Albariño, Muscat ja Pinot Gris haastavat Rieslingin

Riesling on kuulunut jo pitkään monen viinikaapin vakiosisältöön. Oli kyseessä sitten eurooppalainen tai uuden maailman Riesling, on kysyntä tällä hetkellä kovaa. Olemme varmastikin rakastuneet Rieslingin monipuolisuuteen eli siihen, miten tuo Saksasta alkujaan kotoisin oleva rypäle taittuu niin seurustelujuomaksi kuin ruokailunkin yhteyteen.

Mikäli tunnustaudut Rieslingin ystäväksi, mutta uudet tuulet ovat tervetulleita, niin pysy kuulolla! Maistellaan yhdessä läpi haastajarypäleet ja me kerromme miksi juuri nämä ovat tutustumisen arvoisia. Seuraavilla vinkeillä saattaa jopa löytää uuden suosikin tai ainakin vaihtelua nykyisiin makuelämyksiin.

Albariño haastaa hapokkaan Rieslingin

Hapokkaita Rieslingejä on markkinoilla paljon. Usein mieleen tulee sitruksiset Rieslingit Rheingausta tai vaikkapa hapokkaan mineraaliset Pfalzista. Hapokkaat viinit sopivat ennen kaikkea kalalle. Rasvainen kala, kuten lohi, tarvitsee hapokkuutta leikatakseen kalan rasvaisuuden. Myös rasvaisen täyteläiset juustot arvostavat kyljessään hapokasta valkoviiniä.

Hapokkaista Rieslingeistä innostuvan kannattaa kääntää katseensa Albariño-rypäleeseen. Albariño on yleisesti hapokas, sitruksinen ja joissain tapauksissa myös mineraalinen. Näitä viinejä yhdistää usein raikkaus ja pirteys, eikä trooppinen hedelmäisyyskää ole harvinaista. Ne ovat pääosin kuivia ja sopivat leikiten äyriäs- ja kalaruoille sekä rasvaisille juustoille. Usein Albariñoissa harteikkuus kantaa myös vaalean liharuoan, kuten kanan tai vaikkapa joulukinkun.

Albariñoa tulee periaatteessa ainoastaan Luoteis-Espanjasta sekä Pohjois-Portugalista. Espanjan Rias Baixas on maailman merkittävimpiä Albariño-alueita ja sieltä tulevat myös seuraavat viinituttavuudet.

La Marimorena Albariño

13 % | 20,99 € | 0,75 l

Kuiva ja keskihapokas valkoviini. Pirteän hedelmäisessä viinissä on päärynää ja omenaa sekä sitruksisuutta. Tässä on todella tasapainoinen valkoviini esimerkiksi rapujuhliin tai vaikkapa joulupöytään.

Rias Baixasin alue sijaitsee aivan suuren ja mahtavan Atlantin valtameren syleilyssä. Viinitarhat kiertelevät Umia joen laidalla, O Rosalissa, graniittisten terassien ja kultivoituneen historian havinassa. Maaperä alueella on syvä, täynnä rikkaita mineraaleja ja ilma tuoksuu suolaiselle merelle.

Pazo de Villarei Albariño

13 % | 14,99 € | 0,75 l

Toinen tämän kategorian täsmäviini on hieman edellistä Albariñoa hapokkaampi. Maussa on viheromenaa ja greippiä ja viini ottaakin äyriäis- ja kalapöydän haltuunsa leikiten. Meri on lähellä myös maussa ja tarkkaan maistellessa voi viinissä aistia aidon merisuolan. Tämä vivahteikkaan ryhdikäs viini sopii sellaisenaan illanviettoon, jos viiniltä halutaan hieman ronskimpaa selkärankaa.

