olen kuullut messuilla, millaista palautetta olen saanut kuluttajatastingeissä ja artikkeleiden määrään mediassa.

Alsacen parhain anti suomalaisille on ehdottomasti valkoviinit. Miksi? Ne yksinkertaisesti sopivat meidän suuhumme, Alsacen viinit ovat kuin luotuja nykyajan mausteiseen ja tuliseen ruokatrendiin ja se on yksi harvoista viinialueista Bordeauxin lisäksi minkä suomalainen tietää nimeltä.

Alkosta löydät kattavan valikoiman Alsacen helmiä ja netistä löydät kevyellä googlauksella tietoa Alsacesta viinialueena, tuottajista ja viineistä. Jos haluat “aistia” Alsacen viinit kotisohvalla, helpoin tapa on tutkia alueen viralliset rypälelajikkeet: Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner, Muscat ja ainoa punainen, Pinot Noir. Eli, tutkimista kyllä riittää. ViiniRitarina helpotan Alsace -tuskaasi ja listaan sinulle muutaman viinin millä pääset viinimatkasi alkuun. Seuraavat viinit ovat kevyt katselmus alueen herkkuihin!

Pierre Sparr Crémant d’Alsace Rosé Brut 13,90€ Tilausvalikoima
Crémant kasvattaa suosiotaan viininkuluttajien suosiossa. Pierre Sparr Crémant d’Alsace Rosé Brut on loistava esimerkki maukkaan raikkaasta Crémantista, joka sopii laseittain nautittavaksi, mutta toimii myös hienosti ruokaviininä. Viinissä on niin paljon makua, että se selviää hienosti kylmäsavustetun lohen seurana. Tämä mehevän raikas kuohuviini on loistava esimerkki nykypäivän edullisesta, mutta erittäin laadukkaasta Crémant -kuohuviinistä. Viini sai kunniamaininnan Vuoden Viinit 2016-kilpailussa.

rosee pierre sparr

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2012 15,89€
Tämä upea Riesling tulee Dopff & Irionin omistamalta viinitalolta, Chateau de Riquewihriltä. Rypäleet tulevat Riquewihrin kylää ympäröiviltä viinitarhoilta. Grand Cru Riesling Schoenenbourg on puolikuiva ja tyylikäs, hyvin ryhdikäs viini. Rieslingille tyypillinen petroli tulee tyylikkäästi esille viinin tuoksussa sekä maussa. Tällä viinillä on kypsytysikää viinintekijän mukaan n. 15-20 vuotta vuosikerrasta.
Viinin rypäleet ovat käsin poimitut, sillä tämän palstan rinteet ovat melkoisen jyrkkiä, jolloin rypäleet saavat optimaalisen auringonpaisteen kasvuaikana.

Dopff & Irion Cuvée René Dopff Muscat 2016 12,99€
Dopff & Irion tuottaa kaikki viininsä 27 hehtaarin alueella Alsacen tunnetuimman viinikylän, Riquewihrin, tarhojen rypäleistä. Riquewihr oli keskiajalla erityisen kukoistava kylä, johtuen maineestaan hyvänä viinintuottajana ja sijainnistaan lähellä Reinin jokea. Jo tällöin viinejä vietiin Pohjois-Eurooppaa myöten. Dopffin ja Irionin perheen historia voidaan jäljittää 1600-luvulle asti.

Muscat on yksi Alsacen alueen jaloista rypäleistä. Tämä viini on tuoksultaan ja maultaan aromaattisen raikas. Muscat on klassinen valinta keväälle, kesälle, ja erityisesti parsakauteen!

Dopff Irion cuvee

Pierre Sparr Rayon d´Alsace Edelzwicker 10,98€
Edelzwicker on vanha viinitermi, joka juontaa juurensa saksan kielestä: edel (jalo) ja zwicker (sekoite), sekoitus valkoisista rypäleistä.
Viinin valmistuksessa on käytetty seuraavia rypälelajikkeita: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer.

Makumaailmaltaan se on erittäin moniulotteinen. Viini on maultaan keskihapokas, keltaluumuinen, kevyen aprikoosinen, kukkainen ja aromikas. Pierre Sparr Rayon d´Alsace Edelzwicker on mitä parhain viini monipuoliseen ruokailuun. Jos olet tarjoamassa vieraillesi vähän sitä ja tätä, suosittelen kyseistä viiniä. Äyriäiset, kalaruoat, mausteiset wokki-ruoat ja vaikka tanakat suolaiset piirakat. Edelzwicker ei jätä pulaan!

pierre sparr edel

Suosituksista puuttui Gewürztraminer, Pinot Noir ja pari muutakin tärkeää viiniä. Tutustukaa ja ihastukaa niihin omassa järjestyksessä ja vauhdissa. Tutkimista kyllä riittää!

À votre santé!

Kirjoittaja: Viinilinnan Ritari

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.