Alkoholiton viini läikkyy laseissa – hyvinvointitrendi näkyy juomavalinnoissa

Sen lisäksi, että alkoholiton alkuvuosi on juuri nyt monen mielessä, on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ollut jo pidemmän aikaa nouseva ilmiö. Herkuttele hyvän viinin äärellä, säilytä sikeät yöunet ja nauti treenaamisesta – lue, mitä alkoholittomasta viinistä pitää tietää tällä hetkellä!

Viini kuuluu monenlaiseen seurusteluun ja juomaelämyksillä kruunataan tähtihetket ystävien kanssa. Juhlavaa tunnelmaa nostatetaan kilistelemällä kuohuviinilasit yhteen ja tyylikäs illallinen nautitaan yhteen sovitetun viinin saattelemana. Ei ole ollenkaan erikoista, että näissä tilanteissa lasiin valitaan nollaviini.

alkoholiton-viini-freixenet

Oma hyvinvointi ja jaksaminen nostetaan etusijalle tähtihetkistä tinkimättä. Hartwallin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas suomalainen kertoo vähentäneensä alkoholin kulutusta viimeisen kahden vuoden aikana*. Lisäksi 17 % vastaajista vannoo täysin alkoholittoman elämäntavan nimeen. Osuus on kasvussa, sillä vastaavassa tutkimuksessa vuosi sitten näin kertoi tekevänsä 15 %.

Mitä tarkoittaa sober curious?

Sober curious on alkoholittoman elämäntavan ympärille syntynyt ilmiö. Vapaasti suomennettuna se tarkoittaa uteliasta suhtautumista raittiuteen. Viime vuosien ajan ilmiö on saanut laajan näkyvyyden ja herättänyt paljon kiinnostusta sosiaalisen median kautta etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Alun perin termin takana on brittikirjailija ja toimittaja Ruby Warrington, jonka samaa nimeä kantava teos julkaistiin vuonna 2018.

Suomessa alkoholittoman elämäntavan ovat tuoneet vahvasti esille Darravapaa-yhteisön ja -median perustajat Laura Wathén ja Katri Ylinen sekä Selvin päin -podcastistaan tunnettu Hanna Tikander.

Alkoholiton viini valmistetaan entistä hienovaraisemmin – valikoima rikastuu ja laatu paranee

Nollaviini valmistetaan tyypillisesti kuten alkoholillinenkin viini, mutta siitä poistetaan alkoholi jälkikäteen. Yleisesti tunnettuja poistomenetelmiä on käytössä kolme: tyhjiötislaus, hyrrähaihduttaminen ja käänteisosmoosi. Nämä eivät ole uusia keinoja luoda alkoholiton viini, mutta niiden käyttöä hiomalla on saatu nostettua viinien laatua ja parannettua makua.

alkoholiton-viini-freixenet

Kasvava kysyntä on herättänyt useiden viinintekijöiden kiinnostuksen valmistaa alkoholittomia viinejä. Kehitystyön tulokset näkyvät nyt Alkon hyllyllä ja valikoima kasvaa jatkuvasti. Tiesitkö, että Alkon myymälästä alkoholittomat viinit löytyvät kätevästi omalta hyllyltään?

Alkoholiton viini on parhaimmillaan hyvin viilennettynä

Alkoholittomat puna-, valko-, rosee- kuin kuohuviinitkin tunnetaan luonteeltaan keveinä ja usein makeahkoina. Näitä ominaisuuksia on helpoin tasapainottaa nauttimalla viini hyvin viilennettynä. Vaikka alkoholittomissa viineissä on sokeria, ovat ne kalorimäärältään tavallisia viinejä vähäisempiä. Tämä johtuu viinistä puuttuvasta alkoholista, joka sisältää paljon energiaa.

Mikä nollaviini valita lasiin? Poimi kolme viinivinkkiä!

Vaikka viinin valmistuksella on vankat ja vanhat perinteet, ala kehittyy jatkuvasti. Freixenet on luonut täysin uudet kuivemmat alkoholittomat puna- ja valkoviinit.

Espanjalaisen Freixenet-viinitalon uusien alkoholittomien viinien maku on nyt entistä raikkaampi ja kuivempi. Perinteisiin viineihin verrattuna niissä on myös vähemmän kaloreita. Viinit valmistetaan normaalilla käymisprosessilla rypäleistä viiniksi ja kun perusviini on valmis, se tyhjiötislataan matalassa lämpötilassa. Paineen vaikutuksesta alkoholi haihtuu – mutta aromit säilyvät. Rypäleinä ovat paikalliset lajikkeet ja tarjoilulämpötilaksi suositellaan kuudesta kahdeksaan astetta.

Alkoholiton punaviini

Uudessa Freixenet Low Calorie Red Blend 0.0% -punaviinissä on runsaasti tummaa, kypsää marjaisuutta sekä hentoa tumman suklaan ja kahvipapujen paahteisuutta.

Alkoholiton valkoviini

Freixenet Low Calorie White Blend 0.0% on puolikuiva alkoholiton valkoviini. Viinissä maistuvat Espanjan aurinko ja kypsät eksoottiset hedelmät, tuoksussa voi aistia aromaattista kukkaisuutta. Hyvä hapokkuus viimeistelee viinin tasapainoisen ja raikkaan kokonaisuuden.

Alkoholiton kuohuviini

Henkell Alkoholfrei Sparkling Blanc tarjoaa kuohuviinin nautinnon niille, jotka haluavat nauttia laadukkaasta nollakuplivasta. Miellyttävän kepeä, hedelmällinen ja raikas alkoholiton kuohuviini nautitaan hyvin viilennettynä. Henkellin alkoholittomat kuohuviinit valmistetaan kuten alkoholillisetkin viinit, jonka jälkeen niistä tislataan tyhjiömenetelmällä alkoholi pois. Viini löytyy sekä näppärästä piccolosta että normaalista 0,75 litran pullosta.

*Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin joulukuussa 2022 Bilendi Oy:n kuluttajapaneelissa. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000 ja otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.