Muscat vakuuttaa aromaattisen viinin valitsijan

Aromaattisten valkoviinien tuoksu on usein runsas ja voimakas. Nenään saattaa osua heti kättelyssä kukkaisuutta ja kesää. Voimakas tuoksu tuottaa maistelijalle tyypillisesti mielikuvan makeammasta viinistä, mutta tällä kertaa tutustumme hieman aisteja hämääviin viineihin. Seuraavissa viineissä tuoksu on voimakas, mutta maultaan ne ovat kuitenkin kuivia.

Muscat-rypäle (tunnetaan myös nimillä Moscato tai Moscatel) tulee melko usein lämpimistä maista, Euroopassa etenkin Espanjasta ja Italiasta. Yhdysvallat on kuitenkin suurin Muscatin kasvatusmaa. Rypäleestä saadaan helposti jälkiruokaviinejä makean olemuksensa vuoksi ja Italiassa luonnollisesti siitä tehdään makeampaa Asti-kuohuviiniä.

Murviedro Galeam Dry Muscat

12 % | 10,98 € | 0,75 l

Pirteän hedelmäinen valkoviini tulee Espanjan Alicantesta. Tässä luomuviinissä on erittäin intensiivinen ja moniulotteinen tuoksu, josta esiin tulee eksoottista hedelmää sekä häivähdys kukkaisuutta. Tuoksu antaa mielikuvan hieman makeammasta viinistä, mutta totuus onkin toinen.

Maku on tuoksusta poiketen kuiva, aromaattinen, raikastava ja yhdessä tuoksun kanssa se luo huumaavan vaikutelman. Viinistä löytyy myös miellyttävä mineraalisuus, joka luo selkeämpää jämäkkyyttä.

Viini on mahtava aperitiivi ja huomion herättäjä. Se sopii loistavasti kalaruoille, paellalle ja vaalealle lihalle. Viinin maun ja tuoksun yhdistelmä on mahtava puheenaihe ja vaikka jutut loppuisivatkin kesken niin makua kyllä piisaa.

Domäne Wachau Gelber Muskateller Terrassen

12,5 % | 15,00 € | 0,75 l

Toinen salakavalasti aisteja huijaava viini tulee Itävallan yllättävän viileästä ilmanalasta, nimittäin Wachaun laakson viileimmästä Spizen Grabenista. Muscat tunnetaan Itävallassa nimellä Gelber Muskateller ja se onkin suhteellisen harvinainen lajike, sillä viljelyala on vain hieman reilu 800 hehtaaria.

Kuten edellisessäkin viinissä, myös tässä tuoksu hämää ensikertalaista. Tuoksu indikoi makeampaa viiniä, mutta todellisuudessa kyseessä on kuiva ja erittäin laadukas ruokaviini. Tuoksu on jopa parfyymimäisen kukkainen, mutta maussa on puolestaan mukana kypsää greippiä ja vihreää omenaa.

Tämä kuiva ja hapokas valkoviini on melko ryhdikäs tapaus. Kyllä sitä sellaisenaankin siemailee, mutta varmasti on parhaimmillaan rapujuhlissa tai vaikkapa erilaisten kanaruokien kanssa. Viini on vieläpä vegaaninen ja sillä on paikallinen ekosertifikaatti.

Domäne Wachau kuuluu Itävallan arvostetuimpiin viinitaloihin ja kyseessä ei ole mikä tahansa kasvoton korporaatio vaan reilusti yli sadan pientuottajan viiniosuuskunta. Domäne Wachau kannattaa painaa mieleen, sillä se on arvosteltu tänä vuonna maailman kolmanneksi ja Euroopan parhaimmaksi viinitarhaksi.

Hedelmäistä pyöreyttä tarjoilee Pinot Gris

Hedelmäiset valkoviinit ovat varsinaisia moniottelijoita. Kevyemmät vaihtoehdot ovat helppoja lipittelyviinejä kun taas ronskimmat versiot ovat yllättävän täyteläisen makuisia ja sopivat ruokapöytään muitta mutkitta. Joskus hedelmäinen viini voi maistua yllättävänkin makealta, jos viinissä on vain vähän happoja. Hedelmäisiä viinejä kuitenkin löytyy ihan kuivista aina makeisiinkin asti.

Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken

12,5 % | 9,98 € | 0,75 l

Hedelmäiseen makuun pureudutaan kiinni täyden kympin viinillä, niin maun kuin hinnankin suhteen. Saksan Pfalzista tuleva Grauburgunder-rypäle tunnetaan muualla maailmassa nimellä Pinot Gris ja Pinot Grigio. Makuprofiililtaan Grauburgunderit ovat lähempänä Ranskan Pinot Gristä kuin italian Grigiota. Tämä viini on parhaimmillaan vaikkapa kalapöydässä tai esimerkiksi kanaruokien kanssa. Grillikattaukseen myös oikein oiva valinta ja sointuu se monipuolisesti myös loppuvuoteen, nimittäin joulupöytään aivan mahtava lisä!

Maku on kypsän hedelmäinen, päärynäinen ja kevyen hapokas. Viini tuntuu suussa voimakkaalta ja täyteläiseltä. Vaikka täyteläinen kuvaakin yleisesti punaviinejä, tarkoittaa se tässä yhteydessä makua, joka ei peity ruoan alle vaan kantaa läpi aterian. Tämä vegaaninen viini on kuiva, muttei missään nimessä rutikuiva.

Pierre Sparr Pinot Gris Grande Réserve

13 % | 14,99 € | 0,75 l

Pierre Sparr Pinot Gris on maistuva ruokaviini Ranskasta. Klassinen perinteikäs Pinot Gris edustaa juurikin sitä tyypillistä Alsacen herkkua, mikä yhdistyy syksyiseen sadonkorjuuaikaan loistavasti. Viini on puolikuiva ja hennon hunajainen, sopivaa hapokkuutta unohtamatta. Tämä harteikas valkoviini valitsee aisaparikseen niin kana- ja kalkkunaruoat kuin sienet ja miedommat juustotkin. Tässä vegaanisessa viinissä on makua, joka tuntuu täyteläiseltä ja tukee ruokailua onnistuneesti.

Pierre Sparr -viinitarha sijaitsee Alsacen ytimessä ja tila on perustettu jo vuonna 1680. Pinot Gris -rypäleet poimitaan käsin niiden saavutettua optimaalisen kypsyyden. Rypäleet on kerätty yhdeksän hehtaarin alueelta, jossa vallitsee miellyttävä mannerilmasto.

Montalto Pinot Grigio hanapakkaus

12 % | 25,98 € | 2,25 l

Viimeisenä Rieslingien haastajana on Pinot Grigiota Italian Sisiliasta. Montalto Pinot Grigio on kuiva, mutta helposti lähestyttävä laatuvalkoviini. Tämä hanapakkaus on myös näyttävän näköinen, sillä sylinterin mallinen tuubi erottuu perinteisten humppakuutioiden rinnalla. Yleensä vaikkapa häissä nähdään mitä erikoisempia hanapakkausten peittelyvirityksiä, mutta tämän pönikän kehtaa kyllä pitää näyttävästi esillä.

Viini on helppo lipittelyyn, mutta yhdistettävissä myös simppeleille ruoille, kuten kanalle ja vaikkapa salaateille. Pinot Grigio on tämän hetken trendirypäle ja se on jo monen suomalaisen suosikki. Eikä syyttä, sillä Pinot Grigio on erittäin monikäyttöinen. Tyylikkään raikas viini sopii niin rapupöytään kuin muihin pimeneviin syysillan viettoihin. Muista myös, että hanapakkaus on aina äärimmäisen ympäristöystävällinen valinta, eikä sen kanssa tarvitse pelätä lasinsiruja.

Ole siis rohkea ja tartu ensi kerralla uuteen tuttavuuteen – toivotamme inspiraatiota ja kokeilevuutta syksyyn!