3 viinimyyttiä, jotka Zensa-viinit kumoavat

MYYTTI 1: Yksi viinitalo ei hallitse montaa viinityyliä

Kuulin taannoin erään viininrakastajan suusta olettamuksen, ettei yksi viinitalo pysty tekemään montaa erityylistä viiniä hyvin. Jos siis vaikka tilalla valmistuu huippuhyvää punaviiniä, on se tällöin viinitalon kärkituote, eikä saman tekijän valkoviiniltä kannata odottaa yhtä herkullisia makuelämyksiä.

Zensan tuoteperhe on mitä omiaan kumoamaan tämän väitteen, sillä italialaisella tilalla valmistuu koko viiniperheen kirjo: useita punaviinejä, pari valkkaria, helmeilevä kuohuviini ja trendikäs rosee.

Olen maistellut kahdeksanosaisen tuoteperheen pullot kauttaaltaan läpi aivan uusinta punaviiniä lukuun ottamatta, eikä joukossa ole ollut yhtään heikkoa lenkkiä.

Suosikeikseni ovat kivunneet vihreäkorkkinen Zensa Rosso, joka on sellainen niin sanottu talon viini: sen kierrekorkin voi rasauttaa auki hyvillä mielin tilanteessa kuin tilanteessa. Se sopii lasiin sellaisenaan, mutta kestää kyljessään myös tulisempia ruokia.

Pykälän ryhdikkäämpi on Zensa Primitivo, jossa hinta-laatusuhde on vertaansa vailla! Täyteläinen viini on ihan omiaan nyyttikesteille ja pikkusuolaisten kuorruttamalle tarjoilupöydälle.

Loistavien punaviinien lisäksi Zensa-sarja hallitsee myös vaaleammat viinin sävyt. Markkinoilla vielä melko tuore Zensa Rosé on ihanan hapokas, kuiva ja marjaisan raikas. Se on kesäpöydän ruokien kaveri sellaisenaan, mutta ihan vertaansa vailla myös raikkaiden drinkkien pohjana!

VINKKI: Oletko järjestämässä juhlia? Kun valitset kaikki tarjottavat viinit saman talon tuottajalta, keskenään samantyyliset viinipullot takaavat tyylikkään kattauksen!

MYYTTI 2: Luomua ei voi tehdä isosti

Zensa on sanaleikki italian sanasta senza, joka tarkoittaa ”ilman”. Se on suora viittaus siihen, että koko tuoteperhe on valmistettu luomusertifikaattien mukaisesti.

Luomutuotanto ei tarkoita mitään pientä piperrystä, vaan luonnonmukaisesti viljellyillä tiloilla voidaan tuottaa isoja ja hyviä satoja, joista valmistuu jumalten juomaa meille viininrakastajille.

Esimerkiksi vuonna 2019 juurikin vihreäkorkkinen Zensa Rosso kipusi Alkossa Suomen viidenneksi myydyimmäksi punaviiniksi yli 386 000 myyntilitrallaan. Se tekee aika monta pulloa Zensaa!

MYYTTI 3: Kierrekorkkiviinit ovat laadultaan huonompia

Tämä viinimyytti on ainakin jo Suomessa lähestulkoon täysin murrettu. Täällä Pohjolassa kierrekorkki nähdään näppäränä viininsulkijana, sillä sen kanssa ei joudu vahingossakaan tilanteisiin, jossa pullonavaajalle olisi tarvetta, mutta se ei olekaan matkassa mukana.

Zensan tuoteperheestä löytyy sekä kierrekorkkeja että luonnonkorkkeja, sillä esimerkiksi kolme neljästä punaviinistä on suljettu luonnonkorkilla.

VINKKI: Mikäli luonnonkorkilla suljettua pulloa säilyttää kotona useampia viikkoja tai pidempäänkin, kannattaa se tällöin pistää säilytykseen vaaka-asentoon, jolloin korkki pysyy kosteana, eikä se halkeile ja näin päästä ilmaa pilaamaan viiniä.

Teksti Maija Männistö | Kuvat Henri Heinonen